W zimie można użyć świeżej dyni piżmowej lub dyni mrożonej. W sezonie jesiennym najbardziej polecamy dynię Hokkaido. Na dobrą sprawę można skorzystać z każdego gatunku dyni. Przetestujemy w ten sposób różne rodzaje i sprawdzimy, który smak zupy z dyni nam najbardziej pasuje.
Dynię obieramy ze skóry, kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka i zalewamy dynię mlekiem oraz bulionem warzywnym. Dodajemy szczyptę soli i gotujemy na średnim ogniu. Zupa z dyni powinna dochodzić około dwóch godzin. W tym czasie warzywa powinny zmięknąć.
Przepis Magdy Gessler wskazuje, że kluczowy jest dobór przyprawy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę tłuszczu. Obieramy czosnek i kroimy go w plasterki. Wrzucamy na gorącą oliwę. Dodajemy gałkę muszkatołową i pieprz biały. Podgrzewamy to wszystko krótką chwilę na dużym ogniu. Doprawiamy tą mieszanką zupę i zaprawiamy śmietanką. Miksujemy wszystko. Na patelni prażymy pestki dyni. Zupę z dyni podajemy właśnie z podprażonymi pestkami dyni i posiekaną natką pietruszki.