Pomysł na obiad z mięsem mielonym? Papryka faszerowana to najlepsza metoda na głoda [PRZEPIS]

Obiad przygotowany z mięsa mielonego wcale nie musi się ograniczać do klasycznych kotletów mielonych. Dziś przepis na paprykę faszerowaną, którą przygotujesz w kilka minut. Czego będziesz potrzebować?

Więcej podobnych artykułów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Szukasz pomysłu na to, jak wykorzystać mięso mielone? Czasami najprostsze rozwiązania okazują się strzałem w dziesiątkę. Dziś przygotowaliśmy dla was przepis, który z pewnością przypadnie do gustu wszystkim, którym zależy na przemyceniu do swojej diety większej ilości warzyw. Papryka faszerowana, czyli obiad, który przygotujesz w kilka minut.

Zobacz wideo Chcesz schudnąć? Ostra papryczka przyspiesza przemianę materii

Pomysł na obiad z mięsem mielonym – papryka faszerowana

Papryka faszerowana. Składniki:

  • 4 papryki
  • 350 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 1 pomidor
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g ryżu
  • 100 g żółtego sera
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • natka pietruszki
  • przyprawy: ½ łyżeczki tymianku, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczki oregano

Papryka faszerowana. Sposób przygotowania

Na samym początku ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie przejdź do przygotowywania farszu. Na patelni zeszklij drobno posiekaną cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodaj mięso i dokładnie obsmaż. Dopraw solą, pieprzem, kurkumą, tymiankiem, czerwoną papryką oraz oregano. Całość zamieszaj, a następnie dodaj także koncentrat pomidorowy oraz posiekaną natkę pietruszki. Ponownie zamieszaj i gotuj przez około dwie minuty.

Po tym czasie do mięsa dodaj ryż, wymieszaj i podgrzewaj jeszcze przez minutę. Odstaw z ognia i przestudź. Gdy farsz będzie chłodniejszy, dodaj także dwa jajka i wymieszaj.

Papryki przekrój na pół, usuń nasiona, a wnętrze dopraw solą oraz pieprzem i skrop oliwą. Połówki ułóż w naczyniu żaroodpornym, a następnie napełnij farszem. Na wierzchu ułóż plaster pomidora. Do naczynia wlej pół szklanki wody. Tak przygotowane papryki piecz przez 35 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Pod koniec pieczenia posyp wierzch serem.

Więcej o:
Copyright © Agora SA