Z czym kojarzy się wam niedzielny obiad? Zapewne na pierwszym miejscu stanie tutaj rosół i schabowy. Odchodząc jednak od stereotypów, chcieliśmy wam przypomnieć o jeszcze jednym tradycyjnym daniu. Kotlet mielony z mięciutkim środkiem i chrupiącą panierką to danie dzieciństwa. Jak je przygotować? Wypróbujcie nasz przepis.
Kotlet mielony. Składniki:
Kotlet mielony. Sposób przygotowania:
Na samym początku zmiel mięso na średnich oczkach. Jeśli nie posiadasz maszynki, poszatkuj je lub zakup produkt u rzeźnika, który bierze pod uwagę opcję zmielenia mięsa w sklepie. Cebulę drobno posiekaj, a następnie podsmaż na patelni przez ok. 10-15 minut, do momentu zarumienienia.
Kajzerkę świeżą lub czerstwą namaczaj przez kilka godzin w wodzie, bulionie lub mleku. Ważne jest, aby w środku nie była sucha. Odciśnij ją z nadmiaru płynu i przełóż do miski z mięsem. Dodaj jajko, podsmażoną cebulę oraz ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Do całości wsyp łyżkę majeranku, łyżeczkę soli oraz pół łyżeczki pieprzu. Jeśli nie chcesz dodawać do przepisu jajek, możesz zastąpić je skrobią ziemniaczaną lub małym ziemniakiem.
Za pomocą dłoni wyrabiaj masę przez przynajmniej pięć minut, musi być idealnie jednolita. Następnie dodaj dwie łyżki bułki tartej, jeszcze raz przemieszaj i formuj kotleciki. Formuj w kształt kulki, lekko wydłuż i spłaszcz. Każdego kotleta obtocz w bułce tartej i smaż na gorącym oleju po kilka minut na jedną stronę. Przewracaj, dopiero gdy od spodu zrobią się rumiane. I gotowe!