Aby grochówka była najsmaczniejsza, musimy zacząć jej przygotowanie dzień wcześniej. Wieczorem poprzedniego dnia należy namoczyć groch. Najlepiej wsypać go po prostu do dużej miski i zalać wodą do poziomu ziaren.
A przed przyrządzaniem zupy, zagotowujemy trzy litry wody w dużym garnku. Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Do wrzątku dokładamy odcedzony groch. Gdy zupa się wolno gotuje, my obieramy ziemniaki. Kroimy je w kostkę. Podobnie kroimy też kiełbasę, boczek, cebulę. Boczek dodatkowo podsmażamy na patelni. Dopiero gdy zacznie skwierczeć, dodajemy cebulę. Możemy też od razu podsmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko przekładamy do zupy. Do grochówki dodajemy także kiełbasę, majeranek, sól i pieprz do smaku. Mieszamy. Warto dodać także kminek, który zapobiegnie wzdęciom. Nie jest to jednak konieczne.
Mamy też przepis na rozgrzewającą owsiankę. Sprawdźcie, jak ją zrobić:
Zupę grochową gotujemy przez godzinę na wolnym ogniu. Dobrze zamieszać grochówkę raz na jakiś czas. W ten sposób unikniemy przypalenizny. Dopiero po godzinie dodajemy ziemniaki. Gotujemy kolejne 15-20 minut lub po prostu do momentu, gdy ziemniaki będą miękkie.