Ciepłe przekąski na Boże Narodzenie świetnie sprawdzają się na świątecznych stołach. Kiedy nie mamy już ochoty na kolejne obfite danie, małe porcje pasztecików i niewielkie porcje mięsnych pieczeni oraz pasztetów, będą cieszyły się wśród gości popularnością. Sprawdzamy przepisy na ciepłe przystawki na Święta Bożego Narodzenia.
Ciepłe przekąski na Boże Narodzenie: paszteciki
Ciepłe przystawki na święta to idealny dodatek lub samodzielne dania, które sprawią, że szybko poczujemy sytość i nie będziemy zmuszeni ciągle podjadać. Jest to bardzo ważne w święta, kiedy wiele osób walczy ze sobą, aby w ciągu tych kilku dni nie zniweczyć wielomiesięcznych wysiłków surowej diety i nie przytyć. Nie jest to łatwe zadanie, gdyż na świątecznym stole zazwyczaj jest tyle smakowitych rzeczy, że trudno się im oprzeć. Do najchętniej wybieranych ciepłych przekąsek serwowanych w Boże Narodzenie należą m.in. paszteciki, które doskonale smakują solo lub jako dodatek do barszczu.
Do ich przygotowania potrzebne będą:
Składniki:
- 0,5 kg mąki
- 7 g suchych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- sól
- szklanka mleka
- kostka masła
- 2 jajka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 kg pieczarek
- 0,5 kilograma kiszonej kapusty
- cebula
Przygotowanie:
- Do rondelka wlej mleko i dodaj masło. Podgrzewaj do czasu aż masło się rozpuści. Zdejmij z palnika i przestudź. Następnie wbij jajka i dokładnie całość wymieszaj.
- Mąkę przesiej i wymieszaj z drożdżami, cukrem i solą.
- Dodaj do sypkich produktów połowę mlecznej masy i powoli wyrabiaj ciasto. W zależności od konsystencji dodawaj resztę masy lub podsypuj mąką. Ciasto powinno być elastyczne. Gotowe przykryj ścierką i odstaw do wyrośnięcia.
- Przygotuj farsz. Kiszoną kapustę włóż do garnka i zalej zimną wodą. Gotuj około godzinę, aż zmięknie. Następnie odcedź i drobno posiekaj.
- Cebulę i pieczarki drobno siekamy. Na rozgrzanej patelni zeszklij cebulę, a następnie dodaj pieczarki. Dopraw solą i pieprzem. Zostaw do wystygnięcia.
- Połącz składniki farszu i nakładaj je na wycięte z rozwałkowanego ciasta prostokąty. Następnie każdy z nich ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenie i posmaruj śmietaną. Piecz w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 30 minut (aż zrobią się złote).
Zobacz wideo Znacie ten przepis?
Ciepłe przystawki na Boże Narodzenie: rolady mięsne i nie tylko
Ciepłe przystawki na Boże Narodzenie, które podamy gościom w pierwszy lub drugi dzień świąt mogą powstawać w oparciu o mięsny składnik, ale nie tylko. Przykładem wegetariańskiej przystawki świątecznej jest pasztet z soczewicy. Jest to dobra alternatywa dla klasycznego pasztetu mięsnego.
Składniki:
- szklanka gotowanej kaszy jaglanej
- 0,5 szklanki gotowanej soczewicy
- szklanka kiszonej kapusty
- kilka suszonych grzybów
- garść suszonych śliwek
- pietruszka
- marchewka
- cebula
- zioła: lubczyk, majeranek, cząber, olej
Przygotowanie:
- Grzyby zalej wrzątkiem i odstaw. Odcedź, zalej świeżą wodą i gotuj około 15 minut, a gdy wystygną pokrój w drobną kosteczkę.
- Cebulę pokrój w kosteczkę. Marchew i pietruszkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Warzywa wrzuć na patelnię i duś aż zmiękną.
- Kapustę dobrze wyciśnij, a następnie wrzuć na patelnię z warzywami i podsmażaj.
- Dodaj do warzyw kaszę jaglaną, soczewicę i grzyby oraz pokrojone śliwki.
- Dopraw pieprzem i solą oraz ziołami: lubczykiem, majerankiem i cząbrem.
- Gotową całość zmiksuj. Przełóż powstałą masę do wyłożonej papierem keksówki.
- Piecz w 180°C przez 40 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik i zostaw w nim pasztet aż do wystygnięcia piekarnika.
Ciepłe przystawki na Boże Narodzenie dla wielu z nas oznaczają mięsne pieczenie. Równie dobrze w roli dania świątecznego sprawdzi się rolada cielęca, której przygotowanie wymaga nieco wprawy w kuchni.
Składniki:
- 1 kg cielęciny
- 2 jajka
- 200 g szpinaku
- świeże zioła: bazylia, tymianek majeranek
- 1 cebula
- 5 ząbków czosnku
- szklanka tartego parmezanu
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Na patelnię wlej oliwę i zeszklij na niej posiekany drobno czosnek ze szpinakiem. Dopraw solą i pieprzem.
- Cielęcinę rozkrój tak, aby stanowiła duży płat mięsa. Rozbij delikatnie mięso i lekko je osól.
- W misce rozbij jajka z parmezanem, dodaj zioła, a następnie połącz ze szpinakiem. Tak przygotowaną masę wyłóż na cielęcinę.
- Dokładnie zwiń roladę i zwiąż sznurkiem do mięsa. Przełóż do naczynia żaroodpornego, a na wierzchu ułóż piórka cebuli.
- Piecz całość w 200°C przez około 50 minut. Podawać możesz zarówno ciepłą jak i na zimno.
Zobacz też: Bigos - najważniejsze danie bożonarodzeniowe. Mięso z kapustą o kilkusetletniej tradycji