Kotlety mielone to smak dzieciństwa. Dziś postanowiliśmy przygotować nieco lżejszą formę tego dania, z ukłonem dla wszystkich, który uwielbiają fit przepisy. Mięso będzie pieczone, nie smażone, jak to było dotychczas. Jesteście ciekawi przepisu? Musimy przyznać, że stopień trudności jest na bardzo niskim poziomie. Jeśli więc zależy wam na czymś smacznym i jednocześnie szybkim, trafiliście w dziesiątkę. Czego będziecie potrzebować?
Kotlety mielone z piekarnika. Składniki:
Kotlety mielone z piekarnika. Sposób przygotowania:
Rozpocznij od obrania cebuli. Następnie poszatkuj ją na cieniutką i malutką kostkę i podsmaż na patelni z łyżką oleju. Mięso zmiel w maszynce, poszatkuj lub kup już zmielone u rzeźnika i przełóż do osobnej miski. Dodaj do niej podsmażoną cebulę, jajka oraz przyprawy. Całość dokładnie zamieszaj za pomocą rąk. Powinno ci to zająć około pięciu minut.
Na blachę wyłóż papier do pieczenia. Z wcześniej przygotowanej mieszanki mięsnej formuj w dłoniach małe kotlety, a następnie poukładaj równo na blaszce. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C, włóż blaszkę z kotletami na górną półkę i piecz przez około 30-40 minut. Po tym czasie wyjmij mięso z piekarnika i podawaj w towarzystwie puree ziemniaczanego i kapusty kiszonej lub z marchewką i groszkiem – czyli po prostu tradycyjnie.