Różnica w klasycznie przygotowanych gołąbkach i gołąbkach z piekarnika jest tylko jedna. Chodzi o liście. Te z piekarnika są bardziej chrupkie, te z garnka zdecydowanie bardziej miękkie. Poza tym smak jest ten sam! Jak zrobić gołąbki z piekarnika?
Najpierw oddzielamy liście kapusty. Kapustę obgotowujemy we wrzącej wodzie i ściągamy pojedynczo liście. Wycinamy głąb i dzięki temu liście bardzo łatwo odchodzą. W międzyczasie gotujemy ryż zgodnie z przepisem na opakowaniu. Podsmażamy też na oliwie cebulę. Gdy to wszystko mamy gotowe, łączymy składniki.
W dużej misce mieszamy mięso z przyprawami, jajkiem, cebulką i ryżem. Formujemy małe kotleciki. Te układamy na liściach. Zawijamy gołąbki i układamy w naczyniu żaroodpornym łączeniem do dołu.
Następnie przygotowujemy sos. Na patelnię wylewamy pomidory z puszki. Możemy je zmiksować lub zamiast nich wykorzystać gotową passatę. Dodajemy przyprawy i bulion. Zagęszczamy wszystko łyżką mąki i zalewamy gołąbki w naczyniu. Pieczemy wszystko 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Gdy widzimy, że gołąbki z piekarnika robią się zbyt brązowe, przykrywamy naczynie pokrywką lub owijamy folią aluminiową.