Sałatka z selera naciowego. Jak ją przyrządzić? Sprawdź nasz przepis!

Sałatka z selera naciowego może być przygotowywana w sezonie lub poza nim - na bazie mrożonych składników. Ważne, że można ją przyrządzać w różnych wersjach. Jak to zrobić? Oto prosty przepis.

Sałatka z selera naciowego: co warto wiedzieć o głównym składniku?

Czy warto jeść takie danie, jak sałatka z selera naciowego? Główny składnik jest warzywem, w przypadku którego zbiory trwają od czerwca do późnej jesieni. Niekiedy można dostać świeże produkty jeszcze w listopadzie. Ta dwuletnia roślina w stanie dzikim rośnie w Afryce, na Kaukazie i w Środkowej Azji. Dorasta do 1 m wysokości. Posiada przy tym wiele zastosowań kulinarnych - z selera naciowego robiona jest nie tylko sałatka, ale też soki i koktajle. Jakie właściwości posiada to warzywo? 

  • beta - karoten i luteina zawarte w nim korzystnie wpływają na wzrok (zwłaszcza na siatkówkę oka i plamkę żółtą)
  • dobrze wpływa na stan skóry i wspomaga piękną opaleniznę
  • posiada olejki aromatyczne, glikozydy i flawonoidy wspomagające pracę serca
  • duża zawartość błonnika pomaga przy zaparciach
  • dostarcza organizmowi cynk, żelazo, wapń i magnez
  • wspomaga funkcjonowanie organizmu dzięki zawartości kwasu foliowego, witamin B, C i E
  • działa antyzapalnie

Sałatka z selerem a dieta 

Warto wiedzieć, że sałatka z selerem może być przyrządzona w sposób, który uczyni ją dobrym daniem dla osób przestrzegających nawet bardzo restrykcyjnej diety. Zawartość kalorii w tym warzywie jest bardzo niska. Wynosi zaledwie 17 kcal na 100 g produktu. Idealny wybór wówczas, gdy jest się na diecie redukcyjnej. Bardzo cenne są wtedy bogate w witaminy i dobrze nawadniające koktajle, soki i smoothie z selera. Niekiedy wykorzystuje się też napar z liści tego warzywa.

Zobacz wideo Popularny w dietach odchudzających seler ma też działanie... odmładzające!

Sałatka z selera a mrożone składniki 

Czy sałatka z selera może być przygotowywana poza sezonem? Możemy śmiało zachować dla siebie jej smak przez cały rok - musimy tylko zadbać o dostępność najważniejszego składnika. Mrożenie selera naciowego nie jest trudne, ale trzeba pamiętać o jego blanszowaniu. Mowa tu o krótkotrwałym włożeniu liści do gorącej wody i późniejszym przełożeniu do naczynia z zimną wodą. Dlaczego trzeba tak postępować przed mrożeniem? Chodzi o to, żeby zachować właściwości i zielony kolor warzywa.

Seler naciowy - sałatki w różnych wariantach

Jak podawać seler naciowy? Sałatki z tego warzywa powstają w różnych odmianach. Znajdziemy więc przepisy na dania takie, jak sałatka z selera naciowego z:

  • tuńczykiem
  • szynką
  • kurczakiem
  • tortellini
  • jajkiem
  • marynowanymi grzybami
  • ogórkiem i rukolą
  • żurawiną
  • marchewką i kukurydzą

Sałatka z selerem i ananasem

Jaką wersję omawianego dania warto przygotować na początku? Z pewnością sałatka z selerem i ananasem będzie ciekawym wyborem. Można ją przygotować w bardzo prosty sposób, ale też wzbogacić o szynkę, kurczaka lub tofu. Do zrobienia dania potrzebne będą:

  • 6 - 8 łodyg selera naciowego
  • puszka ananasa w kawałkach lub krojonego - 580 ml (ok. 340 g)
  • 5 łyżek syropu z puszki 
  • połowa puszki kukurydzy
  • prażone pestki słonecznika - pół szklanki lub więcej (według uznania)
  • majonez
  • przyprawy (pieprz, sól, ostra papryka)

Sałatka z selerem i ananasem jest dość prosta w przygotowaniu. Należy zacząć od wybrania dorodnych łodyg selera naciowego. Należy je dokładnie umyć i posiekać na plastry. Podobnie postępujemy z ananasem - o ile kupiliśmy go w dużych kawałkach. Do składników wsypujemy kukurydzę. Warto dodać również 4 - 5 łyżek syropu z ananasa, co ułatwi połączenie składników. Pestki prażymy na patelni przez kilka minut. Ważne: nie dodaje się do nich żadnego tłuszczu. Dodajemy majonez w ilości, która zapewni spoistą konsystencję. Doprawiamy solą, pieprzem, opcjonalnie też ostrą papryką.         

Zobacz też: Przechowujesz seler naciowy w taki sposób? To nie najlepsze rozwiązanie. Wyjaśniamy, dlaczego

Więcej o:
Copyright © Agora SA