Zupa ogórkowa. Prosta rzecz przed wrzuceniem tartych kiszonych sprawi, że będzie kremowa i maślana

Zupa ogórkowa to jedna z najlepszych polskich zup. Przy okazji jest też jedną z najchętniej wybieranych w restauracjach czy stołówkach. Nic dziwnego. Kwaskowata, rozgrzewająca ogórkowa zawsze smakuje. Jeśli szukasz wskazówek, jak podkręcić smak ogórkowej, mamy cenną wskazówkę. Podsmażenie ogórków zmienia wszystko!

Zupa ogórkowa. Przepis

Zupa ogórkowa. Składniki:

  • 500 g kiszonych ogórków,
  • 500 g ziemniaków,
  • 2 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • 1/4 korzenia selera,
  • 1 cebula,
  • 3 łyżki oleju,
  • 3 listki laurowe,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • 7 ziaren pieprzu,
  • 3 litry wody,
  • śmietana 18 proc.,
  • łyżka masła,
  • sól i pieprz,
  • dodatkowo: koperek.
Zobacz wideo Klasyk - zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa. Przygotowanie:

Wszystkie warzywa na zupę ogórkową, czyli ogórki kiszone, marchewki, pietruszki, seler, dokładnie myjemy, obieramy i ścieramy na tarce. Najlepiej wybrać tarkę o grubych oczkach. Ziemniaki i cebulę także obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.

Przygotuj warzywa: ogórki kiszone, marchewkę, pietruszkę i selera zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a ziemniaki i cebulę pokrój w kostkę. W dużym garnku rozgrzej odrobinę oleju. Podsmaż na nim cebulę. Dopiero gdy stanie się szklista, dodaj ogórki kiszone.

Podsmaż je przez kilka minut, a następnie dodaj pozostałe warzywa. Smaż wszystko przez pięć minut. Gdy warzywa będą miękkie, dodaj wodę i przyprawy, czyli: listki laurowe, ziarna ziela angielskiego oraz pieprzu. Doprowadź zupę do wrzenia.

Na koniec dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i gotuj, aż zmiękną. Powinno to zająć około 15 minut. Gotową zupę dopraw solą oraz pieprzem. Podawaj z kleksem śmietany i posiekanym świeżym koperkiem.

Więcej o: