Oto klasyczny przepis na tradycyjne gołąbki:
Oszukane gołąbki w sosie grzybowym rozpoczynamy od przygotowania grzybów. Te muszą moczyć się kilka godzin. Nastawiamy też ryż i gotujemy go zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. W tym czasie szatkujemy drobno kapustę. Przekładamy ją do miski i posypujemy solą. Mieszamy, zagniatamy w dłoniach. Odsączamy.
Cebulą i czosnek obieramy, drobno siekamy. Przekładamy warzywa do miski. Dodajemy mięso, jajko, sól i pieprz. Wszystko zagniatamy, dodajemy ryż i poszatkowaną kapustę. Na koniec formujemy małe kotleciki. Obtaczamy je mące pszennej. Tak przygotowane oszukane gołąbki smażymy na rozgrzanym tłuszczu przez kilka minut z każdej strony. Przekładamy usmażone gołąbki do dużego naczynia żaroodpornego.
Wracamy do przygotowania sosu grzybowego. Odsączamy grzyby i przekładamy je na patelnię, na której wcześniej rozgrzewamy łyżkę oleju. Podsmażamy grzyby i doprawiamy je solą, pieprzem, majerankiem i tymiankiem. Dodajemy kremówkę. Wszystko podgotowujemy i zalewamy sosem naszego oszukane gołąbki. Gotowe! Możemy serwować danie z ryżem, pieczywem, a nawet do makaronu. Warto posypać wszystko pokrojoną drobno natką pietruszki.