Ciasteczka na choinkę. Jak przygotować piękne (i smaczne!) ozdoby na choinkę?

Ciasteczka na choinkę to sposób na własnoręczną dekorację drzewka choinkowego, którą z powodzeniem można skonsumować. W ten sposób co roku możemy mieć nową aranżację, a przy tym cieszyć się smakiem domowych ciasteczek.

Ciasteczka na choinkę - przepis, który zawsze wychodzi

Ciasteczka na choinkę to jeden z wielu sposobów na naturalne przystrojenie świątecznego drzewka. Coraz większa świadomość ekologiczna sprawia, że wiele osób rezygnuje z zakupu plastikowych bombek, na rzeczy tych wykonanych z materiałów biodegradowalnych, naturalnego pochodzenia. Modne jest także samodzielne przygotowywanie ozdób, w tym także tych słodkich, które nadają się do spożycia. Przepis na ciasteczka na choinkę może przybrać wiele form. Wydaje się jednak, że najlepiej w roli dekoracji choinkowej sprawdzą się pierniki, które są dość twarde i nie ulegają łatwo skruszeniu. Sprawdzoną recepturę znajdziesz poniżej. 

Ciasto z makiemCiasto z makiem. Przepis na makowiec na kruchym cieście

Ciasteczka na choinkę. Jak wieszać?

Wiele osób nim przystąpi do przygotowania ciasteczek na choinkę, zastanawia się jak wieszać je na gałązkach drzewka. Otóż o to najlepiej zadbać na etapie wykrawania pierników. Wystarczy sięgnąć po słomkę do napojów i nią wyciąć niewielkie kółeczko na szczycie piernika. Po upieczeniu wystarczy przewlec przez nie nitkę i mamy gotowy najprostszy sposób na zawieszenie ciasteczka na choince, ale nie tylko. Tak przygotowane pierniki możemy powiesić na girlandzie lub innym przedmiocie dekoracyjnym, gdzie zastąpią z powodzeniem sztuczne, plastikowe bombki.

Zobacz wideo Świąteczne słodkości dla łasuchów - pierniki i ciasteczka cynamonowe

Ciasteczka na choinkę. Składniki na jedną porcję

Składniki na ciasteczka na choinkę większość z nas znajdzie w swojej kuchni. Pierniczki, które najlepiej sprawdzą się w roli dekoracji choinkowych, wykonuje się z kilku powszechnie dostępnych produktów.

  • 1/4 kostki masła
  • duże jajko
  • 100 g cukru pudru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki miodu
  • odrobina cynamonu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • łyżka wody

Przygotowanie:

  1. W misce połącz ze sobą wszystkie składniki sypkie. 
  2. W rondelku roztop masło i dodaj miód. Odstaw do wystudzenia.
  3. Do miski z mąką wlej wystudzone masło, dodaj całe jajko i wodę. Całość dokładnie zagnieć. 
  4. Ciasto owiń folią spożywczą i włóż do lodówki.
  5. Zimne ciasto rozwałkuj, a następnie wykrój kształty z pomocą foremek. W każdym przygotuj dziurkę z wykorzystaniem słomki. 
  6. Gotowe pierniki pieczemy około 12-15 minut w temperaturze 180°C (grzanie góra-dół).
  7. Po ostygnięciu dekorujemy lukrem i posypką. 

Ciasteczka korzenne na choinkę. Pierniczki z dodatkiem kakao

Powyższy przepis na ciasteczka korzenne na choinkę możemy dowolnie modyfikować. Wystarczy dodać odrobinę przyprawy do pierników i kakao, aby nasze ciasteczka zyskały nie tylko inny wygląd, ale i smak. Dzięki zastosowaniu takich przypraw jak imbir, cynamon, anyż czy mielone goździki, cały dom wypełni się aromatami jednoznacznie kojarzącymi się ze świętami. Nie dość więc, że przygotowując ciasteczka na choinkę, zyskamy dekorację, to jeszcze wypełnimy dom naturalnym zapachem. Pierniczki na choinkę warto przygotowywać z dziećmi, dla których takie prace stanowią ogromną frajdę, a także okazję do nabycia nowych umiejętności. 

7Baked,Gingerbread,Cookies,On,A,Baking,Tray,Inside,Of,AnDelikatne, a jednocześnie chrupiące. Kluczem do tych pierniczków jest mąka

Pomysły na ciasteczka choinkowe. Wybierz foremki

Pomysły na ciasteczka choinkowe są niemalże nieograniczone. Wiąże się to z faktem, że na rynku dostępna jest cała masa różnych form, dzięki którym nasze pierniczki czy kruche ciasteczka mogą przybrać kształt typowo świąteczny jak choinka, czy gwiazdka, ale także wiele wiele innych. Do wyboru mamy aniołki, serduszka, mikołaje, domki piernikowe i mnóstwo innych symboli, które kojarzą nam się ze świętami Bożego Narodzenia.

Zobacz też: Piernik dojrzewający - przepis. To już pora, by nastawić ciasto

Więcej o: