Pigwa to owoc często spotykany w Polsce, zwłaszcza w ogródkach działkowych, sadach i ogrodach. Często zapominamy jednak o właściwości pigwy i wartościach odżywczych, które w sobie kryje. Pigwa zawiera pektyny i taniny oraz wiele witamin i składników mineralnych. Warto wymienić tu: witaminę C, A, B2 i B6, potas, magnez, żelazo, wapń oraz kwas foliowy.
Pigwa sprawdzi się w okresie jesiennym, kiedy potrzebujemy wzmocnić odporność. Syrop z pigwy pomoże nam też pobudzić apetyt, zredukuje stany zapalne. Co ważne - pigwa przeciwdziała wymiotom, biegunce i wzdęciom. Działa też przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybicznie, bakteriostatycznie i przeciwdziała anemii, niedokrwistości. Same zalety, prawda? Sprawdźmy więc, jak przygotować syrop z pigwy.
Syrop z pigwy - przepis jest bardzo łatwy. Owoce pigwy myjemy bardzo dokładnie i kroimy w kostkę. Przekładamy wszystko do dużego garnka i zasypujemy cukrem. Tak przygotowane owoce gotujemy na bardzo niewielkim ogniu przez około godzinę. Mieszamy regularnie. Po kilkunastu minutach powinien wytworzyć się syrop.
Tak przygotowany syrop z pigwy przelewamy do butelek lub słoików. Stawiamy je do góry dnem. Następnie pasteryzujemy. Tutaj znajdziemy wszystkie wskazówki dotyczące pasteryzacji: