Wszystkie warzywa na zupę ogórkową, czyli ogórki kiszone, marchewki, pietruszki, seler, dokładnie myjemy, obieramy i ścieramy na tarce. Najlepiej wybrać tarkę o grubych oczkach. Ziemniaki i cebulę także obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.
Przygotuj warzywa: ogórki kiszone, marchewkę, pietruszkę i selera zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a ziemniaki i cebulę pokrój w kostkę. W dużym garnku rozgrzej odrobinę oleju. Podsmaż na nim cebulę. Dopiero gdy stanie się szklista, dodaj ogórki kiszone.
Podsmaż je przez kilka minut, a następnie dodaj pozostałe warzywa. Smaż wszystko przez pięć minut. Gdy warzywa będą miękkie, dodaj wodę i przyprawy, czyli: listki laurowe, ziarna ziela angielskiego oraz pieprzu. Doprowadź zupę do wrzenia.
Na koniec dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i gotuj, aż zmiękną. Powinno to zająć około 15 minut. Gotową zupę dopraw solą oraz pieprzem. Podawaj z kleksem śmietany i posiekanym świeżym koperkiem.