Więcej podobnych artykułów znajdziecie na stronie głównej Gazeta.pl.
Piekarnik najlepiej byłoby czyścić za każdym razem po użyciu, ale w praktyce to wręcz niemożliwe. A brud się zbiera - a to coś pryśnie, a to kapnie, a to się przypali... Nieciekawe zapachy z wnętrza i brudna szyba, przez którą trudno zobaczyć środek to sygnały, na które trzeba zwrócić uwagę i wziąć się do roboty. W końcu w tym urządzeniu przyrządzamy posiłki! Sprawdźcie, jak zadbać o czystość w piekarniku.
Przez szybę w drzwiczkach piekarnika możemy sprawdzić, czy nasza potrawa jest już gotowa, bez konieczności otwierania sprzętu i utraty temperatury. Czysta szyba to podstawa! Aby ją umyć, weź po prostu płyn do mycia szyb i ściereczki - najlepiej materiałowe lub z mikrofibry (można je opłukać, a po myciu - wyprać, a nie wyrzucać, jak papierowe ręczniki, które z tego względu odradzamy). Spryskaj zewnętrzną stronę szyby i całe drzwiczki płynem - nie szczędź go! Następnie kolistymi ruchamy, używając suchej ścierki, zetrzyj płyn i zabrudzenia. Na koniec przetrzyj drzwiczki suchą ściereczką. Uwaga! Podczas mycia nie szoruj i nie używaj druciaków ani gąbek o ostrej powierzchni. W ten sposób możesz zniszczyć piekarnik!
Umycie szyby i drzwi od zewnątrz to jedno, ale nie należy zapominać o wyczyszczeniu ich od środka. W zależności od tego, jak bardzo zabrudzona jest powierzchnia, możesz potrzebować różnych rzeczy. Być może wystarczy tylko woda z płynem do naczyń - nasączoną ścierką wycieramy nią drzwiczki od środka, a potem jeszcze raz - na sucho. Jeśli to nie wystarczy, dodaj trochę octu spirytusowego lub detergentu do zatłuszczonych powierzchni. Jeżeli i to nie pomoże, przygotuj pastę z sody oczyszczonej - wymieszaj ją z wodą, aby osiągnąć konsystencję, która pozwoli nałożyć ją na drzwiczki. Po kilku minutach zbierz ją ściereczką. Nadal brudno? Być może potrzebna będzie plastikowa szpatułka, dzięki której zdrapiesz największe zabrudzenia. Po wyczyszczeniu wszystkich zabrudzeń, przetrzyj całość najpierw na mokro, a potem jeszcze raz na sucho.
Uwaga! Nie zapomnij o wyczyszczeniu przestrzeni między wewnętrzną szybą a drzwiczkami. W niej również znajduje się mnóstwo brudu! Najlepiej znajdź instrukcję do swojego piekarnika i sprawdź, jak rozłożyć drzwiczki (jeśli nie masz papierowej wersji, poszukaj instrukcji online). Po rozłożeniu wyczyść je w podobny sposób, jak pozostałe części, w zależności od stopnia zabrudzenia.
Wyjmij z piekarnika blachy oraz ruszt. Ruszt należy umyć pręt po pręcie, ponieważ brud lubi się na nich osadzać. Blachę najlepiej namoczyć mieszanką ciepłej wody z solą lub płynem do zmywania i odstawić na kilkanaście minut. Wówczas zabrudzenia zmyjemy zwykłym zmywakiem kuchennym.
Na koniec najważniejsze, czyli wnętrze piekarnika. Tutaj wszystko również zależy od tego, jak brudny jest i jak dużo spalonych resztek się w nim znajduje. Na początek możesz spróbować metody parowej. Do naczynia żaroodpornego (bez pokrywy) wlej wodę wymieszaną z octem i rozkręć piekarnik do 140-150 stopni. Poczekaj około 20 minut i wyłącz piekarnik. Wyjmij ostrożnie naczynie i gdy piekarnik trochę wystygnie, zetrzyj gąbką zabrudzenia. Dzięki parze wodnej powinny odchodzić łatwiej! Jeśli to nie zadziała, przygotuj pastę z wody i sody oczyszczonej i nałóż ją na zabrudzenia. Po ok. 1,5 godziny powinny dać się łatwo zebrać ściereczką lub szpatułką. Jeżeli to nie pomoże, być może trzeba sięgnąć po specjalne, silniejsze detergenty specjalnie do mycia piekarnika. Na koniec czyszczenia możesz przetrzeć wszystko ciepłą wodą z odrobiną płynu do mycia naczyń, a potem suchą ściereczką.