Syrop z pigwy - przepis może być banalny. A smak i właściwości zaskakują

Syrop z pigwy sprawdzi się do herbaty czy deserów. Jest nie tylko słodki, lecz także bardzo zdrowy. Cechują go bardzo bogate w wartości odżywcze i witaminy. Jak przygotować syrop z pigwy? Przepis znajdziecie poniżej.

Syrop z pigwy przepis. Właściwości

Pigwa to bardzo niepozorny owoc. Najczęściej możemy go zauważyć  w ogródkach działkowych, sadach i ogrodach. Jego owoce nie są efektowne, więc niewiele osób je zbiera. A właściwości są nieocenione! Pigwa zawiera pektyny i taniny oraz wiele witamin i składników mineralnych. Jest bogata w witaminę C, A, B2 i B6, potas, magnez, żelazo, wapń oraz kwas foliowy. To prawdziwa bomba witaminowa!

Syrop z pigwy przyda nam się szczególnie w najtrudniejszych miesiącach w roku – w okresie jesiennym i zimowym. Dlaczego? Świetnie wzmocnią odporność. Syrop z pigwy pomoże nam też pobudzić apetyt, zredukuje stany zapalne. A  gdy dopadnie nas grypa żołądkowa, pigwa ukoi — przeciwdziała bowiem wymiotom, biegunce i wzdęciom. Co więcej, działa też przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybicznie, bakteriostatycznie i przeciwdziała anemii, niedokrwistości. Jak przygotować syrop z pigwy? Oto nasz sprawdzony przepis.

Głodni?

Syrop z pigwy przepis

Syrop z pigwy przepis. Składniki:

  • 2,5 kg owoców pigwy,
  • 1 kg cukru,
  • woda.
Zobacz wideo Jesień to czas przetworów z pigwy! Dzięki niej wyleczymy kaszel i zgagę

Syrop z pigwy przepis. Przygotowanie:

Syrop z pigwy jest banalny w przygotowaniu. Wystarczą tylko trzy składniki. Owoce pigwy myjemy bardzo dokładnie i kroimy w kostkę. Tak przygotowane przekładamy do dużego garnka i zasypujemy 1 kg cukru. Garnek stawiamy na niewielkim ogniu i gotujemy, stale mieszając przez około godzinę. Mieszamy regularnie – to bardzo ważne! Po kilkunastu minutach powinien wytworzyć się syrop.

Syrop z pigwy przelewamy do wcześniej wyparzonych butelek lub słoików. Stawiamy je do góry dnem. Następnie pasteryzujemy.

Więcej o:
Copyright © Agora SA