Ciasto salceson - przepis na apetyczny deser o niezbyt deserowej nazwie

Ciasto salceson nie brzmi zbyt dobrze, prawda? To obok ciasta pleśniak chyba drugi deser, którego nazwa może nie zachęcać. Nie zniechęcajmy się jednak! To naprawdę przepyszny deser, którego przygotowanie nie zajmie nam zbyt wiele czasu. Kluczowe są smaczne jabłka i odrobina szczerych chęci.

Ciasto salceson przepis

Ciasto salceson przepis. Składniki:

  • 5-6 jajek,
  • 1 szklanka cukru drobnego lub cukru pudru,
  • 1 szklanka oleju roślinnego,
  • 2,5-3 szklanki mąki pszennej – najlepiej tortowej,
  • 2 łyżki kakao,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 kg jabłek – na przykład papierówek, szarej renety,
  • cukier puder do posypania.
Zobacz wideo

Ciasto salceson przepis. Przygotowanie:

Przepis na ciasto salceson nie jest trudny. Uspokajamy też, to ciasto nie ma nic wspólnego z mięsnym przysmakiem. Nazwa jest związana nietypowym wyglądem ciasta, niektórym przypominającym układ właśnie salcesonu. Taki wzór czy też bardziej fakturę ciasta uzyskujemy dzięki pokrojonym w kostkę jabłkom oraz dodatku kakao.

Przepis na ciasto salceson rozpoczynamy od wyjęcia wcześniej wszystkich składników z lodówki. Przede wszystkim jajka muszą być w temperaturze pokojowej. Gdy takie będą, wbijamy je do miski, dodajemy cukier i miksujemy na naprawdę wysokich obrotach. Po 12 minutach mniej więcej masa powinna być puszysta, jasna i powinna też zwiększyć swoją objętość. Dodajemy olej. Miksujemy, a po chwili dodajemy przesianą mąkę i kakao. Dodajemy też cynamon, sodę i proszek do pieczenia. Miksujemy.

Zobaczcie też inne ciasto o niezbyt zachęcającej nazwie. To hit na przyjęciach:

Ciasto 'Paznokieć' to w ostatnim czasie imprezowy hitNazwa nie zachęca do jedzenia, a i tak wiele osób je uwielbia. Jak zrobić ciasto "Paznokieć"? Podajemy przepis

Kroimy jabłka na naprawdę małe kawałki i przy użyciu łyżki delikatnie mieszamy je wraz z ciastem. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto i pieczemy przez godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Co ważne, ustawmy piekarnik w funkcji góra-dół. Przed podaniem posypujemy ciasto salceson cukrem pudrem.

Więcej o: