Najlepszy pomysł na obiad z mięsem mielonym? Ten przepis na kotlety mielone Magdy Gessler jest genialny!

Obiad w wersji mięsnej to wybór większości polaków. Jest serwowany niemal przez cały tydzień i z czasem może zabraknąć na niego pomysłów. Idealny pomysł na obiad z mięsem, to kotlety mielone Magdy Gessler. Smakują wybornie i są bardzo łatwe w przygotowaniu. Jak je zrobić?

Więcej ciekawych artykułów znajdziesz na Gazeta.pl.

Wśród dań mięsnych na polskich stołach od lat królują kotlety. Kotlet z kurczaka, kotlet schabowy i kotlet mielony to niemal "święta trójca" tradycyjnych dań. Mówi się, że każdy ma swój własny, ulubiony przepis. Doskonale pamiętamy smak kotletów przygotowanych przez nasze mamy i babcie. Warto jednak zweryfikować, czy dobrze znany przepis nie może być jeszcze lepszy. Popularnym przepisem w ostatnim czasie stał się przepis na kotlety mielone Magdy Gessler. Popularna restauratorka proponuje kotlety mielone w wersji miękkiej, soczystej i bardzo prostej w przygotowaniu. Oto receptura na to danie.

Zobacz wideo Robiły go nasze babcie i mamy, czyli tradycyjny kotlet mielony [Kuchnia Hapsa]

Pomysł na obiad z mięsem, to oczywiście kotlety! Jakie są mielone Magdy Gessler?

Aby przygotować kotlety mielone, musimy najpierw zdobyć potrzebne składniki. Przepis na kotlety mielone Magdy Gessler nieco różni się od klasycznego przepisu, który gości w wielu domach. Możemy zwrócić uwagę na masło, które jest jednym z największych nośników smaku. Receptura jest wyjątkowa również za pomocą bułki, która moczona w mleku dodaje kotletom puszystości i delikatnego smaku. 

Przepis na kotlety mielone Magdy Gessler to hit. Oto niezbędne składniki na obiad z mięsem

Aby przygotować kotlety mielone według Magdy Gessler, potrzebujemy:

  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • 1 kajzerka
  • 50 g masła
  • sól i pieprz (do smaku)
  • mleko do namoczenia bułki
  • bułka tarta do obtaczania
  • olej do smażenia

Pomysł na obiad z mięsem według Magdy Gessler. To przepis na idealne mielone

Na początek należy umieścić kajzerkę w niewielkiej misce i zalać ją mlekiem. W czasie, kiedy będzie nasiąkać, cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na maśle do uzyskania delikatnie złotego koloru. Kiedy cebula wystygnie, łączymy ją z mięsem mielonym, a kajzerkę przeciskamy przez praskę (np. do ziemniaków). Do powstałej masy dodajemy jajka, 50 ml wody i przyprawy. Całość dokładnie wyrabiamy rękoma. Dłonie moczymy w wodzie, aby łatwiej było nam formować kotlety. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoto brązowy kolor. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Więcej o: