Przepis na ciasto salceson nie jest trudny. Uspokajamy też, to ciasto nie ma nic wspólnego z mięsnym przysmakiem. Nazwa jest związana nietypowym wyglądem ciasta, niektórym przypominającym układ właśnie salcesonu. Taki wzór czy też bardziej fakturę ciasta uzyskujemy dzięki pokrojonym w kostkę jabłkom oraz dodatku kakao.
Przepis na ciasto salceson rozpoczynamy od wyjęcia wcześniej wszystkich składników z lodówki. Przede wszystkim jajka muszą być w temperaturze pokojowej. Gdy takie będą, wbijamy je do miski, dodajemy cukier i miksujemy na naprawdę wysokich obrotach. Po 12 minutach mniej więcej masa powinna być puszysta, jasna i powinna też zwiększyć swoją objętość. Dodajemy olej. Miksujemy, a po chwili dodajemy przesianą mąkę i kakao. Dodajemy też cynamon, sodę i proszek do pieczenia. Miksujemy.
Zobaczcie też inne ciasto o niezbyt zachęcającej nazwie. To hit na przyjęciach:
Kroimy jabłka na naprawdę małe kawałki i przy użyciu łyżki delikatnie mieszamy je wraz z ciastem. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto i pieczemy przez godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Co ważne, ustawmy piekarnik w funkcji góra-dół. Przed podaniem posypujemy ciasto salceson cukrem pudrem.