Więcej podobnych artykułów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Szukasz pomysłu na to, jak wykorzystać mięso mielone? Czasami najprostsze rozwiązania okazują się strzałem w dziesiątkę. Dziś przygotowaliśmy dla was przepis, który z pewnością przypadnie do gustu wszystkim, którym zależy na przemyceniu do swojej diety większej ilości warzyw. Papryka faszerowana, czyli obiad, który przygotujesz w kilka minut.
Papryka faszerowana. Składniki:
Papryka faszerowana. Sposób przygotowania
Na samym początku ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie przejdź do przygotowywania farszu. Na patelni zeszklij drobno posiekaną cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodaj mięso i dokładnie obsmaż. Dopraw solą, pieprzem, kurkumą, tymiankiem, czerwoną papryką oraz oregano. Całość zamieszaj, a następnie dodaj także koncentrat pomidorowy oraz posiekaną natkę pietruszki. Ponownie zamieszaj i gotuj przez około dwie minuty.
Po tym czasie do mięsa dodaj ryż, wymieszaj i podgrzewaj jeszcze przez minutę. Odstaw z ognia i przestudź. Gdy farsz będzie chłodniejszy, dodaj także dwa jajka i wymieszaj.
Papryki przekrój na pół, usuń nasiona, a wnętrze dopraw solą oraz pieprzem i skrop oliwą. Połówki ułóż w naczyniu żaroodpornym, a następnie napełnij farszem. Na wierzchu ułóż plaster pomidora. Do naczynia wlej pół szklanki wody. Tak przygotowane papryki piecz przez 35 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Pod koniec pieczenia posyp wierzch serem.