Pigwa to bardzo niepozorny owoc. Najczęściej możemy go zauważyć w ogródkach działkowych, sadach i ogrodach. Jego owoce nie są efektowne, więc niewiele osób je zbiera. A właściwości są nieocenione! Pigwa zawiera pektyny i taniny oraz wiele witamin i składników mineralnych. Jest bogata w witaminę C, A, B2 i B6, potas, magnez, żelazo, wapń oraz kwas foliowy. To prawdziwa bomba witaminowa!
Syrop z pigwy przyda nam się szczególnie w najtrudniejszych miesiącach w roku – w okresie jesiennym i zimowym. Dlaczego? Świetnie wzmocnią odporność. Syrop z pigwy pomoże nam też pobudzić apetyt, zredukuje stany zapalne. A gdy dopadnie nas grypa żołądkowa, pigwa ukoi — przeciwdziała bowiem wymiotom, biegunce i wzdęciom. Co więcej, działa też przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybicznie, bakteriostatycznie i przeciwdziała anemii, niedokrwistości. Jak przygotować syrop z pigwy? Oto nasz sprawdzony przepis.
Głodni?
Syrop z pigwy jest banalny w przygotowaniu. Wystarczą tylko trzy składniki. Owoce pigwy myjemy bardzo dokładnie i kroimy w kostkę. Tak przygotowane przekładamy do dużego garnka i zasypujemy 1 kg cukru. Garnek stawiamy na niewielkim ogniu i gotujemy, stale mieszając przez około godzinę. Mieszamy regularnie – to bardzo ważne! Po kilkunastu minutach powinien wytworzyć się syrop.
Syrop z pigwy przelewamy do wcześniej wyparzonych butelek lub słoików. Stawiamy je do góry dnem. Następnie pasteryzujemy.