Rogale marcińskie jak u Magdy Gessler. Zaopatrz się w... gęsią wątróbkę

W poznańskich cukierniach już szał przygotowań do 11 listopada, czyli dnia św. Marcina. Zamiast tradycyjnych rogalików z makiem my mamy inną propozycję - rogale z gęsią wątróbką inspirowane daniem Magdy Gessler. Jak je zrobić?

Więcej podobnych artykułów znajdziecie na stronie głównej Gazeta.pl.

Pachnące, wypełnione białym makiem i bogato zdobione lukrem rogale świętomarcińskie to kulinarna wizytówka Poznania. Wolicie wytrawne wypieki? Mamy dla was inną propozycję. Zróbcie rogale wypełnione... gęsią wątróbką.

Rogale a la marcińskie z gęsią wątróbką - przepis

W jednej z restauracji, w której odbyły się "Kuchenne rewolucje", Magda Gessler zaproponowała do menu rogale z gęsią wątróbką. To doskonała propozycja na zbliżające się listopadowe święto. Zainspirowaliśmy się pomysłem restauratorki - sprawdźcie, jak zrobić takie rogaliki.

Składniki:

Na ciasto półkruche:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 25 g świeżych drożdży lub opakowanie drożdży suchych (7 g),
  • 2 żółtka,
  • 200 ml ciepłego mleka,
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • 1 łyżka soli,
  • 200 g miękkiego masła

Na nadzienie:

  • 500 g gęsiej wątróbki,
  • 3 nieduże cebule,
  • 2 białka,
  • 4 łyżki bułki tartej,
  • 2 łyżki śmietanki 30%,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • sól i pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • 1 jajko,
  • kminek,
  • gruboziarnista sól

Jak zrobić rogale a la marcińskie z gęsią wątróbką?

Przygotowujemy ciasto: Do miseczki wkruszamy lub wsypujemy drożdże. Zalewamy je ciepłym (nie gorącym!) mlekiem, dodajemy łyżkę mąki, 1/2 łyżeczki cukru i szczyptę soli. Mieszamy i odstawiamy na 15-20 minut, aż zaczną pracować.

Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy do niej sól i wlewamy rozczyn. Wbijamy żółtka i wyrabiamy dłońmi. Porcjami dodajemy miękkie masło, zagniatamy ciasto (powinno być dość elastyczne) i odstawiamy je na godzinę w ciepłe miejsce, aby podrosło.

Zobacz wideo Rogaliki serowe z lukrem cytrynowym

Przygotowujemy nadzienie: cebulę kroimy w kostkę i krótko szklimy na oleju, dodajemy pokrojoną na kawałki wątróbkę i podsmażamy razem. Następnie mielimy w maszynce do mięsa. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do masy z wątróbki, wsypujemy także bułkę tartą i wlewamy śmietankę. Wszystko mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Przygotowujemy rogaliki: ciasto rozwałkowujemy na duży prostokąt. Dzielimy je na trójkąty równoramienne (można zrobić takie o długości ramienia ok. 20 cm, można mniejsze - w zależności od tego, jak duże rogaliki chcemy upiec). Na każdy z nich kładziemy porcję masy wątróbkowej i zwijamy je, zaczynając od podstawy. Różki rogalika zawijamy do dołu. Rogale układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na godzinę, aby podrosły.

Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. C. Każdy rogalik smarujemy rozkłóconym jajkiem, posypujemy gruboziarnistą solą i kminkiem. Pieczemy przez około 25 minut. Po upieczeniu odstawiamy je do wystudzenia. Rogale podajemy solo lub jako dodatek do czerwonego barszczu.

Wskazówka: rogaliki można przygotować także na domowym lub kupnym cieście francuskim. Na tradycyjnym drożdżowym cieście również będą smaczne - zadbajcie jednak o to, by nie były zbyt suche!

Więcej o:
Copyright © Agora SA