Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl.
Nadziewany kalafior - patent na niebanalny obiad
Kalafior to kopalnia witamin i innych składników, które świetnie wpływają na nasze zdrowie. Szkoda, że pomimo tego wiele osób aż wzdryga na myśl o jego zjedzeniu. Sposobów na jego przygotowanie, by był smaczny, niemdły i prezentował się apetycznie, jest naprawdę sporo. Sprawdźcie poniższy artykuł i się zainspirujcie. A potem przejedźcie jeszcze niżej i poznajcie nasz sposób na nienudnego kalafiora. Gwarantujemy, że ten się wam spodoba!
Nadziewany kalafior - przepis
Składniki:
Farsz:
- 250 g mięsa mielonego
- jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- sól i pieprz
Marynata:
- 2 łyżki majonezu
- łyżka keczupu
- łyżeczka gotowej przyprawy do mięsa (lub mieszanka ulubionych przypraw)
Oraz:
- 150 g startego żółtego sera
Zobacz wideo Kalafior po chińsku - jaki on słodki!
Nadziewany kalafior - przepis krok po kroku:
- Kalafior oczyszczamy i gotujemy przez ok. 15 minut.
- W międzyczasie przygotowujemy farsz. Do miski wkładamy wszystkie jego składniki i łączymy tak, by powstała zwarta masa.
- W osobnej miseczce robimy marynatę z keczupu, majonezu i przypraw.
- Gdy kalafior się ugotuje, wydrążamy środek, uważając, by całość się trzymała. Do środka wkładamy farsz. Możemy też delikatnie powciskać go od zewnętrznej strony. Warzywo układamy w naczyniu żaroodpornym, smarujemy marynatą i oprószamy tartym serem.
- Nadziewany kalafior powinien teraz trafić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut. Po tym czasie wyciągamy do z pieca i serwujemy.
Prawda, że proste? Koniecznie przygotujcie kalafiora w takiej wersji - na bank posmakuje największym niejadkom!
Sprawdźcie naszą kalafiorową galerię. Mamy tam mnóstwo świetnych patentów na to warzywo!Otwórz galerię