Kotlet mielony - przepis na obiad jak u babci, który przygotujesz w kilka minut!

Jak przygotować obiad na szybko? Postaw na kotlet mielony - przepis, który nigdy nie zawodzi. Jest smaczny, aromatyczny i chrupiący. Jakich składników będziesz potrzebować?

Z czym kojarzy się wam niedzielny obiad? Zapewne na pierwszym miejscu stanie tutaj rosół i schabowy. Odchodząc jednak od stereotypów, chcieliśmy wam przypomnieć o jeszcze jednym tradycyjnym daniu. Kotlet mielony z mięciutkim środkiem i chrupiącą panierką to danie dzieciństwa. Jak je przygotować? Wypróbujcie nasz przepis.

Zobacz wideo

Kotlet mielony – przepis na obiad w kilka minut

Kotlet mielony. Składniki:

  • 500 g łopatki wieprzowej
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • pół czerstwe kajzerki
  • 2 łyżki bułki tartej
  • przyprawy: płaska łyżka majeranku, płaska łyżeczka soli, pół łyżeczki pieprzu
  • olej do smażenia

Kotlet mielony. Sposób przygotowania:

Na samym początku zmiel mięso na średnich oczkach. Jeśli nie posiadasz maszynki, poszatkuj je lub zakup produkt u rzeźnika, który bierze pod uwagę opcję zmielenia mięsa w sklepie. Cebulę drobno posiekaj, a następnie podsmaż na patelni przez ok. 10-15 minut, do momentu zarumienienia.

Kajzerkę świeżą lub czerstwą namaczaj przez kilka godzin w wodzie, bulionie lub mleku. Ważne jest, aby w środku nie była sucha. Odciśnij ją z nadmiaru płynu i przełóż do miski z mięsem. Dodaj jajko, podsmażoną cebulę oraz ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Do całości wsyp łyżkę majeranku, łyżeczkę soli oraz pół łyżeczki pieprzu. Jeśli nie chcesz dodawać do przepisu jajek, możesz zastąpić je skrobią ziemniaczaną lub małym ziemniakiem.

Za pomocą dłoni wyrabiaj masę przez przynajmniej pięć minut, musi być idealnie jednolita. Następnie dodaj dwie łyżki bułki tartej, jeszcze raz przemieszaj i formuj kotleciki. Formuj w kształt kulki, lekko wydłuż i spłaszcz. Każdego kotleta obtocz w bułce tartej i smaż na gorącym oleju po kilka minut na jedną stronę. Przewracaj, dopiero gdy od spodu zrobią się rumiane. I gotowe!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.