Oczywiście zachęcamy zawsze do wypieku samodzielnego. Przepis na bagietkę nie jest trudny, ale nie będziemy oszukiwać, jest pracochłonny. Zazwyczaj trzeba to też zaplanować wcześniej. Dlatego nie będziemy was ganić, jeśli wykorzystacie bagietkę kupioną w piekarni. My też tak zwykle robimy! Polecamy też na bagietkę czosnkową przyrządzić z nieco czerstwego pieczywa. Nie twardego, ale już takiego nie pierwszej świeżości. Bagietka czosnkowa zapiekana w piekarniku odzyska swoją konsystencję i świeżość, a my przy tym nie zmarnujemy pieczywa.
Od czego zacząć przygotowanie bagietki czosnkowej w domu? Oczywiście od wyjęcia masła odpowiednio wcześniej z lodówki. Pamiętajmy, masło musi być miękkie. Twarda kostka utrudni nam przyrządzenie smakowego masła.
Gdy mamy już miękkie masło, przystępujemy do obierania z łupinek czosnku. Ząbków do obrania jest sporo, więc polecamy nasz sprawdzony i szybki sposób na to zadanie:
Następnie czosnek bardzo drobno kroimy lub przeciskamy przez praskę. Dodajemy go do miękkiego masła i mieszamy razem z oliwą oraz ziołami. Na koniec dodajemy sok wyciśnięty z cytryny i ewentualnie doprawiamy do smaku solą.
Bagietkę nacinamy pod skosem. Do każdego nacięcia wkładamy łyżeczkę masła. Gotowe bagietki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 200 przez 5 minut. Smacznego!