Jesienna warzywa dają nam ogromne możliwości eksperymentowania w kuchni. Możemy tworzyć z nich wiele spektakularnych dań, które nie tylko zachwycą smakiem, ale co ważniejsze wpłyną pozytywnie na nasze zdrowie. Oto kilka "topowych" warzyw, które powinny pojawić się na naszym stole w okresie jesieni.
Zobacz wideo
Szadkowska: Wegetarian przybywa w Polsce i na świecie
Jesienne warzywa, które odżywią Twój organizm i dostarczą mnóstwa witamin - LISTA
Czerwone buraki. Warzywo to niemalże wpisało się w naszą kulinarną tradycję. Z buraków możemy wykonać wigilijny barszcz, zakwas lub sałatkę. Oto kilka cennych właściwości buraków:
- uszczelniają jelito,
- wspierają nasz układ immunologiczny,
- zawierają w sobie kwas foliowy,
- spowalniają procesy starzenia się,
- poprawiają procesy trawienne,
- zapobiegają anemii,
- działają antynowotworowo.
Barszcz czerwony - jak go zrobić, by był klarowny i esencjonalny?
Cukinia. Mimo, że posiada tak cenne zalety, w dalszym ciągu nie jest aż tak popularna, jak być powinna. Z warzywa możemy wykonać placki warzywne, zupę, leczo, a nawet makaron z sosem pomidorowym. Poniżej właściwości cukinii:
- działa odchudzająco,
- wspomaga układ odpornościowy,
- wspiera pracę mózgu,
- wyrównuje poziom cukru we krwi,
- wspomaga układ nerwowy.
Papryka. To warzywo cechuje się bardzo wysoką zawartością witaminy C, co jednocześnie gwarantuje nam zdrowie. Papryka jest niezwykle uniwersalnym warzywem, po które warto sięgać nie tylko w okresie przejściowym, ale przez cały rok. Argumenty "za" znajdują się poniżej:
- pozytywnie wpływa na układ krążenia,
- wzmacnia odporność,
- zapobiega przedwczesnemu starzeniu się, dba o nasz wygląd,
- pomaga w przypadku problemów z wypróżnianiem.
Dynia. To warzywo, które powinniśmy wymienić na samym początku. Dynia nie bez powodu jest uważana za "królową jesieni". Z dyni możemy wytworzyć praktycznie wszystko - poczynając od dań obiadowych, sałatek, kremów, zup, a na ciastach i deserach kończąc. Dynia jest bardzo wszechstronnym warzywem.
- dynia poprawia nasz wzrok,
- wyrównuje poziom cholesterolu we krwi,
- zapobiega powstawaniu nowotworów,
- jest niezwykle odżywcza.
Hit jesieni! Dynia pieczona - przepis według Anny Starmach
Wegetariański obiad jesienią - czyli co serwować, kiedy za oknem szaleje zimno i wiatr?
Wegetariański obiad jesienią powinien być bogaty w liczne witaminy i inne składniki odżywcze. Ponadto powinien odżywiać i ogrzewać nasz organizm. W nawiązaniu do wcześniejszej części naszego artykułu, przedstawimy kilka szybkich przepisów na rodzinny obiad z udziałem kilku wymienionych warzyw.
Kasza gryczana z burakami i tofu - wege obiad na jesień
Składniki:
- około 500 gram kaszy gryczanej,
- cebula,
- 4 buraki,
- kostka tofu,
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek,
- posiekana natka pietruszki,
- odrobina soku z cytryny do polania,
- olej do smażenia.
Wykonanie:
- Kaszę opłukać i ugotować.
- Następnie obrać cebulę i drobno posiekać, potem zeszklić na patelni.
- Tofu pokroić w kostkę i dodać do cebuli.
- W czwartym kroku możemy przejść do przygotowywania buraków. Myjemy je, obieramy i ścieramy na tarce.
- Wszystkie składniki ze sobą łączymy. Doprawiamy do smaku i posypujemy natką.
Więcej pysznych przepisów na stronie głównej Gazeta.pl.
Pomysł na wege obiad jesienny - kotlety z cukinii
Pomysł na wege obiad jesienny nie musi być skomplikowany, aby był wartościowy. Poniżej prosta i szybka receptura na obiad, który pokochają zarówno mali jak i duzi.
Kotlety z cukinii - wegetariański obiad
Składniki potrzebne do wykonania potrawy:
- duża cukinia,
- 4 ziemniaki,
- cebula,
- czosnek,
- duża marchewka,
- bułka tarta,
- jajko,
- przyprawy: pieprz, sól, czosnek, kurkuma,
- 2 szklanki mąki pszennej,
- olej do smażenia.
Wykonanie:
- Cukinię myjemy i obieramy ze skórki. Następnie ścieramy ją na tarce.
- Dalej obieramy ziemniaki i ścieramy.
- Podobnie czynimy z marchewką.
- Do miski wkładamy wszystkie warzywa. Dodajemy posiekany czosnek i cebulę. Dorzucamy przesianą mąkę, przyprawy, odrobinę bułki tartej, jajko. Wszystko mieszamy i formujemy kotleciki.
- Następnie obtaczamy je w bułce tartej i smażymy z obu stron.
Jesienne dania zachwycają smakiem i aromatem. Nie ma nic lepszego, aniżeli unoszący się w kuchni zapach przygotowywanych potraw. Na szczęście gotowanie w domu nie musi być czasochłonne ani skomplikowane.