Jesienny obiad wege - dwa przepisy dla zabieganych i lista produktów

Jesienny obiad wege to alternatywa posiłku dla miłośników zielonej kuchni. Propozycje przepisów, które przedstawimy, będą równie pożywne, jak posiłki z mięsem. Poznaj wyjątkowe receptury, które zachwycą niejedno podniebienie.

Jesienna warzywa dają nam ogromne możliwości eksperymentowania w kuchni. Możemy tworzyć z nich wiele spektakularnych dań, które nie tylko zachwycą smakiem, ale co ważniejsze wpłyną pozytywnie na nasze zdrowie. Oto kilka "topowych" warzyw, które powinny pojawić się na naszym stole w okresie jesieni.

Zobacz wideo Szadkowska: Wegetarian przybywa w Polsce i na świecie

Jesienne warzywa, które odżywią Twój organizm i dostarczą mnóstwa witamin - LISTA

Czerwone buraki. Warzywo to niemalże wpisało się w naszą kulinarną tradycję. Z buraków możemy wykonać wigilijny barszcz, zakwas lub sałatkę. Oto kilka cennych właściwości buraków:

  • uszczelniają jelito,
  • wspierają nasz układ immunologiczny,
  • zawierają w sobie kwas foliowy,
  • spowalniają procesy starzenia się,
  • poprawiają procesy trawienne,
  • zapobiegają anemii,
  • działają antynowotworowo.

Czerwony barszcz z krokietamiBarszcz czerwony - jak go zrobić, by był klarowny i esencjonalny?

Cukinia. Mimo, że posiada tak cenne zalety, w dalszym ciągu nie jest aż tak popularna, jak być powinna. Z warzywa możemy wykonać placki warzywne, zupę, leczo, a nawet makaron z sosem pomidorowym. Poniżej właściwości cukinii:

  • działa odchudzająco,
  • wspomaga układ odpornościowy,
  • wspiera pracę mózgu,
  • wyrównuje poziom cukru we krwi,
  • wspomaga układ nerwowy.

Papryka. To warzywo cechuje się bardzo wysoką zawartością witaminy C, co jednocześnie gwarantuje nam zdrowie. Papryka jest niezwykle uniwersalnym warzywem, po które warto sięgać nie tylko w okresie przejściowym, ale przez cały rok. Argumenty "za" znajdują się poniżej:

  • pozytywnie wpływa na układ krążenia,
  • wzmacnia odporność,
  • zapobiega przedwczesnemu starzeniu się, dba o nasz wygląd,
  • pomaga w przypadku problemów z wypróżnianiem.

Dynia. To warzywo, które powinniśmy wymienić na samym początku. Dynia nie bez powodu jest uważana za "królową jesieni". Z dyni możemy wytworzyć praktycznie wszystko - poczynając od dań obiadowych, sałatek, kremów, zup, a na ciastach i deserach kończąc. Dynia jest bardzo wszechstronnym warzywem. 

  • dynia poprawia nasz wzrok,
  • wyrównuje poziom cholesterolu we krwi,
  • zapobiega powstawaniu nowotworów,
  • jest niezwykle odżywcza.

Deser z dyni. Fot. ilustracyjneHit jesieni! Dynia pieczona - przepis według Anny Starmach

Wegetariański obiad jesienią - czyli co serwować, kiedy za oknem szaleje zimno i wiatr?

Wegetariański obiad jesienią powinien być bogaty w liczne witaminy i inne składniki odżywcze. Ponadto powinien odżywiać i ogrzewać nasz organizm. W nawiązaniu do wcześniejszej części naszego artykułu, przedstawimy kilka szybkich przepisów na rodzinny obiad z udziałem kilku wymienionych warzyw.

Kasza gryczana z burakami i tofu - wege obiad na jesień

Składniki:

  • około 500 gram kaszy gryczanej,
  • cebula,
  • 4 buraki,
  • kostka tofu,
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek,
  • posiekana natka pietruszki,
  • odrobina soku z cytryny do polania,
  • olej do smażenia.

Wykonanie:

  1. Kaszę opłukać i ugotować.
  2. Następnie obrać cebulę i drobno posiekać, potem zeszklić na patelni.
  3. Tofu pokroić w kostkę i dodać do cebuli.
  4. W czwartym kroku możemy przejść do przygotowywania buraków. Myjemy je, obieramy i ścieramy na tarce.
  5. Wszystkie składniki ze sobą łączymy. Doprawiamy do smaku i posypujemy natką.

Więcej pysznych przepisów na stronie głównej Gazeta.pl.

Pomysł na wege obiad jesienny - kotlety z cukinii

Pomysł na wege obiad jesienny nie musi być skomplikowany, aby był wartościowy. Poniżej prosta i szybka receptura na obiad, który pokochają zarówno mali jak i duzi.

Kotlety z cukinii - wegetariański obiad 

Składniki potrzebne do wykonania potrawy:

  • duża cukinia,
  • 4 ziemniaki,
  • cebula,
  • czosnek,
  • duża marchewka,
  • bułka tarta,
  • jajko,
  • przyprawy: pieprz, sól, czosnek, kurkuma,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • olej do smażenia.

Wykonanie:

  1. Cukinię myjemy i obieramy ze skórki. Następnie ścieramy ją na tarce.
  2. Dalej obieramy ziemniaki i ścieramy.
  3. Podobnie czynimy z marchewką.
  4. Do miski wkładamy wszystkie warzywa. Dodajemy posiekany czosnek i cebulę. Dorzucamy przesianą mąkę, przyprawy, odrobinę bułki tartej, jajko. Wszystko mieszamy i formujemy kotleciki.
  5. Następnie obtaczamy je w bułce tartej i smażymy z obu stron.

Jesienne dania zachwycają smakiem i aromatem. Nie ma nic lepszego, aniżeli unoszący się w kuchni zapach przygotowywanych potraw. Na szczęście gotowanie w domu nie musi być czasochłonne ani skomplikowane.

Więcej o: