Przygotowanie złotej owsianki zajmie dosłownie 15 minut. W zasadzie sam czas przygotowywania to około dwóch może trzech minut. Pozostały czas trzeba jednak poświęcić na wolne gotowanie.
Złota owsianka jest zdrowa i szalenie rozgrzewająca przede wszystkim dzięki kurkumie. Zawarta w niej kurkumina ma właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybiczne, a na dodatek wspomaga trawienie i działa przeciwzapalnie. I naprawdę można ją jeść niemal codziennie. To danie się nie nudzi. Od czego zacząć przygotowania złotej owsianki?
W niewielkim garnuszku rozpuszczamy olej kokosowy. Dodajemy wszystkie przyprawy, czyli pół łyżeczki kurkumy, ¼ łyżeczki imbiru, ¼ łyżeczki cynamonu i szczyptę pieprzu. Wszystko podsmażamy przez minutę. Następnie dodajemy sok z dowolnego cytrusa. Szczególnie sprawdzi się tu jednak mandarynka. Dodajemy też płatki owsiane i wszystko zalewamy mlekiem. W zasadzie zbliżamy się do końca naszego przepisu na złotą owsiankę. Wszystko gotujemy, aż do momentu gdy płatki owsiane wchłoną mleko. Owsianka powinna mieć kremową konsystencję. Mieszamy ją regularnie. Gdy płatki będą miękkie i rozpadające się, dodajemy syrop klonowy, mieszamy ostatni raz i przekładamy złotą owsiankę na talerz. Posypujemy orzechami włoskimi.