A może kurczak w sosie koperkowym? Sprawdźcie nasz przepis:
Danie jednogarnkowe z kurczakiem spełnia wszystkie wymogi idealnego dania na jesienne chłody. Rozgrzewa, syci, smakuje wyjątkowo. Jest przy tym łatwe do przygotowania. Zaczynamy od pokrojenia obranych cebuli i czosnku. Kroimy też drobno obrany korzeń imbiru i papryczkę. Wszystko to podsmażamy na oliwie w dużym garnku. Gdy zacznie pięknie pachnieć, dodajemy sos sojowy, miód oraz syrop klonowy. Podsmażamy i szybko dodajemy pozostałe filety z kurczaka pokrojone w drobną kostkę. Smażymy, aż się zarumienia. Kroimy drobno paprykę i cukinię. Dodajemy po chwili do garnka. Wlewamy zawartość puszki z pomidorami i soczewicą. Co ważne, dajemy zawartość puszek wraz z zalewą.
Tak przygotowane danie jednogarnkowe dusimy przez godzinę na wolnym ogniu. Gdy zacznie gęstnieć, dodajemy passatę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli lubimy wyraźną słodycz w daniu, dajemy też więcej miodu i opcjonalnie syrop klonowy. Danie jednogarnkowe z kurczakiem podajemy z ryżem, makaronem lub świeżym pieczywem. Smacznego!