Ciepłe przystawki na święta: paszteciki, roladki itp. [PRZEPISY]

Ciepłe przekąski na Boże Narodzenie to dodatki, bez których nie obejdzie się świąteczny jadłospis. Które z nich powinny zagościć na naszym stole? Jakie przypadną do gustu gościom, którzy nie jedzą mięsa? Ciepłe przystawki na święta to doskonała propozycja dla tych, którym zależy na różnorodności potraw na stole.

Ciepłe przekąski na Boże Narodzenie świetnie sprawdzają się na świątecznych stołach. Kiedy nie mamy już ochoty na kolejne obfite danie, małe porcje pasztecików i niewielkie porcje mięsnych pieczeni oraz pasztetów, będą cieszyły się wśród gości popularnością. Sprawdzamy przepisy na ciepłe przystawki na Święta Bożego Narodzenia.

Ciepłe przekąski na Boże Narodzenie: paszteciki

Ciepłe przystawki na święta to idealny dodatek lub samodzielne dania, które sprawią, że szybko poczujemy sytość i nie będziemy zmuszeni ciągle podjadać. Jest to bardzo ważne w święta, kiedy wiele osób walczy ze sobą, aby w ciągu tych kilku dni nie zniweczyć wielomiesięcznych wysiłków surowej diety i nie przytyć. Nie jest to łatwe zadanie, gdyż na świątecznym stole zazwyczaj jest tyle smakowitych rzeczy, że trudno się im oprzeć. Do najchętniej wybieranych ciepłych przekąsek serwowanych w Boże Narodzenie należą m.in. paszteciki, które doskonale smakują solo lub jako dodatek do barszczu.

Do ich przygotowania potrzebne będą:

Składniki:

  • 0,5 kg mąki
  • 7 g suchych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
  • szklanka mleka
  • kostka masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 kg pieczarek
  • 0,5 kilograma kiszonej kapusty
  • cebula

Przygotowanie:

  1. Do rondelka wlej mleko i dodaj masło. Podgrzewaj do czasu aż masło się rozpuści. Zdejmij z palnika i przestudź. Następnie wbij jajka i dokładnie całość wymieszaj.
  2. Mąkę przesiej i wymieszaj z drożdżami, cukrem i solą.
  3. Dodaj do sypkich produktów połowę mlecznej masy i powoli wyrabiaj ciasto. W zależności od konsystencji dodawaj resztę masy lub podsypuj mąką. Ciasto powinno być elastyczne. Gotowe  przykryj ścierką i odstaw do wyrośnięcia. 
  4. Przygotuj farsz. Kiszoną kapustę włóż do garnka i zalej zimną wodą. Gotuj około godzinę, aż zmięknie. Następnie odcedź i drobno posiekaj.
  5. Cebulę i pieczarki drobno siekamy. Na rozgrzanej patelni zeszklij cebulę, a następnie dodaj pieczarki. Dopraw solą i pieprzem. Zostaw do wystygnięcia.
  6. Połącz składniki farszu i nakładaj je na wycięte z rozwałkowanego ciasta prostokąty. Następnie każdy z nich ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenie i posmaruj śmietaną. Piecz w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 30 minut (aż zrobią się złote).
Zobacz wideo Znacie ten przepis?

Ciepłe przystawki na Boże Narodzenie: rolady mięsne i nie tylko

Ciepłe przystawki na Boże Narodzenie, które podamy gościom w pierwszy lub drugi dzień świąt mogą powstawać w oparciu o mięsny składnik, ale nie tylko. Przykładem wegetariańskiej przystawki świątecznej jest pasztet z soczewicy. Jest to dobra alternatywa dla klasycznego pasztetu mięsnego.

Składniki: 

  • szklanka gotowanej kaszy jaglanej
  • 0,5 szklanki gotowanej soczewicy 
  • szklanka kiszonej kapusty
  • kilka suszonych grzybów
  • garść suszonych śliwek
  • pietruszka
  • marchewka
  • cebula
  • zioła: lubczyk, majeranek, cząber, olej

Przygotowanie:

  1. Grzyby zalej wrzątkiem i odstaw. Odcedź, zalej świeżą wodą i gotuj około 15 minut, a gdy wystygną pokrój w drobną kosteczkę.
  2. Cebulę pokrój w kosteczkę. Marchew i pietruszkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Warzywa wrzuć na patelnię i duś aż zmiękną.
  3. Kapustę dobrze wyciśnij, a następnie wrzuć na patelnię z warzywami i podsmażaj.
  4. Dodaj do warzyw kaszę jaglaną, soczewicę i grzyby oraz pokrojone śliwki.
  5. Dopraw pieprzem i solą oraz ziołami: lubczykiem, majerankiem i cząbrem.
  6. Gotową całość zmiksuj. Przełóż powstałą masę do wyłożonej papierem keksówki.
  7. Piecz w 180°C przez 40 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik i zostaw w nim pasztet aż do wystygnięcia piekarnika. 

Ciepłe przystawki na Boże Narodzenie dla wielu z nas oznaczają mięsne pieczenie. Równie dobrze w roli dania świątecznego sprawdzi się rolada cielęca, której przygotowanie wymaga nieco wprawy w kuchni.

Składniki:

  • 1 kg cielęciny
  • 2 jajka
  • 200 g szpinaku
  • świeże zioła: bazylia, tymianek majeranek
  • 1 cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • szklanka tartego parmezanu
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz 

Przygotowanie:

  1. Na patelnię wlej oliwę i zeszklij na niej posiekany drobno czosnek ze szpinakiem. Dopraw solą i pieprzem.
  2. Cielęcinę rozkrój tak, aby stanowiła duży płat mięsa. Rozbij delikatnie mięso i lekko je osól.
  3. W misce rozbij jajka z parmezanem, dodaj zioła, a następnie połącz ze szpinakiem. Tak przygotowaną masę wyłóż na cielęcinę.
  4. Dokładnie zwiń roladę i zwiąż sznurkiem do mięsa. Przełóż do naczynia żaroodpornego, a na wierzchu ułóż piórka cebuli.
  5. Piecz całość w 200°C przez około 50 minut. Podawać możesz zarówno ciepłą jak i na zimno. 

Zobacz też: Bigos - najważniejsze danie bożonarodzeniowe. Mięso z kapustą o kilkusetletniej tradycji

Więcej o: