UWięcej podobnych artykułów znajdziecie na stronie głównej Gazeta.pl.
Uszka do barszczu to jedna z tych potraw, której porcję cudownie jest mieć w zamrażalniku. Nie macie pomysłu na obiad? Hop-siup barszczyk z buraczków (lub z dobrej jakości kupnego koncentratu, ewentualnie z kartonu - nie polecamy tych rozpuszczalnych!), uszka rozmrozić i delektować się pysznym daniem. Dziś mamy dla was przepis na idealne ciasto na uszka według Magdy Gessler. Dzięki niemu z łatwością ulepicie te małe pierożki.
Lista składników na ciasto na uszka nie jest długa - wystarczy tylko mąka (500 g), letnia woda i sól (drobna).
Jeśli chodzi o nadzienie, możecie wykorzystać przepis na farsz z kapustą i grzybami według restauratorki lub przygotować go np. z dodatkiem mięsa.
Mąkę przesiewamy przez sitko na stolnicę, dodajemy trochę soli. Usypujemy kopczyk i robimy w nim wgłębienie. Wlewamy trochę letniej wody i palcami łączymy oba składniki, zbierając do środka mąkę. Ilość wody uzależniamy od konsystencji ciasta - powinno być ono dość luźne i łatwo się łączyć, a także zbierać w kulkę pozostałą masę. Ciasto wyrabiamy, możemy uderzyć nim kilkukrotnie o stolnicę, aby dobrze się napowietrzyło. Na koniec nie powinno kleić się do rąk.
Ciasto nakrywamy rozgrzaną miską (najlepiej rozgrzać w piekarniku szklaną, odporną na temperaturę miskę lub naczynie żaroodporne) i odstawiamy je, by odpoczęło. Gdy miska ostygnie, rozwałkowujemy je cienko i wycinamy kwadraciki. Na każdy nakładamy porcję farszu (kuleczkę z 1 łyżeczki nadzienia). Formujemy pierożki, ich brzegi zwijamy i sklejamy wokół palca.
Uszka gotujemy w osolonym wrzątku, przez 2-3 minuty po wypłynięciu na powierzchnię. Podajemy z barszczem czerwonym.
Dlaczego nie używamy oleju ani jajek? Według Magdy Gessler sprawią one, że ciasto będzie grube, twarde i ciężkie. Według restauratorki doskonałe uszka mają sprężyste, cienkie , delikatne ciasto i aromatyczny farsz. W ten sposób unikniemy też efektu "gniota", gdy ciasta będzie za dużo.
Wskazówka: jeśli chcemy mrozić uszka, wrzućmy je surowe do zamrażarki. Gdy będziemy chcieli je podać, gotujemy je po prostu we wrzątku.