Karpatka przepis na dużą blachę. Sekret to trik z wodą i masłem

Karpatka to pyszne ciasto, które serwowały nasze babcie i ciocie w dzieciństwie. Czasem dobrze wrócić do klasyki! Szczególnie gdy wiemy, że karpatkę przepis na dużą blachę przygotujemy naprawdę sprawnie. To prosty przepis, nawet dla amatorów wypieków.

Karpatka przepis na dużą blachę. Składniki na ciasto:

  • 5 jajek,
  • 125 g masła,
  • 1 szklanka wody,
  • 1 szklanka mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Karpatka przepis na dużą blachę. Składniki na krem:

  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
  • 1/3 szklanki cukru,
  • 3 szklanki mleka 3,2 proc.,
  • 200 g masła.

A może klasyczny sernik? 

Karpatka przepis na dużą blachę. Przygotowanie:

Ciasto na karpatkę to tak zwane ciasto parzone. Aby je przygotować, w niewielkim garnku należy rozpuścić masło. Do niego dodajemy wodę i doprowadzamy do wrzenia. Tu uwaga! Jeden triki zmienia konsystencję ciasta. Trzeba zrobić to wyjątkowo wolno. Dodajemy wodę cienką strużką, cały czas mieszając. Dopiero do gotującej się mieszaniny dodajemy mąkę. Sprawnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Gdy ciasto wystygnie, dodajemy do niego proszek do pieczenia. Blaszkę smarujemy masłem, posypujemy lekko mąką i przekładamy na nią połowę ciasta. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 200 stopni. Ciasto na karpatkę powinno mieć złocisty kolor. Fale, które się pojawią, są bardzo pożądane. Tak powinny wyglądać prawdziwa karpatka. Gdy ciasto będzie gotowe, powtórz czynność. Potrzebujesz dwóch blatów.

Gdy blaty stygną, przygotuj krem. W garnku zagotuj ¾ mleka. W pozostałym rozpuść dwa opakowania budyniu i cukru. Dolej je do wrzącego mleka, wymieszaj. Zmniejsz ogień. Cały czas mieszaj. Krem powinien zgęstnieć. Odstaw do wystygnięcia.

Zobacz wideo Karpatka

Masło ubij na puszystą masę. Dodaj budyń i utrzyj składniki na gładki krem Przełóż go na jeden blat ciasta. Przykryj drugim blatem ciasta i gotowe. Karpatkę możesz posypać cukrem pudrem. Tak przygotowane ciasto wstaw do lodówki na co najmniej godzinę.

Więcej o: