Na początek wyjaśnijmy jedną kwestią. Nie jest możliwe przygotowanie syropu z cebuli bez zapachu z cebuli. Niestety. Ale można się do niego przyzwyczaić, gdy przepis jest wykonany poprawnie. Po pierwsze pamiętaj o tym, aby zawsze ugotować cebulę przed przygotowaniem syropu. To podstawowy błąd – dodawanie surowej cebuli!
Drugim częstym błędem jest nieodcedzenie syropu z cebuli. Jesteśmy wzrokowcami. Nie tylko dzieci nie chcą pić syropu z cebuli, w którym pływają resztki składników. Nie oszukujmy się, to nie wygląda zachęcająco.
Trzecia kwestia to przykrywanie. Pamiętaj, aby koniecznie przykryć słoik szmatką. Zakręcić wieczko słoika możemy dopiero po dwóch dniach! Inaczej syrop z cebuli zacznie fermentować.
Na odporność polecamy też:
Cebulę, imbir, czosnek i jedną cytrynę kroimy w plasterki. Przystępujemy go układania warstw. W wyparzonym słoiku układamy:
Układasz warstwy, dopóki nie skończą się składniki. Wszystko zalewamy sokiem wyciśniętym z cytryny. Jeśli chcesz, możesz dodać opcjonalnie gałązkę rozmarynu. To nieco podkręci smak. Gotowe! Pamiętaj, aby syrop z cebuli przykryć ściereczką. W ten sposób cebula zmięknie szybciej. Syrop z cebuli warstwowy jest gotowe po mniej więcej dwóch godzinach. Ale najlepiej pić go po dwóch dniach. Trzymamy go w temperaturze pokojowej. Ale nie zakręcamy słoika! Trzymamy słoik przykryty szmatką. Inaczej składniki mogą zacząć fermentować. Dopiero po dwóch dobach, odsączamy płyn. Tak przygotowany przelewamy do słoika, który już możemy zakręcić. Warto wtedy przechowywać go w lodówce. Zimny syrop z cebuli jest smaczniejszy.