Najlepszym sposobem na zachowanie produktów zakupionych w większej ilości jest mrożenie. A mrozić można wiele produktów, w tym także mięso. To najskuteczniejsza i najbezpieczniejsza metoda na przedłużenie trwałości pokarmów. Odpowiednie mrożenie to jedno, ale jeszcze ważniejsze wydaje się być odpowiednie rozmrażanie. Dziś przychodzimy do was z garścią porad na temat tego, jak rozmrażać mięso.
Najprostszym i najszybszym sposobem na rozmrożenie mięsa mielonego jest po prostu zanurzenie opakowania z mięsem w garnku z wodą. Lepiej w tym przypadku użyć chłodnej lub zimnej wody i mieszać całość co kilka minut. Drugim rozwiązaniem jest po prostu ustawienie worka pod bieżącą wodą, ale to ogromna strata wody. Niektórzy też polewają wodą mięso po wyjęciu z woreczka. Tak zdecydowanie nie powinno się robić. Więcej o tym:
Schab to nieco delikatniejsza sprawa, więc lepiej postawić na powolne rozmrażanie. Jeśli zależy ci na tym, by przygotować obiad w towarzystwie tego mięsa, lepiej wyciągnąć je z zamrażarki dzień wcześniej. Nie ma na to żadnych haków. Wtedy mięso jest najsmaczniejsze i soczyste – a przecież na tym nam zależy najbardziej.
A co w sytuacjach, kiedy rzeczywiście nie mamy czasu na to, by czekać, aż mięso się rozmrozi? Pozostaje nam mikrofalówka, z tym że tutaj najlepiej sprawdzi się niewielki kawałek kurczaka. Jedyne, co musimy zrobić, to przestawienie trybu mikrofalówki na "defrost". Im mniejszy kawałek, tym szybciej się odmrozi.