Więcej podobnych artykułów znajdziecie na stronie głównej Gazeta.pl.
Dynia to najbardziej jesieniarskie z warzyw. Nawet jeśli uważacie, że Halloween jest przereklamowane, to przyznajcie, że aromatyczna zupa z dyni czy słodkie bułeczki w cudownie pomarańczowym kolorze są potrawami idealnymi na tę porę roku. Dziś mamy dla was przepis na frytki w jesiennej odsłonie. Przygotujcie - a jakże - dynię!
Składniki:
Dynię przekrój na 4 części. Usuń gniazda nasienne i obierz ze skórki (skórkę można też zostawić, ale wówczas należy ją bardzo dobrze umyć), a następnie pokrój dynię w paski. Wrzuć je do dużej miski, dodaj oliwę i dokładnie obtocz. Dodaj także sól oraz ulubione zioła i wymieszaj. Na blasze wyłóż arkusz papieru do pieczenia i wysyp frytki. Wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piecz przez 20-25 minut. Frytki powinny być miękkie i lekko przyrumienione.
Gorące jeszcze frytki posyp parmezanem. Podawaj z ulubionymi sosami lub jako dodatek do burgerów.