Ciasteczka twarogowe to hit. Wystarczy 5 składników i sporo cierpliwości. Warto!

Ciasteczka to zawsze dobry pomysł. A te z naszego przepisu, to już w ogóle! Robi się je naprawdę łatwo, w dodatku potrzebujecie zaledwie pięciu składników. No i nieco czasu, ale smak naprawdę rekompensuje oczekiwanie.

Więcej podobnych artykułów znajdziecie na stronie głównej Gazeta.pl.

Ciasteczka twarogowe będą takim hitem, jak te budyniowe, o których pisaliśmy już jakiś czas temu. Jesteśmy o tym absolutnie przekonani. No bo czego można nie lubić w klasycznej przekąsce, ale zrobionej w zupełnie inny sposób, niż robi to większość domowych cukierników?

Jeśli jakimś cudem nie słyszeliście o ciasteczkach budyniowych, podrzucamy przypominajkę. Teraz tylko pora zdecydować, które przygotujecie w pierwszej kolejności. A może oba przepisy na raz?

Kruche ciasteczka budynioweKruche ciasteczka budyniowe to prawdziwy hit. Zrobisz je szybko i bardzo łatwo [PRZEPIS]

Ciasteczka twarogowe - przepis

Składniki:

  • 200 g twarogu półtłustego
  • 200 g masła
  • 200 g mąki pszennej
  • jajko + białko do posmarowania ciasteczek (zamiast białka może być odrobina mleka)
  • cukier do obtoczenia (może być zwykły, ale świetnie sprawdzi się też brązowy lub waniliowy)
Zobacz wideo Są tu fani ciasteczek? Sprawdźcie też wersję niebiańską - z jabłkami i krówkami

Do tego przepisu można dodać także szczyptę soli, ale nie jest konieczna. Soli w deserach używa się w tym samym celu, co cukru w daniach wytrawnych. Świetnie kontrastuje smak, idealnie podbijając słodycz przekąski.

Ciasteczka twarogowe - przepis krok po kroku:

Przygotowanie ciasteczek twarogowych rozpoczynamy od wymieszania twarogu z miękkim masłem, mąką i jajkiem. Możemy pozostawić grudki, będą przyjemnie wyczuwalne w ciastkach. Zagniatamy całość na zwartą kulę, którą owijamy w folię i wkładamy do lodówki. To najtrudniejsza część, bo musimy uzbroić się w cierpliwość. Ciasto powinno być porządnie schłodzone, dlatego powinno tam spędzić kilka godzin.

Wskazówka: czas chłodzenia możemy skrócić. Wystarczy kulę nieco spłaszczyć.

Gdy nasze ciasto jest już równomiernie zimne, rozwałkowujemy je na półcentymetrowy placek. Za pomocą noża, kieliszka czy specjalnych foremek do ciastek wykrawamy z niego pojedyncze ciasteczka. Każde z nich smarujemy z jednej strony białkiem lub mlekiem i obtaczamy w cukrze.

Ciasteczka twarogowe układamy na blaszce wyłożonej pergaminem i pieczemy w 180 stopniach. Ile czasu potrzebują, by były gotowe? Wystarczy zaledwie 10-15 minut, aż zaczną się lekko rumienić. Im dłużej je potrzymamy w piekarniku, tym będą bardziej chrupiące.

Po upieczeniu mogą być jeszcze dość miękkie i się rozpadać. Należy je pozostawić do całkowitego ostudzenia - wtedy będą bardziej zwarte i chrupiące.

A może wolicie ciasteczka z czekoladą? Mamy genialny przepis sprawdzony przez naszą redakcyjną koleżankę:

Ciasteczka z czekoladą. Zdj. IlustracyjnePerfekcyjne ciasteczka z czekoladą. "Robiłam je: naprawdę są genialne"

Ciasteczka twarogowe gotowe! A nie mówiliśmy, że są superproste?

Więcej o: