Pierogi leniwe wychodzą zbyt twarde? Grunt to nie przesadzić z mąką

Pierogi leniwe, inaczej nazywane kluskami leniwymi, to dobrze znane wszystkim twarogowe kluseczki. Możemy je serwować na słodko, możemy na słono. Wszystko zależy od naszej inwencji. Jednak nie będą one smaczne, gdy dodamy zbyt wiele mąki. Jak uniknąć błędów? Trzeba przestrzegać przepisu na leniwe pierogi.

Pierogi leniwe przepis

Dobre leniwe to takie, które są elastyczne, miękkie i rozpływają się w ustach. Wszystko zależy od tego, ile dodamy mąki! Jeśli damy jej zbyt wiele mogą wyjść niestety zbyt gumowate. Ilość mąki w żadnym z przepisów, które znajdziemy w internecie czy w książkach kucharskich nie przekracza ok. 300 g. My też tego pilnujmy! Wybierajmy mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną.

Jaka mąka do klusek leniwych? Najczęściej do pierogów leniwych stosuje się dwa rodzaje mąki - mąkę pszenną oraz odrobinę mąki ziemniaczanej.

Pierogi leniwe. Składniki:

  • 400 g twarogu tłustego lub półtłustego,
  • ok. 15-20 g mąki ziemniaczanej (łyżka stołowa i pół),
  • 1 szklanka mąki pszennej (ok. 150 g),
  • 1 jajko,
  • sól.

Pierogi leniwe. Przygotowanie:

Na początek zajmijmy się twarogiem. Przekładamy go do głębokiej miski i posypujemy kilkoma szczyptami soli. Następnie rozgniatamy twaróg widelcem lub tłuczkiem do mięsa albo ziemniaków. Ewentualnie możemy go także blendować. Do tak przygotowanego sera dodajemy jajko i nadal ugniatamy masę.

Zobacz wideo Kluski leniwe na dwa sposoby. Który przepis wybierzesz?

Na oczyszczonym blacie lub stolnicy wsypujemy mąkę. Dodajemy masę serową, zagniatamy. Podsypujemy mąką, ale zachowujemy tu rozsądek. Pilnujemy, aby ciasto nie stało się zbyt twarde. Następnie formujemy z ciasta dwie kule. Uformowane fragmenty ciasta rozgniatamy i rozciągamy, tak aby utworzyć z nich podłużny wałek.

Wałek tniemy ostrym nożem na kluseczki o szerokości około 2 cm. W międzyczasie zagotowujemy wodę. Dodajemy szczyptę soli. Wrzucamy pierogi leniwe na wrzątek. Gdy wypłyną, wyławiamy je łyżką cedzakową. Gotowe!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.