Wiszące udka z piekarnika to teraz hit. Są soczyste i idealnie upieczone. Tomasz Strzelczyk wie, co dobre

Kurczak pieczony to prawdziwy klasyk. Mało komu ślinka nie cieknie, gdy czuje rozchodzący się po całym domu zapach przypraw i przypiekanego mięsa. Hitem wśród domowych kucharzy są wiszące udka. Tomasz Strzelczyk pokazał, jak je zrobić.

Przepis na wiszące udka pojawił się jakiś czas temu na Youtube Tomasza Strzelczyka, uczestnika jednej z edycji programu kulinarnego "MasterChef". Jego kanał o nazwie "Oddasz fartucha" przyciąga sporo fanów dobrego i prostego gotowania. Jego receptury zachwycają, nic więc dziwnego, że wiszące udka także okazały się strzałem w dziesiątkę. W czym tkwi ich sekret?

Zobacz wideo Lubicie takie kulinarne patenty? Koniecznie spróbujcie kurczaka pieczonego na butelce. Kozak!

Dzięki temu, że udka nie leżą na blaszce, a nad nią wiszą, ciepło równomiernie się na nich rozkłada. Są więc idealnie przypieczone z każdej strony. W dodatku cały esencjonalny tłuszcz, który się z nich wytapia, spada wprost na warzywa znajdujące się pod spodem. Efekt? Turboaromatyczny i pełny smaku obiad - w sam raz i od święta, i na co dzień.

Wiszące udka z kurczaka według Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • 5 udek z kurczaka (udźców razem z pałkami)

Marynata:

  • pół łyżeczki płatków chili
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżeczki ketchupu
  • 2 łyżeczki miodu
  • łyżeczka czosnku granulowanego
  • olej
  • świeże zioła
  • 2 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
 

Warzywa:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 marchewki
  • świeże zioła
  • łyżeczka kurkumy
  • sól do smaku

Wiszące udka z kurczaka - przepis krok po kroku:

Zaczynamy od zrobienia marynaty. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i mieszamy. Następnie miksturą dokładnie nacieramy kurczaka i odstawiamy na czas przygotowywania warzyw. Ziemniaki i marchewkę obieramy i kroimy: ziemniaki w dość grubą kostkę, a marchew w plasterki. Do warzyw dodajemy posiekane świeże zioła, sól, kurkumę i olej. Mieszamy.

Piekarnik nastawiamy na 170 stopni z termoobiegiem lub 180 stopni bez termoobiegu. Ziemniaki i marchewki wysypujemy na blachę. Na nich układamy udka, a na udkach kładziemy kratkę do pieczenia. Wąskie części przekładamy przez kratki i przebijamy je wykałaczkami, by zabezpieczyć je przed wypadaniem. Do piekarnika wsuwamy kratkę z udkami, a pod nią umieszczamy blachę z warzywami. Całość pieczemy przez godzinę i 15 minut.

Po tym czasie wyciągamy wszystko z piekarnika. Warzywa mieszamy, by tłuszcz, który wytopił się z kurczaka, równomiernie je pokrył i nadał im jeszcze więcej smaku. Na talerze rozkładamy po porcji warzyw i udku.

Przepis na wiszące udka z kurczaka jest - jak sami widzicie - bardzo prosty. W dodatku za jednym zamachem mamy gotowe i mięso, i warzywa. To co? Do dzieła!

Więcej o:
Copyright © Agora SA