Mamy tutaj jakichś wegetarian? Jeśli tak, na pewno ucieszycie się z przepisu, który dzisiaj dla was przygotowaliśmy. Co powiecie na kotleta z kalafiora? To proste danie z pewnością zachwyci wasze kubki smakowe, nie mówiąc już o sercu. Ma genialną strukturę i delikatny smak. Czego będziecie potrzebować?
Kotlet z kalafiora. Składniki:
Kotlet z kalafiora. Sposób przygotowania:
Na początku przygotuj kalafiora. Zdejmij okalające go liście i odetnij głąb. Główkę przepłucz pod bieżącą wodą, a następnie odetnij różyczki. Umieść je w garnku i zalej zimną wodą osoloną płaską łyżeczką soli. Przykryj pokrywką i gotuj na wysokiej mocy palnika. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejsz moc. Nie gotuj dłużej niż przez osiem minut. Chodzi o to, by kalafior po ugotowaniu był jeszcze sprężysty.
Gdy różyczki będą już gotowe, umieść je w durszlaku i poczekaj, aż resztka wody odparuje. Po tym czasie posiekaj je drobno na desce i przełóż na suchą patelnię. Podgrzewaj je przez chwilę na średniej mocy palnika tak, aby odparowały całą wodę. Pamiętaj, aby kalafior nie był zarumieniony, chodzi tylko o to, by go dobrze osuszyć.
Gotowe warzywo przełóż na deskę, jeszcze raz dokładnie posiekaj i przełóż do miski. Dodaj jajka, mąkę pszenną, posiekaną dymkę ze szczypiorkiem, natkę pietruszki oraz koperek. Na sam koniec dodaj także przeciśnięty przez praskę czosnek oraz po płaskiej łyżeczce soli, cukru i 1/3 łyżeczki pieprzu. Całość dokładnie wymieszaj.
Za pomocą łyżki odmierzaj porcję masy, obtocz w bułce tartej i formuj kotleciki. Smaż na patelni z rozgrzanym olejem przez ok. cztery minuty z każdej strony, aż do zarumienienia. Gotowe!