Zupa krem z dyni Hokkaido: przepis na królową jesiennych zup

Zupa krem z dyni to pomysł na zdrowy, rozgrzewający i bardzo pożywny jesienny obiad. Lubicie krem z dyni, ale chcielibyście nieco odświeżyć bazę przepisów? A może nigdy wcześniej nie próbowaliście tej aromatycznej bomby witaminowej? Mamy dla was szybki i sprawdzony przepis, dzięki któremu zupa dyniowa będzie królowała w jesiennym menu.

Lubisz eksperymentować w kuchni? Chcesz być na bieżąco z kulinarnymi nowinkami? Więcej podobnych artykułów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Zupa dyniowa zachwyca aromatem, słodyczą i przepięknym kolorem. Nic więc dziwnego, że jest tak lubiana zarówno przez dzieci, jak i dorosłych, a przepisów na tę zupę jest bardzo dużo. Który z nich wybrać? Lepsza będzie zupa warzywna z dodatkiem dyni pokrojonej w kostkę, czy gęsty i pożywny krem z dyni? Wzbogacać wywar śmietaną, mleczkiem kokosowym, a może dodać tylko przyprawy i pozostawić beż zaprawiania? Proponujemy sprawdzony przepis na prostą zupę krem z dyni, którą przygotujecie w ekspresowym tempie.

Krem z dyni hokkaido przepisy

Dynia Hokkaido to odmiana uwielbiana przez gospodynie domowe, smakoszy i szefów kuchni. Odmiana ta charakteryzuje się niewielkimi rozmiarami i intensywnym kolorem. Miąższ Hokkaido jest słodki i aromatyczny; doskonale sprawdza się jako składnik wielu dań. Hokkaido wykorzystana do przygotowania zupy krem zachwyci wyrazistym smakiem i przepięknym kolorem. Czego jeszcze potrzebujemy do przygotowania tego dania? 

Składniki:

  • 1 dynia Hokkaido 
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 średnia marchew
  • 1 pomidor obrany ze skóry
  • 0,5 litra bulionu warzywnego/mięsnego
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta kurkumy, papryki ostrej, papryki słodkiej, gałki muszkatołowej
  • pół łyżki świeżego imbiru (startego)
  • 200 ml śmietany 30%

Zupa dyniowa – przygotowanie:

Od czego należy zacząć? Zupa krem z dyni Hokkaido jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Ten gatunek dyni posiada pewną przewagę nad pozostałymi, ponieważ charakteryzuje się miękką i cienką skórką, której nie trzeba obierać! Dynię wystarczy pokroić na niewielkie kawałki, oczyszczając wnętrze z pestek. Później w ruch idzie marchew i cebula — oba warzywa obieramy i drobno siekamy.

Zobacz wideo Sezon na dynię rozpoczęty. Podpowiemy, jak suszyć pestki

Na dnie garnka rozgrzewamy odrobinę oliwy i wrzucamy pokrojoną cebulę i czosnek. Kiedy cebula zmięknie należy dodać do garnka pokrojoną marchewkę, pomidora i dusić wszystko około 10 minut. Następnie do garnka wlać wywar warzywny lub bulion mięsny. Podgrzewać wszystko na małym ogniu, dodać dynię pokrojoną w kostkę. Gotujący się bulion doprawiamy przygotowanymi przyprawami. Całość gotujemy przez 20 minut na średnim gazie, co jakiś czas mieszając i sprawdzając, czy warzywa zmiękły. Gdy wywar nieco ostygnie, należy zmiksować go blenderem. Do otrzymanego kremu możemy dodać śmietanę, która sprawi, że zupa będzie aksamitna w smaku. Bez dodatku śmietany zupa krem z dyni będzie miała wyrazisty smak. Dostosuj ilość śmietany do własnych preferencji i zajadaj się doskonałym posiłkiem. Smacznego! 

Sprawdźcie też inne przepisy na dania z dyni: 

Jak tam sezon dyniowy w waszych domach? Już w pełni? Podzielcie się swoimi ulubionymi przepisami na to boskie warzywo!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.