• Link został skopiowany

Ciasto drożdżowe opada? To przez jeden kluczowy błąd. Radzimy, jak go uniknąć

Ciasto drożdżowe. Czy można marzyć o lepszym dodatku do kawy lub herbaty? Chyba nie! Zróbmy więc sobie chwilę przyjemności i upieczmy ciasto drożdżowe. Jeśli ciasto drożdżowe opada wam zawsze, to podpowiadamy, co zrobić. Pewnie popełniać jeden błąd.
Ciasto drożdżowe można wykorzystać na wiele sposobów, np. do przygotowania chałki, placka, ale również rogalików czy bułeczek
Fot. Shutterstock

Ciasto drożdżowe opada? Dwa najczęstsze błędy i  jeden kluczowy

Jeśli ciasto drożdżowe opada wam zawsze, oznacza to, że coś robicie źle. Może dajecie zbyt dużo dodatków? Gdy położymy na wierzchu ciasta za dużo owoców czy też kruszonki, może opaść nawet gdy początkowo pięknie rośnie.

Drugim problemem jest to, co dzieje się z ciastem przed wstawianiem do piekarnika. Jeśli ciasto za mocno wyrośnie przed pieczeniem, może niestety opaść w trakcie. Pilnujmy więc czasu wyrastania ciasta.

Przechodzimy tu do najczęstszego błędy w pieczeniu ciasta drożdżowego. Ciasto drożdżowe opada? Prawdopodobnie ciasto drożdżowe nie ma szans przez naszą ciekawość. Jeśli otwieramy piekarnik podczas pieczenia, niestety temperatura się zmienia. Nie wolno zaglądać do piekarnika! Nie lubi tego żadne ciasto, a w szczególności drożdżowe.

Ciasto drożdżowe. Przepis

Tu znajdziecie szczegółowy poradnik: 

Ciasto drożdżowe. Składniki na zaczyn:

  • 30 g świeżych drożdży,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżka mąki,
  • połowę szklanki letniego mleka.

Ciasto drożdżowe. Składniki na ciasto:

  • 400 g mąki,
  • 75 g  cukru,
  • około pół szklanki ciepłego mleka,
  • 3 żółtka,
  • jedno białko,
  • 100 gram stopionego masła.
Zobacz wideo Rolada drożdżowa z konfiturą i kruszonką

Ciasto drożdżowe. Przygotowanie:

Przygotowujemy rozczyn. Wszystkie składniki mieszamy w miseczce i odstawiamy do wyrośnięcia. Warto zostawić go w ciepłym miejscu, na przykład przy grzejniku lub na parapecie w promieniach słońca.

Zaczyn wyrasta, a my ucieramy żółtka z cukrem i przesianą mąką. Gdy rozczyn drożdżowy podwoi swoją objętość, dodajemy go do ciasta. Dodajemy tyle samo ciepłego mleka. Można go dodać trochę mniej, jeśli konsystencja może być zbyt rzadka. Wyrabiamy ciasto przez około 15 minut, 5 minut przed końcem wyrabiania dodajemy masło.

Ciasto drożdżowe zostawiamy do wyrośnięcia na mniej więcej 1,5 godziny. Staramy się obserwować ciasto i jeśli pięknie rośnie, podwoi objętość, możemy skrócić ten czas. Blaszkę wykładamy papierem i smarujemy olejem bądź masłem. Przekładamy ciasto do blaszki i pieczemy około 35 minut w temperaturze 180 stopni C. Nasze ciasto drożdżowe jest gotowe gdy przybierze złoty kolor. 

Więcej o: