Roladki z tortilli: doskonała przekąska w różnych wersjach

Roladki z tortilli to świetna przekąska, którą docenimy wtedy, gdy nie mamy zbyt wiele czasu na przygotowanie czegoś, co sprawdzi się na spotkaniu z przyjaciółmi. Można je przygotować w wielu wersjach.

Miniaturowe tortille - przekąska wprost idealna na wieczór z przyjaciółmi 

Dlaczego warto stawiać na miniaturowe tortille? Przekąska ta ma właściwie same zalety. Przede wszystkim potrzeba bardzo niewiele czasu na to, by je przygotować. Nawet zaskoczeni niespodziewanym pojawieniem się rodziny lub znajomych możemy przyrządzić je bez konieczności długiego pozostawienia gości samych sobie. Ważne jest również to, że mamy tu do czynienia z klasycznym przykładem dania, gdzie na podstawie wspólnej bazy bardzo sprawnie jesteśmy w stanie przygotować różne warianty. Dostosujemy je do aktualnych potrzeb: można przyrządzić wersje dla amatorów różnych rodzajów mięsa, ale i dla wegetarian. Komu jeszcze posmakują niewielkie tortille? Przekąska ta bardzo chętnie jedzona jest także przez dzieci. To atut w rękach rodziców, którzy mają problem z apetytem u swoich pociech. Warto też podkreślić, że świetnie wyglądające roladki z tortilli mogą stanowić atrakcyjną alternatywę dla zabieranych do pracy lub szkoły kanapek. 

Tortilla z szynką, czyli najbardziej klasyczna wersja

Najszybszym wariantem tej popularnej przekąski, jaki tylko możemy przygotować, jest tortilla z szynką. Oczywiście podstawowym produktem, który będzie w tym przypadku niezbędny, będą placki pszenne. Można je kupić w supermarkecie. Chcąc przygotować 20 roladek powinniśmy zgromadzić:

  • 3 placki z mąki pszennej o średnicy 24 cm
  • 200 g serka kremowego
  • 200 g dowolnej szynki w plastrach
  • 150 g sera żółtego w plastrach
  • 2 ogórki konserwowe
  • połowa czerwonej papryki
  • kilka liści sałaty lodowej
  • szczypiorek 

Tortille można kupić w sklepie w przynajmniej kilku wersjach lub zrobić je samemu. Bardzo ciekawie prezentują się w roladkach placki grillowane lub szpinakowe. W jaki sposób przygotować roladki z tortilli? Smaruje się je serkiem kremowym i posypuje siekanym szczypiorkiem (alternatywnie: pietruszką lub koperkiem). Warstwa powinna być dość gruba. Następnie rozkładamy plastry szynki i ulubionego sera żółtego - może to być np. ser wędzony. W dalszej kolejności układamy sałatę i pozostałe składniki, czyli pokrojone wzdłuż ogórki i paprykę. Zwijamy powoli w taki sposób, żeby poszczególne składniki nie wypadły. Kroimy na kawałki o grubości np. 3 cm. Przed podaniem warto przez chwilę schłodzić w lodówce.  

Zobacz wideo Tortilla burger z sosem z serka śmietankowego barbecue z konopiami

Tortilla z tuńczykiem - przepis na udane przekąski

Osobom, które uwielbiają ryby, z pewnością przypadnie do gustu tortilla z tuńczykiem. W tym przypadku należy przygotować pastę z tuńczyka, posiekanej cebuli, papryki i kukurydzy. Odpowiednią konsystencję osiąga się dzięki użyciu majonezu i musztardy. Doprawia się ją solą, pieprzem, opcjonalnie ostrą papryką. Należy szczególnie pamiętać o tym, by ciasno zwinąć posmarowane pastą tortille. 

Roladki z tortilli z kurczakiem. Poznaj sprawdzony przepis

Jak przygotować tę przekąskę w kolejnej wersji? Roladki z tortilli z kurczakiem również bardzo szybko znikają z talerza na rodzinnych lub przyjacielskich spotkaniach. Wystarczy postępować tak, jak w przypadku dania z szynką, zastępując ją jednak grillowanym kurczakiem.   

Roladki z tortilli w różnych wersjach. Jak jeszcze można je przyrządzić? 

Fakt, że roladki z tortilli można przygotować w różnych wersjach, bywa bardzo cenny. Dostrzeżemy to wówczas, gdy przyjdzie nam ugościć osoby pozostające na różnych dietach. Bez problemu wyczarujemy tortille z hummusem i warzywami dla wegetarian. W zmodyfikowanej wersji może się tu znaleźć miejsce dla awokado lub wegetariańskiej wędliny.  

Zobacz też: Tortilla - przepis idealny na śniadanie, obiad i kolację. Roladki z tortilli będą hitem na stole

Więcej o:
Copyright © Agora SA