Rozgrzewające zupy na jesień - próbowaliście kiedyś zupy marchewkowo-pomarańczowej? Mamy sprawdzony przepis

Rozgrzewające zupy na jesień to wspaniała propozycja na ciepły obiad bądź wczesną kolację. W okresie jesieni nasz organizm jest narażony na różnego rodzaju infekcje, dlatego należy go wzmacniać i dostarczać duże ilości witamin.

Rozgrzewające zupy, które zadbają o twoje zdrowie

Rozgrzewające zupy są idealną propozycją posiłku w okresie jesieni, kiedy na dworze robi się zimno, a nasz organizm jest narażony na różnego rodzaju choroby i dolegliwości. Jednak bardzo często rezygnujemy z zup i przygotowujemy obiad składający się jedynie z drugiego dania. Niechęć do zup może wynikać z bardzo wielu przyczyn. Możemy zaliczyć tu między innymi:

  • Brak chęci samodzielnego gotowania, łatwiej jest zamówić lub kupić coś gotowego.
  • Brak czasu.
  • Brak pomysłu na zupę.  

W związku z tym przygotowaliśmy dla was banalnie proste i szybkie przepisy na pyszne rozgrzewające zupy na jesień.

GulaszJesienny obiad w sam raz na środek tygodnia. Trzy pomysły na rozgrzewające dania

Rozgrzewające zupy-kremy. Imbir i dynia to duet doskonały

Rozgrzewające zupy-kremy są świetną opcją zwłaszcza dla dzieci i osób, które mają problemy trawienne, ponieważ są one łatwo przyswajalne. Zupa dyniowo-imbirowa to znakomita propozycja na jesień, kiedy mamy dostęp do świeżej dyni. Warto wiedzieć, że imbir rozgrzewa, działa przeciwzapalnie, wspomaga pracę układu oddechowego. Z kolei dynia dostarcza mnóstwa witamin, m.in.: A, C, E oraz innych cennych składników. Przepis na pyszną zupę-krem znajdziesz tutaj:

Składniki:

  • 1 duża dynia
  • 1 cebula biała
  • 1 włoszczyzna
  • korzeń imbiru ok. 3 cm
  • przyprawy: pieprz, sól, ziele angielskie, liście laurowe
  • około 2 litrów przefiltrowanej wody
  • natka pietruszki, koperek do posypania
  • 1 kostka rosołowa domowej roboty (tu znajdziesz przepis) lub dwie szklanki bulionu (wtedy dodajemy mniejszą ilość wody)
  • 8 ziemniaków

Wykonanie:

  1. Dynię należy dokładnie umyć, a następnie obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
  2. Cebulę obrać i pokroić na mniejsze partie.
  3. Włoszczyznę, podobnie jak dynię.
  4. Imbir myjemy, następnie trzemy na tarce.
  5. Ziemianki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.
  6. Dalej gotujemy wodę, dorzucamy kostkę rosołową lub dolewamy bulion.
  7. Dodajemy przepłukane ponownie ziemniaki. Dorzucamy pozostałe warzywa. Gotujemy, aż będą miękkie.
  8. W międzyczasie doprawiamy do smaku przyprawami i dodajemy starty imbir. Kiedy zupa będzie gotowa, miksujemy ją na gładką masę.
  9. Na wierzchu możemy posypać zupę koperkiem lub natką pietruszki.
Zobacz wideo Pomarańczowa shakshuka (dyniowa)

Dobre rozgrzewające zupy - krem pomarańczowo-marchewkowy z kolendrą

Czas na dobre rozgrzewające zupy na jesień. Jeśli chodzi za tobą "coś innego", mamy idealną propozycję - krem pomarańczowo-marchewkowy z kolendrą. Poniżej przepis dla miłośników kulinarnych eksperymentów:

Do wykonania kremu marchewkowego będziemy potrzebowali:

  • 1 kilogram marchewek
  • 1 cebulę białą
  • 1-2 pomarańcze
  • przyprawy: suszona kolendra, pieprz, sól
  • 1 litr bulionu drobiowego
  • 1 małą śmietanę
  • około 2-3 łyżek prawdziwego masła

Wykonanie:

  1. Marchewki należy dokładnie umyć. Następnie obrać je ze skórki oraz pokroić na mniejsze kawałki.
  2. Cebulę obieramy i szatkujemy na drobno
  3. Gotujemy bulion drobiowy i dorzucamy warzywa. Przyprawiamy do smaku i dodajemy masło. Całość gotujemy.
  4. Wyciskamy sok z pomarańczy i dodajemy do zupy, można też dodać odrobinę soku z cytryny, jeśli pomarańcze są bardzo słodkie, zagwarantuje nam to słodko-kwaśny smak zupy.
  5. Zupę miksujemy na gładki krem
  6. Na końcu dokładamy śmietanę i znowu miksujemy. Musimy jednak pamiętać o tym, aby wcześniej wyrównać temperaturę.
  7. Podawać z grzankami.

Przepisy na rozgrzewające zupy - krem z papryki w towarzystwie cebuli oraz czosnku

Przepisy na rozgrzewające zupy nie mają końca. Oto kolejny z hitowych przepisów, który musisz przetestować we własnej kuchni. 

Składniki:

  • 1 litr bulionu drobiowego
  • 1 porcja włoszczyzny
  • 5 ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2-3 papryki czerwone, dojrzałe
  • 1 pomidor
  • przyprawy: sól, pieprz w proszku, kurkuma, papryka słodka i ostra
  • 1 mała śmietana 18-procentowa

Wykonanie:

  1. Bulion wstawiamy do gotowania.
  2. Dalej obieramy ziemniaki i kroimy na mniejsze kawałki. Kształt nie ma znaczenia, gdyż wszystko będziemy blendować.
  3. Włoszczyznę myjemy, obieramy i podobnie jak ziemniaki kroimy.
  4. Dorzucamy do bulionu i doprawiamy.
  5. Cebulę obieramy i szatkujemy na drobno, pomidora kroimy na mniejsze kawałki. 
  6. Przechodzimy do papryki. Mamy na nią dwa warianty: możemy na początku podpiec ją w piekarniku lub pokroić i bezpośrednio umieścić w zupie. Pierwsza opcja zagwarantuje nam dużo lepszy smak i aromat. 
  7. Całość gotujemy i na końcu dokładamy śmietanę. Wcześniej musimy wyrównać temperaturę. Na sam koniec wszystko blendujemy.
  8. Zupę możemy posypać startym serem lub szczypiorkiem.

Kaszotto z burakamiJesienne produkty spożywcze - po co warto sięgać w okresie przejściowym?

Pomysły na rozgrzewające jesienne zupy. Meksyk na polskim stole

Pomysły na rozgrzewające jesienne zupy nie muszą ograniczać się do polskiej kuchni. Warto jest poznać kulinarne zwyczaje ze wszystkich stron świata. Dlatego też zdecydowaliśmy się na przedstawienie przepisu na meksykańską zupę. Oto i on:

Składniki:

  • 1 duża cebula biała
  • 1 czosnek
  • około 2-3 łyżek oliwy z oliwek
  • 400 gramów mięsa mielonego - gatunek w zależności od upodobania, polecamy wieprzowinę lub wołowinę (można wymieszać oba gatunki)
  • 1-2 marchewki
  • 1,5 litra bulionu rosołowego
  • 1 puszka pomidorów bez skórki, powinny być pokrojone w kostkę
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • przyprawy: słodka papryka, chilli, oregano, kminek, sól, pieprz, odrobina cukru

Wykonanie:

  1. Bierzemy duży garnek. Musi mieć on grube dno. Polewamy go oliwą i dusimy na niej czosnek oraz cebulę. Wcześniej oczywiście musimy je obrać i posiekać.
  2. Następnie dodajemy mięso i wszystko trzymamy na małym ogniu.
  3. Dodajemy przyprawy, marchewkę (możemy pokroić ją w cienkie plasterki bądź zetrzeć na tarce). Dolewamy bulion. Tak gotujemy przez około 20-25 minut.
  4. Na końcu dodajemy fasolę, pomidory, kukurydzę. Doprawiamy delikatnie cukrem. Wszystko mieszamy i gotujemy przez mniej więcej pół godziny.

Zobacz też: Jak zrobić suszone pomidory? Zobacz, jakie to dziecinnie proste, a już nigdy nie kupisz ich w sklepie

Więcej o: