Ciasto zebra przygotujesz dosłownie w kilkanaście minut. Należy jednak doliczyć czas pieczenia i studzenia ciasta. Ale po kolei.
Na początek rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Najlepiej wybrać opcję termoobiegu. Następnie wykładamy tortownicę papierem do pieczenia i smarujemy papier masłem. Możemy dodatkowo posypać blaszkę bułką tartą, ale nie jest to konieczne.
A może skusi was równie oryginalny przepis na ciasto salceson? U nas z blachy znika ekspresowo.
Do dużego naczynia przesiewamy dwie szklanki mąki. Dodajemy proszek do pieczenia. W drugim naczyniu miksujemy jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Masa powinna być puszysta, biała wręcz. Dodajemy do niej bardzo powoli olej. Później, również powoli, dodajemy wodę gazowaną.
Tak przygotowaną mieszaninę dodajemy do mąki z proszkiem. Mieszamy. Masę dzielimy na dwie równe części. Jedną miksujemy z pozostałą mąką, a drugą z kakao.
Na dno tortownicy wylewamy naprzemiennie dwie łyżki masy jasnej i dwie łyżki masy ciemnej. Powinny powstawać kręgi. Przelewamy w ten sposób całą masę. Dzięki temu uzyskamy charakterystyczne paski ciasta zebra.
Pieczemy ciasto około godziny. Warto po 50 minut sprawdzić, czy ciasto jest już upieczone. Wystarczy nakłuć je wykałaczką i ocenić, czy patyczek jest suchy. Studzimy ciasto i posypujemy cukrem pudrem.