Hit jesieni! Dynia pieczona - przepis według Anny Starmach. Pysznie i słodko

Dynia, choć jest warzywem sezonowym, bez wątpienia potrafi nas zaskoczyć swoim wszechstronnym wykorzystaniem. Można ją przyrządzić na wiele sposobów, dzięki czemu wzbudza zainteresowanie wśród pasjonatów kuchni. Od zup dyniowych, przez ciasta, dynie marynowane, aż po smażone placki dyniowe. A czy dynia pieczona w piekarniku może stać się bazą deseru? Podpowiemy, jak upiec dynię i pokażemy, jak przyrządzić jogurt z dyniowym purée i miechunką według przepisu Anny Starmach.

Lubisz eksperymentować w kuchni? Chcesz być na bieżąco z kulinarnymi nowinkami? Więcej podobnych artykułów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Dynia pieczona w piekarniku to bardzo prosty pomysł na ciepły posiłek, ale też dodatek do słodkiego deseru. Co zrobić, żeby dynia po upieczeniu stała się aromatycznym dodatkiem do wielu dań? Większość z nas wie jak upiec dynię, żeby cieszyć się jej wyjątkowym smakiem w daniach wytrawnych, ale czy znacie sposoby na wykorzystanie tego warzywa w deserach? Podobnie jak marchewka, dynia może być doskonałym dodatkiem do jesiennego ciasta dyniowego. Jednak nie każdy wie, że dynia może być podstawą zdrowego i bardzo odżywczego deseru. Dynia pieczona przepis - sprawdź propozycję deseru dla każdego!

Dynia pieczona w piekarniku

Dynia podczas pieczenia w piekarniku staje się słodkim, niezwykle aromatycznym i miękkim warzywem. Czas pieczenia dyni zwykle dostosowujemy do odmiany oraz wielkości pieczonych kawałków. Dynie możemy przekroić na połówki, pokroić w słupki lub kostkę - wszystko zależy od tego, jak zamierzamy ją serwować. Do rozmaitych dań głównych dynię warto piec z dodatkiem oliwy z oliwek oraz aromatycznych ziół i przypraw. Jak upiec dynię, żeby była miękka? Najlepiej nagrzać piekarnik do temperatury 180°C i piec w naczyniu żaroodpornym przez ok. 20-40 minut. Czas pieczenia należy dostosować do wielkości przygotowanych kawałków dyni.

Zobacz też: Dynia sprawdzi się nie tylko na Halloween! Ma mało kalorii i poprawia sprawność seksualną

Dynia pieczona - baza słodkiego koktajlu

Pieczona dynia to doskonała baza słodkiego i pożywnego koktajlu, który możesz przygotować na drugie śniadanie lub podwieczorek. Sprawdź prosty przepis na jesienną bombę witaminową.

Składniki: 

  • 200 g dyni obranej ze skóry i pokrojonej w kostkę
  • 100 g świeżej żurawiny
  • 2 gruszki
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 1 łyżka miodu
  • szczypta kardamonu, cynamonu i kurkumy

Przygotowanie: 

W naczyniu żaroodpornym umieść dynię pokrojona w drobną kostkę, a następnie posyp ją kardamonem, cynamonem i kurkumą. W tym samym naczyniu umieść umytą żurawinę oraz gruszki pozbawione gniazd nasiennych. Tak przygotowane naczynie wsuń do piekarnika nagrzanego do 180°C na 25 minut. Kiedy dynia będzie miękka, wyjmij naczynie z piekarnika i pozostaw całość do wystygnięcia. Upieczoną dynię, żurawinę i gruszkę zblenduj na gładką, jednolitą masę. Dodaj do mikstury łyżkę miodu oraz mleczko kokosowe i raz jeszcze zblenduj całość. Gotowy koktajl przelej do szklanek. Smacznego!

Jogurt z miechunką i pieczoną dynią – przepis według Anny Starmach

Ania Starmach niejednokrotnie zaskakiwała ciekawymi przepisami zarówno na pyszne dania wytrawne, jak i na desery. Tym razem przekonaliśmy się, że dynia pieczona w piekarniku może stać się bazą do pysznego i - co najważniejsze - zdrowego deseru. Naturalna słodycz dyni w towarzystwie miechunki to strzał w dziesiątkę! 

Składniki:

  • 150 g dyni (odmiana muscat lub piżmowa)
  • 300 g jogurtu greckiego
  • 2 garści miechunki 
  • 2 łyżki miodu
  • duża szczypta cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta mielonego kardamonu

Przygotowanie:

Jak upiec dynię w piekarniku? Tutaj chyba nie ma nic prostszego. Może poza samym procesem obierania i krojenia dyni, który – bez odpowiednio naostrzonego noża i nakładu siły mięśni – może okazać się nie lada wyzwaniem. Anna Starmach radzi, by pokrojoną dynię wymieszać z cynamonem, kardamonem i gałką muszkatołową, a następnie umieścić kawałki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Zobacz wideo Pomarańczowa shakshuka (dyniowa)

Piekarnik ustawiamy na 180°C, wsuwamy dynię do środka i pieczemy przez około 20 minut. Po wyjęciu miksujemy ją blenderem na jednolity mus. Jogurt grecki łączymy z połową miechunki i przekładamy do szklanek. Dolewamy sporządzony mus dyniowy, na wierzch dodając resztę miechunki i miód. Teraz możemy już delektować się smakiem naszego wyjątkowego, jesiennego deseru. Smacznego!

Źródło przepisu>>

Koniecznie sprawdźcie też inne przepisy według Anny Starmach:

Jak tam sezon dyniowy w waszych domach? Już w pełni? Podzielcie się swoimi ulubionymi przepisami na to boskie warzywo!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.