Kotlet drwala to nowa odsłona klasycznego dania. Szybki przepis, który cię nasyci

Pomysł na obiad, który zawsze się sprawdzi? Kotlet drwala. Ta odmiana klasycznego dania jest bardzo sycąca i smaczna. Jego przygotowanie nie zajmie ci wiele czasu.

Kotlet to niemal obowiązkowy element obiadu w każdym polskim domu. Lubimy kotlety drobiowe i schabowe, ale co zrobić kiedy tradycyjne przepisy się znudzą? Te proste z pozoru dania w łatwy sposób można urozmaicić. Kotlet drwala jest tego przykładem. Oto prosty przepis, który cię zaskoczy. Jego przygotowanie nie zajmie ci więcej czasu, niż gotowanie dotychczasowych pomysłów na kotleta. Kotlet drwala pasuje do ulubionych, tradycyjnych dodatków takich jak ziemniaki czy kluski. 

Zobacz wideo Robiły go nasze babcie i mamy, czyli tradycyjny kotlet mielony [Kuchnia Hapsa]

Czym się różni kotlet drwala od klasycznego kotleta schabowego?

Kotlet schabowy to klasyka polskiej kuchni. Obtaczany w mące, bułce tartej, jajku i smażony na złoty kolor kotlet jest uwielbiany przez dorosłych i dzieci. Podobnie jak kotlet drobiowy, który jest nieco delikatniejszy w smaku. Kotlet drwala to tak naprawdę kotlet schabowy, ale z dodatkami. Na jego wierzchu można umieścić smaczne składniki, które uatrakcyjnią jego smak i sprawią, że będzie bardziej sycący - jak dla drwala.

Ciasto salcesonCiasto salceson - apetyczny deser o niezbyt deserowej nazwie

Kotlet drwala to szybki przepis na sycący obiad. Jakie składniki są potrzebne?

Aby przygotować kotlet drwala, potrzebujemy:

  • schab wieprzowy
  • grzyby leśne lub pieczarki
  • koperek
  • jajko, mąka, bułka tarta
  • pół cebuli
  • ser żółty
  • sól, pieprz
  • masło klarowane

'Bar Prosiaczek', stripsyFilet z kurczaka na obiad? Chrupiące stripsy z marchewką

Kotlet drwala jest łatwy w przygotowaniu. Powstaje podobnie do kotleta schabowego

Kotlet drwala musi być jak sama nazwa wskazuje - jak dla drwala. Ma dawać energię i siłę, a więc dobrze, aby był duży. Mięso wieprzowe rozbijamy starannie na spore kotlety i oprószamy solą oraz pieprzem z każdej strony. Panierujemy według klasycznego przepisu na panierkę, w jajku, męce i bułce tartej. Smażymy jak tradycyjne kotlety schabowe, a w międzyczasie przygotowujemy dodatki. Ser trzemy na tarce, a pieczarki lub grzyby leśne kroimy i przesmażamy z cebulą na patelni. Kiedy kotlety są już usmażone, kładziemy na każdym kolejno pieczarki z cebulą i posypujemy startym serem. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Podajemy z surówką np. mizerią i ulubionymi dodatkami, np. ziemniaczanym puree. Smacznego!

Więcej o: