Prawdziwy kapuśniak na żeberkach. Magiczna zasmażka zmieni jego smak

Kapuśniak na żeberkach i wracają wszystkie wspomnienia, prawda? To jeden ze smaków dzieciństwa. Najlepszy kapuśniak robią oczywiście nasze babcie. Ale znamy ich sekret. To magiczna zasmażka dodawana do kapuśniaka już na koniec gotowania!

Prawdziwy kapuśniak na żeberkach. Składniki:

  • 0,5 kg wędzonych żeberek wieprzowych,
  • 0,3 kg wędzonego boczku,
  • 300 g kiełbasy,
  • 0,5 kg kapusty kiszonej,
  • sok z kapusty,
  • ½ selera,
  • 1 pietruszka,
  • 6 ziemniaków,
  • 2 marchewki,
  • sól i pieprz,
  • 4 liście laurowe,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • 2 czubate łyżki majeranku,
  • 2 łyżki kminku,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • łyżka mąki,
  • 2 łyżki masła.
Zobacz wideo Kapusta ma tyle samo witaminy C co cytrusy! Samo zdrowie

Prawdziwy kapuśniak na żeberkach. Przygotowanie:

Wędzone żeberka wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy przyprawy takie jak kminek, ziele angielskie, listki laurowe. Gotujemy na wolnym ogniu aż do momentu, gdy żeberka zmiękną. Wszystkie warzywa (ziemniaki, marchew, selera i pietruszkę) obieramy i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do wywaru mięsnego. Przeciskamy przez praskę także czosnek i dodajemy wraz z warzywami.

Gdy zupa wolno się gotuje, my podsmażamy na patelni drobno pokrojony boczek wraz z kiełbasą pokrojoną w plasterki. Szatkujemy też kapustę. Wszystko razem dodajemy do garnka. Wyławiamy natomiast żeberka i odrywamy kości od mięsa. Ponownie przekładamy je do zupy.

A może macie ochotę na barszcz?

Doprawiamy nasz kapuśniak solą i pieprzem, dolewamy także pozostały sok z kiszonej kapusty. Mieszamy i gotowe! Jednak w tym miejscu nasze babcie dodają… magiczną zasmażkę. To ona zmienia smak kapuśniaka na lepszy. Kroimy cebulę w piórka i podsmażamy ją na maśle. Dodajemy mąkę i smażymy przez 3 minuty, cały czas mieszając. Dodajemy na patelnię dwie łyżki zupy, mieszamy i delikatnie przelewamy do zupy. Gotowe!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.