Zupa pomidorowa z cukrem? Ten pomysł może wydawać się absurdalny, ale naprawdę to rewelacyjne rozwiązanie. Odrobina cukru – pamiętajmy, odrobina – dodana do podgrzewanych pomidorów czy już nawet bezpośrednio do garnka z zupą, znacznie pogłębi smak warzyw. Warto też wiedzieć, jeśli przygotowujemy zupę na bazie przecieru pomidorowego, że sam przecier ma dość gorzki smak. Z dodatkiem cukru zmieni się więc na lepsze. Jak przygotować klasyczną zupę pomidorową?
Marchewki, pietruszkę i selera obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do dużego garnka, w którym wcześniej rozgrzaliśmy oliwę z oliwek. Dodajemy cukier. Łyżka w zupełności wystarczy. Smażymy, a w międzyczasie kroimy w cienkie plasterki białą część pora. Dodajemy do podsmażanych warzyw. Gdy warzywa zmiękną, zalewamy wszystko wodą. Dodajemy zieloną część pora, natkę pietruszki, ziarenka pieprzu, liść laurowy. Solidnie solimy i pieprzymy. Wszystko gotujemy pod przykryciem kilka godzin. Na wolnym ogniu. Gdy bulion warzywny będzie już aromatyczny, dodajemy passatę (ewentualnie przecier pomidorowy). Zagotowujemy. Wyławiamy z zupy zielone części pora oraz wiązkę natki pietruszki. Całość zaprawiamy śmietaną, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z ryżem lub makaronem.