Schab w sosie - trzy pomysły na obiad. Wypróbuj koniecznie te proste przepisy

Schab w sosie za każdym razem można przygotować inaczej. Mięso idealnie smakuje zarówno w towarzystwie pieczarek, jak i chrzanu. Podczas rodzinnego obiadu z powodzeniem sprawdzi się też schab w sosie własnym. O szczegółach piszemy poniżej.

O ile na tygodniu nie zawsze jest czas na tradycyjny obiad, to w weekend można zagościć w kuchni na dłużej. Szukasz przepisu na schab w sosie własnym lub pieczarkowym, a może interesuje Cię ostrzejsza wersja, czyli schab w sosie chrzanowym? Każdy z tych przepisów znajdziesz poniżej. 

Schab w sosie własnym - prosty przepis 

Tradycyjna wersja dla tych, którzy lubią klasyczne obiady. Oto przepis na schab w sosie własnym:

Lista składników:

  • Schab - 5 plastrów 
  • Cebula - 1 sztuka 
  • Sól i pieprz oraz słodka papryka 
  • Mąka - 1 łyżka stołowa
  • Śmietana 30 proc. - 2 łyżki stołowe 
  • Liście laurowe - 2 sztuki 
  • Olej 

Przygotowanie:

  1. Plastry schabu rozbij przy pomocy tłuczka.
  2. Następnie oprósz każdy kawałek pieprzem, solą oraz czerwoną papryką. 
  3. W kolejnym kroku plastry podsmażamy na patelni z każdej strony. 
  4. W międzyczasie obieramy cebulę i kroimy ją na małe kawałki, następnie należy ją zeszklić na patelni. 
  5. W kolejnym kroku do cebuli dodajemy mięso, liście laurowe i zalewamy całość dwiema szklankami wody. Dusimy aż do miękkości. 
  6. Do mąki dodajemy dwie łyżki wody i tym sposobem zagęszczamy wytopiony sos.
  7. Na koniec dodajemy śmietanę i całość doprowadzamy do wrzenia. 

Schab w sosie pieczarkowym - sprawdzona receptura

Aromatyczna wersja, która smakuje najlepiej w towarzystwie kaszy lub ziemniaków. Jak przygotować schab w sosie pieczarkowym? Listę składników oraz przepis krok po kroku prezentujemy poniżej. 

Lista składników: 

  • schab - 1 kg
  • pieczarki - 300 g 
  • marchewka - 1 sztuka 
  • cebula - 1 sztuka 
  • śmietana 18 proc. - 200 g 
  • mąka - 2 łyżki 
  • natka pietruszki suszona - 2 łyżki 
  • suszony tymianek - 1 łyżka 
  • liście laurowe - 3 sztuki 
  • ziele angielskie - 5 ziarenek 
  • sól i pieprz 
  • olej 

Przygotowanie: 

  1. Mięso umyj, osusz i podziel na kotlety podobnej wielkości. 
  2. Rozbij tłuczkiem mięso i posyp solą oraz pieprzem. 
  3. W kolejnym kroku podsmaż mięso z każdej strony. 
  4. Następnie kotlety należy przełożyć do garnka i zalać wodą. 
  5. Do środka dodajemy też liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz. 
  6. Całość gotujemy przez kolejne 40 minut. 
  7. W pewnym momencie mięso stanie się miękkie i to będzie dobry czas na dodanie warzyw, które wcześniej należy podsmażyć. 
  8. Cebulę siekamy, to samo dotyczy grzybów i marchewki. 
  9. Warzywa należy podsmażyć na patelni przez 10 minut. 
  10. Następnie doprawiamy przyprawami oraz ziołami. 
  11. Przekładamy warzywa do mięsa i dusimy całość przez kolejnych kilka chwil, aż mięso stanie się miękkie i warzywa też. 
  12. Na koniec zagęszczamy sos dwiema łyżkami śmietany z dodatkiem mąki plus trochę sosu z garnka. 
  13. Przelewamy sos do mięsa i dusimy przez kolejnych 10 minut. 

Schab w sosie chrzanowym - pomysł na niedzielny obiad dla całej rodziny

Propozycja dla miłośników ostrzejszych smaków. Przedstawiamy przepis na schab w sosie chrzanowym.

Lista składników: 

  • schab - 5 plastrów 
  • bulion wołowy - 300 ml 
  • śmietana 18 proc. - 5 łyżek stołowych
  • mąka - 3 łyżeczki małe 
  • chrzan - 4 łyski stołowe
  • sól i pieprz
  • koperek, majeranek, słodka papryka 
  • olej   

Przygotowanie: 

  1. Schab rozbijamy i posypujemy pieprzem i solą oraz papryką i majerankiem. 
  2. Tak przygotowany schab odstawiamy na pół godziny. 
  3. Następnie schab podsmażamy z każdej strony. 
  4. Przekładamy mięso do garnka. 
  5. Do tłuszczu, który wytopił się na patelni, dodajemy chrzan, bulion i mieszamy.
  6. Gdy sos stanie się gęsty, przekładamy do niego plastry schabu i dusimy całość przez 25 minut. 
  7. Schab serwujemy z koperkiem

Zobacz też: Pieczona szynka wieprzowa na obiad to strzał w dziesiątkę. Ten sos podbije jej smak

Zobacz wideo Kotlet wołowy a la schabowy - sprawdź ten przepis!
Więcej o: