Czy może być coś lepszego od pysznej, jeszcze ciepłej szarlotki - najlepiej z gałką lodów i (a co!) kleksem bitej śmietany? To zdecydowanie jedna z najbardziej lubianych propozycji deserowych. Przygotowuje się ją bardzo łatwo, jednak bywają takie dni, gdy się nam po prostu nie chce za to wszystko zabierać. Wtedy najlepiej skorzystać z jednej z dwóch opcji: zadzwonić do babci albo upiec szarlotkę sypaną.
Co ją wyróżnia na tle innych szarlotek? Użycie zaledwie kilku składników oraz superprosty sposób przygotowania. Nie musimy tu zagniatać ciasta, czekać, aż się schłodzi w lodówce, misternie wylepiać nim blachy, a potem jeszcze osobno szykować jabłek. No i nie zapominajmy o kruszonce, której też trzeba chwilę poświęcić. Jak zrobić szarlotkę sypaną? Poznajcie nasz turboprosty przepis!
Zanim jednak przejdziemy do konkretów, sprawdźcie, co można wyczarować z resztek po przygotowywaniu jabłek. Bo chyba nie zamierzaliście ich wyrzucać?
Składniki:
Ciasto:
Masa jabłkowa:
Oraz:
1/2 kostki masła
Wszystkie składniki ciasta mieszamy. Jabłka myjemy, obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych. Kroimy je w cienkie plasterki lub ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dosypujemy cukry i mieszamy.
Tortownicę o średnicy 23 cm wyściełamy pergaminem lub smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą albo mąką. Na dnie foremki wysypujemy 1/3 mieszanki ciasta i wyrównujemy. Następnie wykładamy połowę masy jabłkowej. Na nią dajemy połowę pozostałego ciasta i drugą połowę jabłek. Całość zasypujemy ostatnią warstwą ciasta (czyli mamy 3 warstwy ciasta i 2 warstwy jabłek przekładane na przemian). Na wierzchu równomiernie ścieramy zimne masło (możemy też pokroić je w cienkie plasterki).
Szarlotka sypana prawie gotowa. Teraz wystarczy wstawić ją do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na około godzinę.
I co? Prawda, że prosta? Taka szarlotka z pewnością posmakuje wszystkim domownikom i gościom. Zatem do dzieła!