Jak zrobić gołąbki z piekarnika? Są jeszcze prostsze [PRZEPIS]

Gołąbki z piekarnika to jeszcze łatwiejszy przepis na klasyczne polskie danie. Nie musisz pilnować gołąbków w garnku, przekręcać ich na drugą stronę, obawiać się, że kapusta porwie się podczas gotowania. Gołąbki siedzą sobie w piekarniku, a ty możesz w spokoju wypić kawę. Jak zrobić gołąbki z piekarnika?

Jak zrobić gołąbki z piekarnika?

Gołąbki z piekarnika. Składniki:

  • 600 g mielonego mięsa np. wieprzowego, wołowego,
  • 100 g ryżu, czyli jedna torebka,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka oliwy,
  • biała kapusta,
  • 1 cebula,
  • puszka pomidorów krojonych,
  • 1 szklanka bulionu warzywnego, na przykład z tego przepisu:
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • sól i pieprz.

Gołąbki z piekarnika. Przygotowanie:

Różnica w klasycznie przygotowanych gołąbkach i gołąbkach z piekarnika jest tylko jedna. Chodzi o liście. Te z piekarnika są bardziej chrupkie, te z garnka zdecydowanie bardziej miękkie. Poza tym smak jest ten sam! Jak zrobić gołąbki z piekarnika?

Najpierw oddzielamy liście kapusty. Kapustę obgotowujemy we wrzącej wodzie i ściągamy pojedynczo liście. Wycinamy głąb i dzięki temu liście bardzo łatwo odchodzą. W międzyczasie gotujemy ryż zgodnie z przepisem na opakowaniu. Podsmażamy też na oliwie cebulę. Gdy to wszystko mamy gotowe, łączymy składniki.

Zobacz wideo

W dużej misce mieszamy mięso z przyprawami, jajkiem, cebulką i ryżem. Formujemy małe kotleciki. Te układamy na liściach. Zawijamy gołąbki i układamy w naczyniu żaroodpornym łączeniem do dołu.

Następnie przygotowujemy sos. Na patelnię wylewamy pomidory z puszki. Możemy je zmiksować lub zamiast nich wykorzystać gotową passatę. Dodajemy przyprawy i bulion. Zagęszczamy wszystko łyżką mąki i zalewamy gołąbki w naczyniu. Pieczemy wszystko 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Gdy widzimy, że gołąbki z piekarnika robią się zbyt brązowe, przykrywamy naczynie pokrywką lub owijamy folią aluminiową.

Więcej o: