Masa solna - przepis. Bo sól dobra nie tylko w kuchni

Masa solna to nic innego masa do modelowania. Wykonuje się z niej najróżniejsze przedmioty, na przykład figurki, ozdoby na choinkę czy ramki na zdjęcia. Najprostszy i najlepszy przepis na masę solną mówi o połączeniu mąki, wody i soli. Jak zrobić masę solną?

Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl.

Masa solna przepis - masa solna jak zrobić? I co musisz wiedzieć o masie solnej?

Masa solna wynalazek dobrze znany wszystkim rodzicom. Świetnie sprawdzi się do przygotowania różnych ozdób świątecznych czy figurek do zabawy. Wystarczy kilkanaście minut i masa solna jest gotowa. To także bardzo tani budulec, który fascynuje dzieci  i pozwala na świetną (i długą!) zabawę.

Pamiętajcie, że wcale nie trzeba mieć szczególnych zdolności manualnych, aby rzeźbić z masy solnej. Wystarczą zwykłe foremki od pierniczków. Możecie też obklejać masą solną puste butelki po szamponie czy żelu pod prysznic. Naprawdę ogranicza was tylko wyobraźnia.

Jeśli chodzi o sam przepis na masę solną, mamy kilka wskazówek. Po pierwsze najlepsza będzie mąka tortowa. Ale warto wiedzieć, że jeśli wykorzystamy mąkę krupczatkę, to masa będzie o wiele bardziej gładka.

To też cię zainteresuje:

Dodatkowo pamiętajcie także, że przepisów na masę solną w internecie jest mnóstwo. My polecamy na początek ten najbardziej podstawowy. Jednak do przygotowania bardzo małych figurek, kształtów czy modeli, warto dodać do naszego przepisu 100 g mąki ziemniaczanej i odrobinę więcej wody. W ten sposób masa będzie bardziej kleista. A jeśli chcemy przygotować duże przedmioty czy też rzeźby do podstawowego przepisu warto dodać więcej soli. Cenną wskazówką może być także dodatek 2 łyżek rozpuszczonego kleju do tapet. Dzięki temu masa szybko wyschnie na świeżym powietrzu.

Pamiętaj też, że możesz upiec masę solną. Duże ozdoby mogą schnąć nawet dwa dni. Jeśli nie masz tyle czasu, możesz przyspieszyć ten proces. Wystarczy włożyć dekoracje do piekarnika rozgrzanego do 50 stopni. Po 45 lub maksymalnie 60 minutach masa solna powinna być sucha i twarda.  

Zobacz wideo Bardzo zdrowe, dietetyczne i ekologiczne chipsy z warzyw

Masa solna przepis. Składniki:

  • szklanka soli drobnoziarnistej,
  • szklanka mąki,
  • 1/3 – 1/2 szklanki wody.

Masa solna przepis. Przygotowanie:

Sól dokładnie mieszamy z mąką. Wolno, stopniowo dolewamy wodę i ugniatamy ciasto na posypanej mąką stolnicy lub blacie kuchennym. Wyrabiamy ciasto długo. Możemy ewentualnie wykorzystać do tego robota kuchennego. Gotowe!

Więcej o:
Copyright © Agora SA