Lubisz eksperymentować w kuchni? Chcesz być na bieżąco z kulinarnymi nowinkami? Więcej podobnych artykułów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Dynia pieczona w piekarniku to bardzo prosty pomysł na ciepły posiłek, ale też dodatek do słodkiego deseru. Co zrobić, żeby dynia po upieczeniu stała się aromatycznym dodatkiem do wielu dań? Większość z nas wie jak upiec dynię, żeby cieszyć się jej wyjątkowym smakiem w daniach wytrawnych, ale czy znacie sposoby na wykorzystanie tego warzywa w deserach? Podobnie jak marchewka, dynia może być doskonałym dodatkiem do jesiennego ciasta dyniowego. Jednak nie każdy wie, że dynia może być podstawą zdrowego i bardzo odżywczego deseru. Dynia pieczona przepis - sprawdź propozycję deseru dla każdego!
Dynia podczas pieczenia w piekarniku staje się słodkim, niezwykle aromatycznym i miękkim warzywem. Czas pieczenia dyni zwykle dostosowujemy do odmiany oraz wielkości pieczonych kawałków. Dynie możemy przekroić na połówki, pokroić w słupki lub kostkę - wszystko zależy od tego, jak zamierzamy ją serwować. Do rozmaitych dań głównych dynię warto piec z dodatkiem oliwy z oliwek oraz aromatycznych ziół i przypraw. Jak upiec dynię, żeby była miękka? Najlepiej nagrzać piekarnik do temperatury 180°C i piec w naczyniu żaroodpornym przez ok. 20-40 minut. Czas pieczenia należy dostosować do wielkości przygotowanych kawałków dyni.
Zobacz też: Dynia sprawdzi się nie tylko na Halloween! Ma mało kalorii i poprawia sprawność seksualną
Pieczona dynia to doskonała baza słodkiego i pożywnego koktajlu, który możesz przygotować na drugie śniadanie lub podwieczorek. Sprawdź prosty przepis na jesienną bombę witaminową.
Składniki:
Przygotowanie:
W naczyniu żaroodpornym umieść dynię pokrojona w drobną kostkę, a następnie posyp ją kardamonem, cynamonem i kurkumą. W tym samym naczyniu umieść umytą żurawinę oraz gruszki pozbawione gniazd nasiennych. Tak przygotowane naczynie wsuń do piekarnika nagrzanego do 180°C na 25 minut. Kiedy dynia będzie miękka, wyjmij naczynie z piekarnika i pozostaw całość do wystygnięcia. Upieczoną dynię, żurawinę i gruszkę zblenduj na gładką, jednolitą masę. Dodaj do mikstury łyżkę miodu oraz mleczko kokosowe i raz jeszcze zblenduj całość. Gotowy koktajl przelej do szklanek. Smacznego!
Ania Starmach niejednokrotnie zaskakiwała ciekawymi przepisami zarówno na pyszne dania wytrawne, jak i na desery. Tym razem przekonaliśmy się, że dynia pieczona w piekarniku może stać się bazą do pysznego i - co najważniejsze - zdrowego deseru. Naturalna słodycz dyni w towarzystwie miechunki to strzał w dziesiątkę!
Składniki:
Przygotowanie:
Jak upiec dynię w piekarniku? Tutaj chyba nie ma nic prostszego. Może poza samym procesem obierania i krojenia dyni, który – bez odpowiednio naostrzonego noża i nakładu siły mięśni – może okazać się nie lada wyzwaniem. Anna Starmach radzi, by pokrojoną dynię wymieszać z cynamonem, kardamonem i gałką muszkatołową, a następnie umieścić kawałki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekarnik ustawiamy na 180°C, wsuwamy dynię do środka i pieczemy przez około 20 minut. Po wyjęciu miksujemy ją blenderem na jednolity mus. Jogurt grecki łączymy z połową miechunki i przekładamy do szklanek. Dolewamy sporządzony mus dyniowy, na wierzch dodając resztę miechunki i miód. Teraz możemy już delektować się smakiem naszego wyjątkowego, jesiennego deseru. Smacznego!
Koniecznie sprawdźcie też inne przepisy według Anny Starmach:
Jak tam sezon dyniowy w waszych domach? Już w pełni? Podzielcie się swoimi ulubionymi przepisami na to boskie warzywo!