Nadziewany kalafior - genialny patent na efektowny obiad [PRZEPIS]

Jeśli należycie do tych osób, które krzywią się na widok kalafiora, prawdopodobnie nie jedliście go dobrze przyrządzonego! Dobrze, czyli jak? Przede wszystkim kalafior powinien być odpowiednio przyprawiony. No i ciekawy! Taki jest nasz przepis.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl.

Nadziewany kalafior - patent na niebanalny obiad

Kalafior to kopalnia witamin i innych składników, które świetnie wpływają na nasze zdrowie. Szkoda, że pomimo tego wiele osób aż wzdryga na myśl o jego zjedzeniu. Sposobów na jego przygotowanie, by był smaczny, niemdły i prezentował się apetycznie, jest naprawdę sporo. Sprawdźcie poniższy artykuł i się zainspirujcie. A potem przejedźcie jeszcze niżej i poznajcie nasz sposób na nienudnego kalafiora. Gwarantujemy, że ten się wam spodoba!

Nadziewany kalafior - przepis

Składniki:

  • kalafior

Farsz:

  • 250 g mięsa mielonego
  • jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól i pieprz

Marynata:

  • 2 łyżki majonezu
  • łyżka keczupu
  • łyżeczka gotowej przyprawy do mięsa (lub mieszanka ulubionych przypraw)

Oraz:

  • 150 g startego żółtego sera
Zobacz wideo Kalafior po chińsku - jaki on słodki!

Nadziewany kalafior - przepis krok po kroku:

  1. Kalafior oczyszczamy i gotujemy przez ok. 15 minut.
  2. W międzyczasie przygotowujemy farsz. Do miski wkładamy wszystkie jego składniki i łączymy tak, by powstała zwarta masa.
  3. W osobnej miseczce robimy marynatę z keczupu, majonezu i przypraw.
  4. Gdy kalafior się ugotuje, wydrążamy środek, uważając, by całość się trzymała. Do środka wkładamy farsz. Możemy też delikatnie powciskać go od zewnętrznej strony. Warzywo układamy w naczyniu żaroodpornym, smarujemy marynatą i oprószamy tartym serem.
  5. Nadziewany kalafior powinien teraz trafić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut. Po tym czasie wyciągamy do z pieca i serwujemy.

Prawda, że proste? Koniecznie przygotujcie kalafiora w takiej wersji - na bank posmakuje największym niejadkom!

Więcej o: