Czy warto jeść takie danie, jak sałatka z selera naciowego? Główny składnik jest warzywem, w przypadku którego zbiory trwają od czerwca do późnej jesieni. Niekiedy można dostać świeże produkty jeszcze w listopadzie. Ta dwuletnia roślina w stanie dzikim rośnie w Afryce, na Kaukazie i w Środkowej Azji. Dorasta do 1 m wysokości. Posiada przy tym wiele zastosowań kulinarnych - z selera naciowego robiona jest nie tylko sałatka, ale też soki i koktajle. Jakie właściwości posiada to warzywo?
Warto wiedzieć, że sałatka z selerem może być przyrządzona w sposób, który uczyni ją dobrym daniem dla osób przestrzegających nawet bardzo restrykcyjnej diety. Zawartość kalorii w tym warzywie jest bardzo niska. Wynosi zaledwie 17 kcal na 100 g produktu. Idealny wybór wówczas, gdy jest się na diecie redukcyjnej. Bardzo cenne są wtedy bogate w witaminy i dobrze nawadniające koktajle, soki i smoothie z selera. Niekiedy wykorzystuje się też napar z liści tego warzywa.
Czy sałatka z selera może być przygotowywana poza sezonem? Możemy śmiało zachować dla siebie jej smak przez cały rok - musimy tylko zadbać o dostępność najważniejszego składnika. Mrożenie selera naciowego nie jest trudne, ale trzeba pamiętać o jego blanszowaniu. Mowa tu o krótkotrwałym włożeniu liści do gorącej wody i późniejszym przełożeniu do naczynia z zimną wodą. Dlaczego trzeba tak postępować przed mrożeniem? Chodzi o to, żeby zachować właściwości i zielony kolor warzywa.
Jak podawać seler naciowy? Sałatki z tego warzywa powstają w różnych odmianach. Znajdziemy więc przepisy na dania takie, jak sałatka z selera naciowego z:
Jaką wersję omawianego dania warto przygotować na początku? Z pewnością sałatka z selerem i ananasem będzie ciekawym wyborem. Można ją przygotować w bardzo prosty sposób, ale też wzbogacić o szynkę, kurczaka lub tofu. Do zrobienia dania potrzebne będą:
Sałatka z selerem i ananasem jest dość prosta w przygotowaniu. Należy zacząć od wybrania dorodnych łodyg selera naciowego. Należy je dokładnie umyć i posiekać na plastry. Podobnie postępujemy z ananasem - o ile kupiliśmy go w dużych kawałkach. Do składników wsypujemy kukurydzę. Warto dodać również 4 - 5 łyżek syropu z ananasa, co ułatwi połączenie składników. Pestki prażymy na patelni przez kilka minut. Ważne: nie dodaje się do nich żadnego tłuszczu. Dodajemy majonez w ilości, która zapewni spoistą konsystencję. Doprawiamy solą, pieprzem, opcjonalnie też ostrą papryką.
Zobacz też: Przechowujesz seler naciowy w taki sposób? To nie najlepsze rozwiązanie. Wyjaśniamy, dlaczego