Jesienne przyprawy - jakich dodatków warto używać? Propozycje do ryby, kurczaka, wieprzowiny i wołowiny

Jesienne przyprawy kojarzą nam się przede wszystkim z korzennymi, głębokimi aromatami. Jak i kiedy warto ich używać, by nadać naszym daniom wyjątkowego charakteru?

Jesienne przyprawy to przede wszystkim te, które cechuje mocny, głęboki, korzenny smak. Doskonale nadają się one jako dodatek do potraw, ale także gorących napojów czy syropów poprawiających odporność. Które przyprawy warto mieć pod ręką na jesieni?

Zobacz wideo Imbir w daniach ciężkostrawnych chroni przed niestrawnością

Przyprawy na jesień. Cynamon, imbir i nie tylko

Jeśli do tej pory ostrożnie korzystałeś z przypraw takich jak cynamon, imbir, kurkuma czy anyż - czas nareszcie odkryć ich wspaniałe możliwości. Przyprawy na jesień nie tylko sprawiają, że dania pachną i smakują lepiej, ale także przyczyniają się do wzmocnienia organizmu, zwłaszcza w sezonie infekcji. W okresie tym warto więc każdego dnia zaserwować rodzinie aromatyczną herbatę z dodatkiem goździków, imbiru i anyżu, by poczuć się zdecydowanie lepiej pomimo pluchy panującej na dworze. 

Jakie przyprawy jesienią do ryby? Sprawdzone połączenia

Ryby zbyt rzadko goszczą na naszych stołach i wiemy to nie od dziś. Jest to bardzo niekorzystne, gdyż zawierają one mnóstwo substancji, które korzystnie wpływają na kondycję całego organizmu. Dlatego warto zadbać o to, aby ryby pojawiały się w naszym jadłospisie przynajmniej raz w tygodniu. Wiele osób unika ich nie tylko ze względu na trudną dostępność do dobrej jakości produktu, ale także z obawy przed przygotowaniem ryby. A to wcale nie jest trudne.

Jakie przyprawy jesienią do ryb warto dodawać? Otóż bez względu na gatunek, ryby posiadają bardzo delikatny, charakterystyczny dla nich smak. Aby go nie utracić, należy z rozsądkiem stosować dodatki, które łatwo mogą stłumić ich obecność. Dlatego oprócz podstawowych: soli, pieprzu i soku z cytryny bez których ryba obejść się nie może, dodawać do nich powinniśmy delikatne świeże zioła:

  • koperek,
  • majeranek,
  • rozmaryn,
  • kolendrę.

Jakie przyprawy jesienią do wieprzowiny - czyli jak urozmaicić klasycznego schabowego?

Wieprzowina jest tym rodzajem mięsa, które dość często gości na naszych stołach. Powodem tego jest jej bardzo dobra dostępność, a także tradycja kulinarna mówiąca o tym, że prawdziwy obiad bez schabowego się nie obejdzie. Na szczęście świadomość w kwestiach żywienia wzrasta z roku na rok, a klienci poszukują dobrej jakości mięsa, które przyrządzają w nieco inny sposób, niż to było robione przez mamy czy babcie.

Jakie przyprawy jesienią do wieprzowiny warto dodać, aby tradycyjny schabowy był nie tylko smaczny, ale też zdrowy? Przede wszystkim warto zrezygnować ze smażenia. Dzięki temu dostarczymy organizmowi zdecydowanie mniej tłuszczu. Schab możemy upiec po uprzednim zamarynowaniu w przyprawach. Najlepszą mieszanką będzie połączenie:

  • imbiru,
  • curry,
  • kolendry,
  • liścia laurowego,
  • ziela angielskiego,
  • czosnku. 

Jakie przyprawy jesienią do wołowiny?

Polska jest jednym z największych producentów wołowiny na świecie - jednak w naszym kraju spożycie tego rodzaju mięsa nie jest aż tak duże, jakby się wydawało. Przed laty złą renomę wołowinie zrobiła tzw. "choroba szalonych krów", która skutecznie zniechęciła wiele osób od spożywania tego mięsa. Jednak powoli ten trend się odwraca, a to m.in. za sprawą rosnącej popularności burgerów, których podstawą jest dobrej jakości wołowe mięso. Jeśli zastanawiasz się, jak takiego burgera przyrządzić w domu i jakie przyprawy jesienią do wołowiny warto dodać, to już spieszymy z pomocą.

Przede wszystkim warto wypiec własną bułkę, która smakuje o niebo lepiej, niż te dostępne w sklepach. W burgerze nie może też zabraknąć dodatków warzywnych: sałaty, pomidora, ogórka etc. Na samym końcu jest natomiast mięso. Wołowina doskonale smakuje, jeśli kilka godzin wcześniej zamarynujemy ją z dodatkiem: 

  • kminu,
  • kolendry,
  • papryki,
  • tymianku, 
  • cynamonu,
  • czosnku,
  • anyżu.

Jakie przyprawy jesienią do kurczaka?

Kurczak to zdecydowanie najczęściej trafiające na nasze stoły mięso. Jest cenione za delikatny smak, a przy tym wskazywane jako najzdrowsze pod warunkiem, że wybieramy produkt wysokiej jakości. Jednak to, że pojawia się on często w naszym menu sprawia, że czasem nie mamy pomysłu jak podać go w nowej, nieznanej dotąd odsłonie.

Jakie przyprawy jesienią do kurczaka odmienią jego dobrze znany smak? Otóż najlepiej postawić na aromatyczną mieszankę cząbru, czosnku, papryki wędzonej oraz curry. Jeśli z kolei chcemy poczuć nieco orientalnej nuty, wówczas warto korzystać z gotowej kompozycji przypraw pod nazwą garam masala, która jest jedną z podstawowych w kuchni indyjskiej. 

Więcej o:
Copyright © Agora SA