O ile na tygodniu nie zawsze jest czas na tradycyjny obiad, to w weekend można zagościć w kuchni na dłużej. Szukasz przepisu na schab w sosie własnym lub pieczarkowym, a może interesuje Cię ostrzejsza wersja, czyli schab w sosie chrzanowym? Każdy z tych przepisów znajdziesz poniżej.
Schab w sosie własnym - prosty przepis
Tradycyjna wersja dla tych, którzy lubią klasyczne obiady. Oto przepis na schab w sosie własnym:
Lista składników:
- Schab - 5 plastrów
- Cebula - 1 sztuka
- Sól i pieprz oraz słodka papryka
- Mąka - 1 łyżka stołowa
- Śmietana 30 proc. - 2 łyżki stołowe
- Liście laurowe - 2 sztuki
- Olej
Przygotowanie:
- Plastry schabu rozbij przy pomocy tłuczka.
- Następnie oprósz każdy kawałek pieprzem, solą oraz czerwoną papryką.
- W kolejnym kroku plastry podsmażamy na patelni z każdej strony.
- W międzyczasie obieramy cebulę i kroimy ją na małe kawałki, następnie należy ją zeszklić na patelni.
- W kolejnym kroku do cebuli dodajemy mięso, liście laurowe i zalewamy całość dwiema szklankami wody. Dusimy aż do miękkości.
- Do mąki dodajemy dwie łyżki wody i tym sposobem zagęszczamy wytopiony sos.
- Na koniec dodajemy śmietanę i całość doprowadzamy do wrzenia.
Schab w sosie pieczarkowym - sprawdzona receptura
Aromatyczna wersja, która smakuje najlepiej w towarzystwie kaszy lub ziemniaków. Jak przygotować schab w sosie pieczarkowym? Listę składników oraz przepis krok po kroku prezentujemy poniżej.
Lista składników:
- schab - 1 kg
- pieczarki - 300 g
- marchewka - 1 sztuka
- cebula - 1 sztuka
- śmietana 18 proc. - 200 g
- mąka - 2 łyżki
- natka pietruszki suszona - 2 łyżki
- suszony tymianek - 1 łyżka
- liście laurowe - 3 sztuki
- ziele angielskie - 5 ziarenek
- sól i pieprz
- olej
Przygotowanie:
- Mięso umyj, osusz i podziel na kotlety podobnej wielkości.
- Rozbij tłuczkiem mięso i posyp solą oraz pieprzem.
- W kolejnym kroku podsmaż mięso z każdej strony.
- Następnie kotlety należy przełożyć do garnka i zalać wodą.
- Do środka dodajemy też liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz.
- Całość gotujemy przez kolejne 40 minut.
- W pewnym momencie mięso stanie się miękkie i to będzie dobry czas na dodanie warzyw, które wcześniej należy podsmażyć.
- Cebulę siekamy, to samo dotyczy grzybów i marchewki.
- Warzywa należy podsmażyć na patelni przez 10 minut.
- Następnie doprawiamy przyprawami oraz ziołami.
- Przekładamy warzywa do mięsa i dusimy całość przez kolejnych kilka chwil, aż mięso stanie się miękkie i warzywa też.
- Na koniec zagęszczamy sos dwiema łyżkami śmietany z dodatkiem mąki plus trochę sosu z garnka.
- Przelewamy sos do mięsa i dusimy przez kolejnych 10 minut.
Schab w sosie chrzanowym - pomysł na niedzielny obiad dla całej rodziny
Propozycja dla miłośników ostrzejszych smaków. Przedstawiamy przepis na schab w sosie chrzanowym.
Lista składników:
- schab - 5 plastrów
- bulion wołowy - 300 ml
- śmietana 18 proc. - 5 łyżek stołowych
- mąka - 3 łyżeczki małe
- chrzan - 4 łyski stołowe
- sól i pieprz
- koperek, majeranek, słodka papryka
- olej
Przygotowanie:
- Schab rozbijamy i posypujemy pieprzem i solą oraz papryką i majerankiem.
- Tak przygotowany schab odstawiamy na pół godziny.
- Następnie schab podsmażamy z każdej strony.
- Przekładamy mięso do garnka.
- Do tłuszczu, który wytopił się na patelni, dodajemy chrzan, bulion i mieszamy.
- Gdy sos stanie się gęsty, przekładamy do niego plastry schabu i dusimy całość przez 25 minut.
- Schab serwujemy z koperkiem.
Zobacz też: Pieczona szynka wieprzowa na obiad to strzał w dziesiątkę. Ten sos podbije jej smak
Zobacz wideo Kotlet wołowy a la schabowy - sprawdź ten przepis!