Zimne przystawki na Boże Narodzenie to nieodłączny element świątecznego stołu. Mimo że świąteczne dania główne są bardzo sycące, to nie wyobrażamy sobie, aby rodzinne biesiadowanie obyło się bez przekąsek. Dlaczego tak bardzo kochamy sałatki, marynowane grzybki, śledzie przygotowywane na rozmaite sposoby? Znacie przepisy na najlepsze świąteczne przystawki? Przygotowaliśmy kulinarne inspiracje.
Zimne przystawki na święta to tak naprawdę dodatek, bez którego dałoby się przetrwać Boże Narodzenie. Menu w tych dniach jest tak obfite, że bez problemu można pominąć w nim zimne przekąski, na które niejednokrotnie nikt nie ma dość miejsca w żołądku. Jednak tradycja jest tradycją i stół świąteczny zazwyczaj ugina się od potraw, których przygotowujemy zdecydowanie więcej niż jest to konieczne. Od lat zwraca się uwagę na racjonalne planowanie świątecznego jedzenia, którego nadmiar ląduje w koszu. Tymczasem z roku na rok powstaje coraz więcej jadłodzielni, do których można oddać nadmiar przygotowanego jedzenia. Dzięki temu pokarm ma szansę trafić do potrzebujących, a nie do kosza.
Wśród oddawanych nadmiarów bardzo często są właśnie zimne przekąski na Boże Narodzenie. Jedną z nich jest królowa wszystkich sałatek, czyli jarzynowa. Chcesz ją przygotować? Przedstawiamy prosty przepis.
Składniki:
Przygotowanie:
W Polsce kulminacyjnym punktem obchodów świąt jest Wigilia, kiedy cała rodzina zasiada do wspólnego stołu i spożywa tradycyjne 12 potraw. Zgodnie z obowiązującymi nakazami, mimo obfitości jaką możemy znaleźć tego dnia na stole, brak na nim mięsa, a sama kolacja ma być w 100% postna. Dlatego szykując zimne przystawki na Boże Narodzenie warto dla urozmaicenia rozważyć przygotowanie przystawek mięsnych. Zarówno w Wigilię, jak i w Boże Narodzenie doskonałą propozycją są śledzie, które można przygotować według różnych receptur.
Ciekawą przekąską świąteczną mogą być podawane na zimno śledzie pod pierzynką. Do ich przygotowania potrzebne będą:
Składniki:
Przygotowanie:
Zobacz też: Tatar ze śledzia według Magdy Gessler - przepis na doskonałe danie na Wigilię i Boże Narodzenie
Oprócz śledzi pod pierzynką w repertuarze zimnych przekąsek na Boże Narodzenie warto uwzględnić także: