Ciasto drożdżowe ze śliwkami. Mamy idealny przepis. Sprawdź, jak je zrobić

Jesienne wieczory są coraz dłuższe. Możemy wykorzystać ten wolny czas aktywnie w kuchni. Ciasto drożdżowe ze śliwkami to idealny przysmak, który możemy zrobić na kilka sposobów. Koniecznie musisz sprawdzić ten przepis.

Sercem całego ciasta drożdżowego są, jak sama nazwa mówi, dobre drożdże. Dlatego warto wybierać te świeże. To dzięki nim nasz deser zawsze wyjdzie pyszny. Dodatki do niego mogą być różne, to od nas zależy, z czym go skomponujemy. My przedstawimy wam jesienną propozycję ciasta drożdżowego ze śliwką i ciasta drożdżowego z kruszonką, które przypominają nam smaki dzieciństwa. 

Kotlety mielone. Zdj. IlustracyjneKotlety mielone z piekarnika, czyli obiad z kilku składników

Ciasto drożdżowe przepis: 

Przygotowanie ciasta drożdżowego zaczniemy od rozczynu, do niego potrzebujemy:

  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka mąki 
  • połowę szklanki letniego mleka

Rozczyn przygotowujemy, łącząc wszystkie składniki w misce. Przed wrzuceniem drożdży do mleka warto je rozkruszyć, a następnie mieszając ręką dobrze rozpuścić. Następnie rozpuszczamy, dokładnie mieszając, dodany cukier. Na koniec mieszamy to wszystko z mąką. Rozczyn zostawimy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. 

Składniki na ciasto:

  • 400 g mąki
  • 75 g  cukru
  • około pół szklanki ciepłego mleka
  • 3 żółtka
  • jedno białko 
  • 100 gram stopionego masła

Żółtak ucieramy z cukrem i przesianą mąką, następnie dodajmy rozczyn i tyle ciepłe mleko. Można go dodać trochę mniej, jeśli konsystencja może być zbyt rzadka. Następnie zaczynamy wyrabiać ciasto przez około 15 minut, 5 minut przed końcem wyrabiania dodajemy masło. Powinno być ono gładkie i nie kleić się do rąk wtedy jest gotowe. Zostawiamy je do wyrośnięcia na około 1,5 h. W tym czasie naszą blach w rozmiarach 20 x 30 cm smarujemy olejem lub masłem. Gdy czas upłynie, uderzamy w ciasto lekko pięścią, ponownie i lekko wyrabiamy.  Po przełożeniu do blachy smarujemy ubitym białkiem.

Ciasto drożdżoweCiasto drożdżowe Oksana Mizina / shutterstock.com

Niezdrowe jedzenieDieta Dąbrowskiej w ogniu krytyki. Słusznie? "Rujnuje zdrowie"

Ciasto drożdżowe z kruszonką i śliwkami

Gdy ciasto drożdżowe jest gotowe, wystarczy przygotować śliwki. Używamy ich około 350 g. Oczyszczamy śliwki z pestek i kroimy na ćwiartki. Tak przygotowane owoce kładziemy na górną część gotowego już ciasta drożdżowego.  Po tym przygotowujemy kruszonkę.

Kruszonka - przepis:

  • 100 g mąki
  • 60 g zimnego masła
  • 50 g cukru pudru

Masło drobno siekamy, następnie łączymy z mąką i cukrem pudrem, aż powstaną okruchy ciasta. Staramy się połączyć to w całość, potem rozdrabniamy je dłońmi na nasze ciasto. Wystarczy już tylko odstawić ciasto na 20 minut do ponownego wyrośnięcia, po czym piec przez około 35 minut w temperaturze 180 stopni C. Nasze ciasto jest gotowe kiedy przybierze złoty kolor. 

Więcej o: