Ciasto zebra - proste, szybkie i efektowne. Jak się za nie zabrać? [PRZEPIS]

Ciasto zebra kojarzy nam się z herbatką u cioci, imieninami koleżanki babci albo balem w przedszkolu. A wam? Jeśli też macie olbrzymi sentyment do tego ciasta, zachęcamy do wypróbowania naszego szybkiego przepisu. Charakterystyczne prążki, którymi wyróżnia się ciasto zebra, uzyskuje się bardzo łatwo. Nalewamy do tortownicy naprzemiennie porcje jasnej i ciemnej masy ciasta i gotowe!

Ciasto zebra. Przepis

Ciasto zebra. Składniki:

  • 4 duże jajka,
  • 2,5 szklanki mąki pszennej,
  • 3 czubate łyżki kakao,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 szklanka drobnego cukru,
  • opakowanie cukru z prawdziwą wanilią,
  • 1 szklanka oleju,
  • 3/4 szklanki wody gazowanej lub coli,
  • cukier puder.
Zobacz wideo Przepis na sernik zebra truskawkowo-kakaowy

Ciasto zebra. Przygotowanie:

Ciasto zebra przygotujesz dosłownie w kilkanaście minut. Należy jednak doliczyć czas pieczenia i studzenia ciasta. Ale po kolei.

Na początek rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Najlepiej wybrać opcję termoobiegu. Następnie wykładamy tortownicę papierem do pieczenia i smarujemy papier masłem. Możemy dodatkowo posypać blaszkę bułką tartą, ale nie jest to konieczne.

A może skusi was równie oryginalny przepis na ciasto salceson? U nas z blachy znika ekspresowo.

Do dużego naczynia przesiewamy dwie szklanki mąki. Dodajemy proszek do pieczenia. W drugim naczyniu miksujemy jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Masa powinna być puszysta, biała wręcz. Dodajemy do niej bardzo powoli olej. Później, również powoli, dodajemy wodę gazowaną.

Tak przygotowaną mieszaninę dodajemy do mąki z proszkiem. Mieszamy. Masę dzielimy na dwie równe części. Jedną miksujemy z pozostałą mąką, a drugą z kakao.

Na dno tortownicy wylewamy naprzemiennie dwie łyżki masy jasnej i dwie łyżki masy ciemnej. Powinny powstawać kręgi. Przelewamy w ten sposób całą masę. Dzięki temu uzyskamy charakterystyczne paski ciasta zebra.

Pieczemy ciasto około godziny. Warto po 50 minut sprawdzić, czy ciasto jest już upieczone. Wystarczy nakłuć je wykałaczką i ocenić, czy patyczek jest suchy. Studzimy ciasto i posypujemy cukrem pudrem.

Więcej o: