Pomysł na szybki obiad w wersji wege? Kotleciki z kalafiora robią furorę w sieci [PRZEPIS]

Szukasz pomysłu na wegetariański obiad? Zdecyduj się na kotleciki z kalafiora, czyli aromatyczny i mięciutki zamiennik tradycyjnego mięsa. Przygotujesz je w kilka minut.

Mamy tutaj jakichś wegetarian? Jeśli tak, na pewno ucieszycie się z przepisu, który dzisiaj dla was przygotowaliśmy. Co powiecie na kotleta z kalafiora? To proste danie z pewnością zachwyci wasze kubki smakowe, nie mówiąc już o sercu. Ma genialną strukturę i delikatny smak. Czego będziecie potrzebować?

Zobacz wideo Niemal tak zdrowy jak brokuły! Kalafior królem jesiennych dań

Kotlet z kalafiora, czyli pomysł na wegetariański obiad w kilka minut

Kotlet z kalafiora. Składniki:

  • 1200 g kalafiora
  • 2 jajka
  • 1 cebula dymka + szczypiorek
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki bułki tartej
  • przyprawy: sól, cukier, pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • siekany koperek
  • natka pietruszki

Kotlet z kalafiora. Sposób przygotowania:

Na początku przygotuj kalafiora. Zdejmij okalające go liście i odetnij głąb. Główkę przepłucz pod bieżącą wodą, a następnie odetnij różyczki. Umieść je w garnku i zalej zimną wodą osoloną płaską łyżeczką soli. Przykryj pokrywką i gotuj na wysokiej mocy palnika. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejsz moc. Nie gotuj dłużej niż przez osiem minut. Chodzi o to, by kalafior po ugotowaniu był jeszcze sprężysty.

Gdy różyczki będą już gotowe, umieść je w durszlaku i poczekaj, aż resztka wody odparuje. Po tym czasie posiekaj je drobno na desce i przełóż na suchą patelnię. Podgrzewaj je przez chwilę na średniej mocy palnika tak, aby odparowały całą wodę. Pamiętaj, aby kalafior nie był zarumieniony, chodzi tylko o to, by go dobrze osuszyć.

Zupa kalafiorowa świetnie smakuje zarówno w wersji klasycznej, jak i w postaci kremuZupa kalafiorowa. Prosty przepis, ale kluczowe jest podsmażenie warzyw

Gotowe warzywo przełóż na deskę, jeszcze raz dokładnie posiekaj i przełóż do miski. Dodaj jajka, mąkę pszenną, posiekaną dymkę ze szczypiorkiem, natkę pietruszki oraz koperek. Na sam koniec dodaj także przeciśnięty przez praskę czosnek oraz po płaskiej łyżeczce soli, cukru i 1/3 łyżeczki pieprzu. Całość dokładnie wymieszaj.

Za pomocą łyżki odmierzaj porcję masy, obtocz w bułce tartej i formuj kotleciki. Smaż na patelni z rozgrzanym olejem przez ok. cztery minuty z każdej strony, aż do zarumienienia. Gotowe!

Więcej o: