Oszukane gołąbki, czyli wersja bez zawijania. Jaki sos do gołąbków? Sprawdzi się nie tylko pomidorowy

Gołąbki to wyjątkowe danie w polskiej kuchni. Wszyscy je uwielbiają, ale niestety nie wszyscy mają czas je przyrządzać. Zawijanie w liście jest dość pracochłonne. Dlatego proponujemy oszukane gołąbki! Ten przepis znacznie skraca czas przygotowywania tego przysmaku. Pamiętajcie też, że sos pomidorowy to nie jedyna opcja do gołąbków. My proponujemy sos grzybowy.

Oszukane gołąbki i sos do gołąbków

Oszukane gołąbki. Składniki:

  • 500 g mięsa wieprzowego lub miks wieprzowego i wołowego,
  • 2 cebule,
  • 1 jajko
  • 100 g ryżu,
  • 500 g białej kapusty
  • kilka łyżek mąki pszennej,
  • olej do smażenia.

Oto klasyczny przepis na tradycyjne gołąbki:

Sos do gołąbków. Składniki:

  • 20 g suszonych grzybów,
  • 100 ml śmietany 30 proc.
  • 1 łyżka masła,
  • pół łyżeczki suszonego tymianku,
  • 1/4 łyżeczki suszonego majeranku,
  • sól i pieprz.
Zobacz wideo

Oszukane gołąbki i sos do gołąbków. Przygotowanie:

Oszukane gołąbki w sosie grzybowym rozpoczynamy od przygotowania grzybów. Te muszą moczyć się kilka godzin. Nastawiamy też ryż i gotujemy go zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. W tym czasie szatkujemy drobno kapustę. Przekładamy ją do miski i posypujemy solą. Mieszamy, zagniatamy w dłoniach. Odsączamy.

Cebulą i czosnek obieramy, drobno siekamy. Przekładamy warzywa do miski. Dodajemy mięso, jajko, sól i pieprz. Wszystko zagniatamy, dodajemy ryż i poszatkowaną kapustę. Na koniec formujemy małe kotleciki. Obtaczamy je mące pszennej. Tak przygotowane oszukane gołąbki smażymy na rozgrzanym tłuszczu przez kilka minut z każdej strony. Przekładamy usmażone gołąbki do dużego naczynia żaroodpornego.

Wracamy do przygotowania sosu grzybowego. Odsączamy grzyby i przekładamy je na patelnię, na której wcześniej rozgrzewamy łyżkę oleju. Podsmażamy grzyby i doprawiamy je solą, pieprzem, majerankiem i tymiankiem. Dodajemy kremówkę. Wszystko podgotowujemy i zalewamy sosem naszego oszukane gołąbki. Gotowe! Możemy serwować danie z ryżem, pieczywem, a nawet do makaronu. Warto posypać wszystko pokrojoną drobno natką pietruszki.

Więcej o:
Copyright © Agora SA