Więcej podobnych artykułów znajdziecie na stronie głównej Gazeta.pl.
Wyrzucanie jedzenia to jedno z największych kuchennych przewinień. Można z nich wyczarować pyszne rzeczy! Dziś na warsztat bierzemy ziemniaki. Sprawdźcie, co zrobić z ich nadmiarowej ilości, która została po poprzednim obiedzie. Mamy trzy proste przepisy.
Składniki:
Ziemniaki przepuszczamy przez praskę. Dodajemy do niego dyniowe puree (upieczony, zblendowany miąższ z dyni), wbijamy jajko i łączymy. Wsypujemy mąkę, kurkumę, imbir, gałkę muszkatołową, sól i pieprz i mieszamy. Powinno powstać dość luźne ciasto, które da się formować. Blat podsypujemy mąką. Ciasto dzielimy na kawałki i rozwałkowujemy je w grubszy wałek, jak na tradycyjne kopytka. Kroimy pod skosem na kawałki.
W dużym garnku zagotowujemy wodę z solą. Wrzucamy kopytka i gotujemy je przez 3 minuty od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię.
Dyniowe kopytka podajemy jako dodatek do dań. Smakują wyśmienicie także z pesto, z masłem szałwiowym lub czosnkowym, bądź podane z sosem mięsnym czy grzybowym.
Składniki:
Ziemniaki i obrane jabłka kroimy w grubszą kostkę, ogórki i cebulę siekamy drobno. Śledzie kroimy na mniejsze kawałki. Wszystko wrzucamy do dużej miski. Dodajemy majonez, jogurt naturalny i musztardę. Mieszamy, aby składniki dobrze się połączyły. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Sałatkę warto odstawić na kilka godzin do lodówki, aby smaki się przegryzły.
Składniki:
Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub rozgniatamy tłuczkiem. Dodajemy do nich jajka, mąkę pszenną, doprawiamy czosnkiem, solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy. Ser kroimy w kostkę - ok. 1 cm na 1 cm. Każdy kawałek oblepiamy masą ziemniaczaną i formujemy kuleczkę. Następnie obtaczamy ją w bułce tartej.
W dużym garnku rozgrzewamy olej. Wkładamy po kilka i smażymy, aż ładnie się zezłocą. Usmażone kuleczki odkładamy na talerz wyłożony papierem do pieczenia. Kuleczki podajemy z ulubionymi sosami.
Wskazówka: Jeśli dodacie przyprawy do bułki tartej (np. ulubione zioła lub ostrą paprykę) kuleczki nabiorą więcej charakteru!