Ciasto na uszka według Magdy Gessler. Jak zrobić?

Jak zrobić najlepsze uszka do barszczu? Sekretem jest ciasto idealne. Dziś mamy dla was przepis Magdy Gessler, dzięki któremu przygotujecie rewelacyjne uszka. Zdążycie się wprawić przed wigilią!

UWięcej podobnych artykułów znajdziecie na stronie głównej Gazeta.pl.

Uszka do barszczu to jedna z tych potraw, której porcję cudownie jest mieć w zamrażalniku. Nie macie pomysłu na obiad? Hop-siup barszczyk z buraczków (lub z dobrej jakości kupnego koncentratu, ewentualnie z kartonu - nie polecamy tych rozpuszczalnych!), uszka rozmrozić i delektować się pysznym daniem. Dziś mamy dla was przepis na idealne ciasto na uszka według Magdy Gessler. Dzięki niemu z łatwością ulepicie te małe pierożki.

Uszka do barszczu - przepis Magdy Gessler

Lista składników na ciasto na uszka nie jest długa - wystarczy tylko mąka (500 g), letnia woda i sól (drobna).

Jeśli chodzi o nadzienie, możecie wykorzystać przepis na farsz z kapustą i grzybami według restauratorki lub przygotować go np. z dodatkiem mięsa.

Jak zrobić uszka według Magdy Gessler?

Mąkę przesiewamy przez sitko na stolnicę, dodajemy trochę soli. Usypujemy kopczyk i robimy w nim wgłębienie. Wlewamy trochę letniej wody i palcami łączymy oba składniki, zbierając do środka mąkę. Ilość wody uzależniamy od konsystencji ciasta - powinno być ono dość luźne i łatwo się łączyć, a także zbierać w kulkę pozostałą masę. Ciasto wyrabiamy, możemy uderzyć nim kilkukrotnie o stolnicę, aby dobrze się napowietrzyło. Na koniec nie powinno kleić się do rąk.

Ciasto nakrywamy rozgrzaną miską (najlepiej rozgrzać w piekarniku szklaną, odporną na temperaturę miskę lub naczynie żaroodporne) i odstawiamy je, by odpoczęło. Gdy miska ostygnie, rozwałkowujemy je cienko i wycinamy kwadraciki. Na każdy nakładamy porcję farszu (kuleczkę z 1 łyżeczki nadzienia). Formujemy pierożki, ich brzegi zwijamy i sklejamy wokół palca.

Zobacz wideo Jak przygotować tradycyjny barszcz z uszkami?

Uszka gotujemy w osolonym wrzątku, przez 2-3 minuty po wypłynięciu na powierzchnię. Podajemy z barszczem czerwonym.

Ciasto bez jajek i oleju?

Dlaczego nie używamy oleju ani jajek? Według Magdy Gessler sprawią one, że ciasto będzie grube, twarde i ciężkie. Według restauratorki doskonałe uszka mają sprężyste, cienkie , delikatne ciasto i aromatyczny farsz. W ten sposób unikniemy też efektu "gniota", gdy ciasta będzie za dużo.

Wskazówka: jeśli chcemy mrozić uszka, wrzućmy je surowe do zamrażarki. Gdy będziemy chcieli je podać, gotujemy je po prostu we wrzątku.

Więcej o:
Copyright © Agora SA