Każdy z nas ma dni, w których obiad na szybko jest jedną opcją, która wchodzi w grę. Takie chwile wymagają specjalnych rozwiązań, zwłaszcza jeśli mamy w domu małego niejadka. Dziś przychodzimy do was z przepisem na przepyszne stripsy z piersi z kurczaka w towarzystwie słodziutkich marchewek. Prosto, szybko i chrupiąco!
Stripsy z kurczaka. Składniki:
Stripsy z kurczaka. Sposób przygotowania:
Rozpocznij od nagrzania piekarnika do 180 stopni C. Następnie umyj marchewki, obierz je i przedni na pół wzdłuż. Wymieszaj ze sobą oliwę, sok z cytryny, i miód, a następnie za pomocą sylikonowego pędzelka posmaruj marchewki z obu stron i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku przez 30-40 minut – wszystko będzie zależało od wielkości marchewek. Pamiętaj jednak aby w połowie czasu pieczenia obrócić je na drugą stronę. Po upieczeniu warzywa powinny być chrupiące z wierzchu i miękkie w środku.
W czasie, gdy marchewki się pieką, zajmij się przygotowywaniem kurczaka. Do jogurtu dodaj pieprz oraz sól i dokładnie wymieszaj. Kurczaka umyj, oczyść z chrząstek i pokrój na większą kostkę, a następnie dodaj go do miski z sosem jogurtowym. Zostaw na kilka minut. W międzyczasie rozgnieć płatki kukurydziane, a później obtocz w nich mięso. Smaż na rozgrzanym tłuszczu aż do momentu zarumienienia. Podawaj w towarzystwie pieczonych marchewek.