Zimne przystawki na święta, czyli sałatka jarzynowa i nie tylko

Zimne przystawki na Święta Bożego Narodzenia grają raczej drugorzędną rolę przy wszystkich ciepłych daniach, które pojawiają się na stole. Mimo to nie wyobrażamy sobie bez nich świątecznego menu. Dlaczego warto przygotowywać zimne przekąski na Boże Narodzenie? Co przygotować, żeby zachwycić najbliższych? Sprawdzamy przepisy.

Zimne przystawki na Boże Narodzenie to nieodłączny element świątecznego stołu. Mimo że świąteczne dania główne są bardzo sycące, to nie wyobrażamy sobie, aby rodzinne biesiadowanie obyło się bez przekąsek. Dlaczego tak bardzo kochamy sałatki, marynowane grzybki, śledzie przygotowywane na rozmaite sposoby? Znacie przepisy na najlepsze świąteczne przystawki? Przygotowaliśmy kulinarne inspiracje. 

Zimne przekąski na Boże Narodzenie: sałatki

Zimne przystawki na święta to tak naprawdę dodatek, bez którego dałoby się przetrwać Boże Narodzenie. Menu w tych dniach jest tak obfite, że bez problemu można pominąć w nim zimne przekąski, na które niejednokrotnie nikt nie ma dość miejsca w żołądku. Jednak tradycja jest tradycją i stół świąteczny zazwyczaj ugina się od potraw, których przygotowujemy zdecydowanie więcej niż jest to konieczne. Od lat zwraca się uwagę na racjonalne planowanie świątecznego jedzenia, którego nadmiar ląduje w koszu. Tymczasem z roku na rok powstaje coraz więcej jadłodzielni, do których można oddać nadmiar przygotowanego jedzenia. Dzięki temu pokarm ma szansę trafić do potrzebujących, a nie do kosza.

Resztki po świętach. Podpowiadamy, co zrobić z jedzeniem, by się nie zmarnowałoResztki po świętach. Co zrobić z jedzeniem, by się nie zmarnowało?

Wśród oddawanych nadmiarów bardzo często są właśnie zimne przekąski na Boże Narodzenie. Jedną z  nich jest królowa wszystkich sałatek, czyli jarzynowa. Chcesz ją przygotować? Przedstawiamy prosty przepis.

Składniki:

  • 4-5 ziemniaków,
  • 5-6 marchewek, 
  • 2 pietruszki, 
  • korzeń selera,
  • 5-6 ogórków kiszonych,
  • średnia cebula, 
  • jabłko, 
  • puszka groszku konserwowego,
  • 5 jajek,
  • majonez, śmietana, musztarda,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

  1. Warzywa gotujemy w dużym garnku. Gdy będą miękkie odcedzamy i pozostawiamy do wystygnięcia.
  2. Jajka gotujemy na twardo.
  3. Zimne warzywa obieramy ze skórek, a następnie kroimy w drobną kostkę. Jajka siekamy, ogórki ścieramy na tarce o średnich oczkach. Jabłko obieramy i również kroimy w kostkę. 
  4. Groszek odcedzamy z zalewy i dodajemy do reszty składników.
  5. Przygotowujemy sos: mieszamy ze sobą majonez, śmietanę, musztardę oraz sól i pieprz. Łączymy z pozostałymi składnikami. 
Zobacz wideo Którą sałatkę wybierzesz?

Zimne przystawki na Boże Narodzenie, czyli inne postne przekąski

W Polsce kulminacyjnym punktem obchodów świąt jest Wigilia, kiedy cała rodzina zasiada do wspólnego stołu i spożywa tradycyjne 12 potraw. Zgodnie z obowiązującymi nakazami, mimo obfitości jaką możemy znaleźć tego dnia na stole, brak na nim mięsa, a sama kolacja ma być w 100% postna. Dlatego szykując zimne przystawki na Boże Narodzenie warto dla urozmaicenia rozważyć przygotowanie przystawek mięsnych. Zarówno w Wigilię, jak i w Boże Narodzenie doskonałą propozycją są śledzie, które można przygotować według różnych receptur. 

Śledź po polskuŚledź po polsku Magdy Gessler dobry nie tylko na święta. Jak go zrobić?

Ciekawą przekąską świąteczną mogą być podawane na zimno śledzie pod pierzynką. Do ich przygotowania potrzebne będą:

Składniki:

  • 0,5 kg filetów śledziowych,
  • 2 cebule,
  • 4 buraki,
  • 5 ziemniaków,
  • 5 ogórków kiszonych,
  • 6 jajek,
  • kawałek sera żółtego,
  • natka pietruszki, 
  • musztarda, 
  • olej,
  • majonez,
  • sok z cytryny.

Przygotowanie:

  1. Warzywa ugotuj, odcedź i ostudź.
  2. Ugotuj jajka na twardo i zostaw do ostygnięcia.
  3. Śledzie pokrój na większe kawałki i lekko skrop sokiem z cytryny.
  4. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Dodaj do śledzi.
  5. W miseczce wymieszaj musztardę, olej, pieprz.
  6. Śledzie z cebulą wyłóż w salaterce na dnie i posmaruj warstwą majonezu.
  7. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Połóż na warstwie w salaterce.
  8. Następną warstwę ułóż z pokrojonych ogórków. Posmaruj je kolejną warstwą majonezu i polej połową mieszanki z musztardy.
  9. Buraczki zetrzyj na tarce i ułóż kolejną warstwę. Posmaruj majonezem.
  10. Jajka pokrój w drobną kostkę i ułóż na wierzchu sałatki warstwowej. Następnie całość posyp startym serem żółtym i siekaną natką pietruszki. Całość odstaw do lodówki.

Zobacz też: Tatar ze śledzia według Magdy Gessler - przepis na doskonałe danie na Wigilię i Boże Narodzenie

Oprócz śledzi pod pierzynką w repertuarze zimnych przekąsek na Boże Narodzenie warto uwzględnić także:

  • śledzie w oleju
  • sałatkę ziemniaczaną
  • pasztet z soczewicy
  • tatar ze śledzia lub łososia
  • rybę w galarecie.
Więcej o: