Nie wyrzucaj resztek obiadowych. Z ziemniaków można zrobić rarytasy

Ziemniaczana sałatka, smażone kuleczki ziemniaczane, dyniowe kopytka... to przysmaki, które można zrobić z ziemniaków. Doskonale sprawdzą się te, które zostały z wczorajszego obiadu. Sprawdźcie, jak zrobić pyszne dania.

Więcej podobnych artykułów znajdziecie na stronie głównej Gazeta.pl.

Wyrzucanie jedzenia to jedno z największych kuchennych przewinień. Można z nich wyczarować pyszne rzeczy! Dziś na warsztat bierzemy ziemniaki. Sprawdźcie, co zrobić z ich nadmiarowej ilości, która została po poprzednim obiedzie. Mamy trzy proste przepisy.

Kopytka dyniowe - przepis

Składniki:

  • 500 g ugotowanych ziemniaków,
  • 400 g puree z dyni,
  • 1 jajko,
  • 150 g mąki pszennej + mąka do podsypania,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • sól i pieprz do smaku

Jak zrobić kopytka dyniowe?

Ziemniaki przepuszczamy przez praskę. Dodajemy do niego dyniowe puree (upieczony, zblendowany miąższ z dyni), wbijamy jajko i łączymy. Wsypujemy mąkę, kurkumę, imbir, gałkę muszkatołową, sól i pieprz i mieszamy. Powinno powstać dość luźne ciasto, które da się formować. Blat podsypujemy mąką. Ciasto dzielimy na kawałki i rozwałkowujemy je w grubszy wałek, jak na tradycyjne kopytka. Kroimy pod skosem na kawałki.

W dużym garnku zagotowujemy wodę z solą. Wrzucamy kopytka i gotujemy je przez 3 minuty od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię.

Dyniowe kopytka podajemy jako dodatek do dań. Smakują wyśmienicie także z pesto, z masłem szałwiowym lub czosnkowym, bądź podane z sosem mięsnym czy grzybowym.

Sałatka ziemniaczana ze śledziem - przepis

Składniki:

  • 4-5 ugotowanych sporych ziemniaków,
  • 3 płaty śledziowe wymoczone wcześniej w wodzie lub w mleku,
  • 2 kwaśne jabłka,
  • 1 cebula,
  • 5 ogórków kiszonych,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżka musztardy,
  • sól i pieprz do smaku

Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną ze śledziem?

Ziemniaki i obrane jabłka kroimy w grubszą kostkę, ogórki i cebulę siekamy drobno. Śledzie kroimy na mniejsze kawałki. Wszystko wrzucamy do dużej miski. Dodajemy majonez, jogurt naturalny i musztardę. Mieszamy, aby składniki dobrze się połączyły. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Zobacz wideo Ziemniaczane gniazdka

Sałatkę warto odstawić na kilka godzin do lodówki, aby smaki się przegryzły.

Smażone kuleczki ziemniaczane z serem - przepis

Składniki:

  • 500 g ugotowanych ziemniaków,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 200 g sera w kostce,
  • bułka tarta,
  • granulowany czosnek,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić smażone kuleczki ziemniaczane z serem?

Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub rozgniatamy tłuczkiem. Dodajemy do nich jajka, mąkę pszenną, doprawiamy czosnkiem, solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy. Ser kroimy w kostkę - ok. 1 cm na 1 cm. Każdy kawałek oblepiamy masą ziemniaczaną i formujemy kuleczkę. Następnie obtaczamy ją w bułce tartej.

W dużym garnku rozgrzewamy olej. Wkładamy po kilka i smażymy, aż ładnie się zezłocą. Usmażone kuleczki odkładamy na talerz wyłożony papierem do pieczenia. Kuleczki podajemy z ulubionymi sosami.

Wskazówka: Jeśli dodacie przyprawy do bułki tartej (np. ulubione zioła lub ostrą paprykę) kuleczki nabiorą więcej charakteru!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.