Zupa z dyni? Przepis Magdy Gessler nie ma sobie równych. Jakiej odmiany użyć?

Zupa z dyni to jesienny klasyk. W październiku to obowiązek w każdym domu. Aromatyczna, gęsta, kremowa, pyszna. Szczególnie wartym zainteresowania jest przepis Magdy Gessler. Sekretem zupy z dyni znanej restauratorki są dobrej jakości produkty i właściwie dobrane przyprawy.

Zupa z dyni przepis Magdy Gessler

Zupa dyniowa. Składniki:

  • 1,5 kg miąższu dyni – polecamy dynię Hokkaido,
  • 200 ml mleka – dowolnego, może być roślinne, na przykład kokosowe,
  • 200 ml bulionu warzywnego - na przykład z tego przepisu:
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 200 ml śmietanki 30 proc.,
  • natka pietruszki,
  • pół szklanki łuskanych pestek dyni
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól morska,
  • pieprz biały,
  • łyżka oliwy z oliwek.

Zupa dyniowa. Przygotowania:

W zimie można użyć świeżej dyni piżmowej lub dyni mrożonej. W sezonie jesiennym najbardziej polecamy dynię Hokkaido. Na dobrą sprawę można skorzystać z każdego gatunku dyni. Przetestujemy w ten sposób różne rodzaje i sprawdzimy, który smak zupy z dyni nam najbardziej pasuje.

Dynię obieramy ze skóry, kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka i zalewamy dynię mlekiem oraz bulionem warzywnym. Dodajemy szczyptę soli i gotujemy na średnim ogniu. Zupa z dyni powinna dochodzić około dwóch godzin. W tym czasie warzywa powinny zmięknąć.

Zobacz wideo

Zupa z dyni

Przepis Magdy Gessler wskazuje, że kluczowy jest dobór przyprawy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę tłuszczu. Obieramy czosnek i kroimy go w plasterki. Wrzucamy na gorącą oliwę. Dodajemy gałkę muszkatołową i pieprz biały. Podgrzewamy to wszystko krótką chwilę na dużym ogniu. Doprawiamy tą mieszanką zupę i zaprawiamy śmietanką. Miksujemy wszystko. Na patelni prażymy pestki dyni. Zupę z dyni podajemy właśnie z podprażonymi pestkami dyni i posiekaną natką pietruszki.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.