Ciasto kruche ze śliwkami - jak się za nie zabrać? Mamy genialny przepis krok po kroku

Jesień to nie tylko dania z dynią i jabłkami w roli głównej, to także czas na śliwki! Proponujemy coś słodkiego - obłędne ciasto kruche ze śliwkami. Sekretem najlepszego przepisu na ciasto kruche ze śliwkami jest dodatek budyniu.

Ciasto kruche ze śliwkami

Ciasto ze śliwkami i budyniem. Składniki:

  • 500 g śliwek,
  • pół szklanki cukru,
  • 200 g masła,
  • 1 jajko,
  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 budyń śmietankowy, ewentualnie waniliowy,
  • pół litra mleka,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • do dekoracji i do smaku: cukier puder do posypania lub/i lody waniliowe.

A może śliwki w czekoladzie? Sprawdźcie prosty przepis.

Ciasto ze śliwkami i budyniem. Przygotowanie:

Śliwki myjemy i kroimy na połówki, a następnie na ćwiartki. Usuwamy pestki. Odstawiamy na chwilę. Mąkę przesiewamy do dużego naczynia. Następnie przesiewamy także z proszek do pieczenia. Dodajemy cukier i zimne masło. Rozcieramy palcami lub miksujemy wszystko robotem kuchennym. Dodajemy jajko i nadal ucieramy. Gotowe ciastko wkładamy na 40 minut do lodówki.

Zobacz wideo

W międzyczasie gotujemy budyń. Gotujemy mleko, dodajemy cukier, cukier waniliowy i oczywiście proszek budyniowy. Najlepiej postępować zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Odstawiamy do wystygnięcia.

Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną część wykładamy na blaszkę. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Wyciągamy blaszkę po tym czasie i układamy na blacie śliwki. Co ważne, układamy śliwki go góry rozcięciem. Zalewamy wszystko budyniem. Na wierzchu układamy pozostałe ciasto. Najlepiej zetrzeć je na tarce o grubych oczkach. Pieczemy wszystko w temperaturze 180 stopniach przez 45 minut. Po upieczeniu studzimy i posypujemy cukrem pudrem lub podajemy z lodami.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.