Danie jednogarnkowe z kurczakiem? Kurczak w sosie słodko kwaśnym to zawsze dobry pomysł

W jesienne chłody szukamy przepisów, które świetnie na rozgrzeją. Dania, które wybieramy, powinny być pożywne i aromatyczne. My szczególnie lubimy te przepisy, przy których nie napracujemy się zbyt wiele, a wychodzą pyszne. Koniecznie spróbujcie naszego przepisu na danie jednogarnkowe z kurczakiem.

Kurczak w sosie słodko kwaśnym

Danie jednogarnkowe z kurczakiem. Składniki:

  • 200 g piersi z kurczaka,
  • puszka soczewicy,
  • puszka pomidorów krojonych,
  • żółta papryka,
  • cukinia,
  • 0,5 litra passaty lub sosu pomidorowego,
  • 1 ostra papryczka,
  • 2 cm imbiru,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżki miodu,
  • 1 łyżka syropu klonowego,
  • oliwa do smażenia,
  • sól i pieprz.

A może kurczak w sosie koperkowym? Sprawdźcie nasz przepis:

Kurczak w sosie słodko kwaśnym. Przygotowanie:

Danie jednogarnkowe z kurczakiem spełnia wszystkie wymogi idealnego dania na jesienne chłody. Rozgrzewa, syci, smakuje wyjątkowo. Jest przy tym łatwe do przygotowania. Zaczynamy od pokrojenia obranych cebuli i czosnku. Kroimy też drobno obrany korzeń imbiru i papryczkę. Wszystko to podsmażamy na oliwie w dużym garnku. Gdy zacznie pięknie pachnieć, dodajemy sos sojowy, miód oraz syrop klonowy. Podsmażamy i szybko dodajemy pozostałe filety z kurczaka pokrojone w drobną kostkę. Smażymy, aż się zarumienia. Kroimy drobno paprykę i cukinię. Dodajemy po chwili do garnka. Wlewamy zawartość puszki z pomidorami i soczewicą. Co ważne, dajemy zawartość puszek wraz z zalewą.

Zobacz wideo

Tak przygotowane danie jednogarnkowe dusimy przez godzinę na wolnym ogniu. Gdy zacznie gęstnieć, dodajemy passatę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli lubimy wyraźną słodycz w daniu, dajemy też więcej miodu i opcjonalnie syrop klonowy. Danie jednogarnkowe z kurczakiem podajemy z ryżem, makaronem lub świeżym pieczywem. Smacznego!

Więcej o: