Jeśli ciasto drożdżowe opada wam zawsze, oznacza to, że coś robicie źle. Może dajecie zbyt dużo dodatków? Gdy położymy na wierzchu ciasta za dużo owoców czy też kruszonki, może opaść nawet gdy początkowo pięknie rośnie.
Drugim problemem jest to, co dzieje się z ciastem przed wstawianiem do piekarnika. Jeśli ciasto za mocno wyrośnie przed pieczeniem, może niestety opaść w trakcie. Pilnujmy więc czasu wyrastania ciasta.
Przechodzimy tu do najczęstszego błędy w pieczeniu ciasta drożdżowego. Ciasto drożdżowe opada? Prawdopodobnie ciasto drożdżowe nie ma szans przez naszą ciekawość. Jeśli otwieramy piekarnik podczas pieczenia, niestety temperatura się zmienia. Nie wolno zaglądać do piekarnika! Nie lubi tego żadne ciasto, a w szczególności drożdżowe.
Tu znajdziecie szczegółowy poradnik:
Przygotowujemy rozczyn. Wszystkie składniki mieszamy w miseczce i odstawiamy do wyrośnięcia. Warto zostawić go w ciepłym miejscu, na przykład przy grzejniku lub na parapecie w promieniach słońca.
Zaczyn wyrasta, a my ucieramy żółtka z cukrem i przesianą mąką. Gdy rozczyn drożdżowy podwoi swoją objętość, dodajemy go do ciasta. Dodajemy tyle samo ciepłego mleka. Można go dodać trochę mniej, jeśli konsystencja może być zbyt rzadka. Wyrabiamy ciasto przez około 15 minut, 5 minut przed końcem wyrabiania dodajemy masło.
Ciasto drożdżowe zostawiamy do wyrośnięcia na mniej więcej 1,5 godziny. Staramy się obserwować ciasto i jeśli pięknie rośnie, podwoi objętość, możemy skrócić ten czas. Blaszkę wykładamy papierem i smarujemy olejem bądź masłem. Przekładamy ciasto do blaszki i pieczemy około 35 minut w temperaturze 180 stopni C. Nasze ciasto drożdżowe jest gotowe gdy przybierze złoty kolor.