Korzystamy z sezonu na dynię. Zróbcie z niej doskonałe... frytki

Lubicie frytki? Kto nie lubi! Mamy dla was propozycję - zamiast sięgać po ziemniaki, przygotujcie... dynię. Dyniowe frytki doskonale smakują z dodatkiem ziół, a przepis podbija internet. Sprawdźcie, jak je zrobić.

Więcej podobnych artykułów znajdziecie na stronie głównej Gazeta.pl.

Dynia to najbardziej jesieniarskie z warzyw. Nawet jeśli uważacie, że Halloween jest przereklamowane, to przyznajcie, że aromatyczna zupa z dyni czy słodkie bułeczki w cudownie pomarańczowym kolorze są potrawami idealnymi na tę porę roku. Dziś mamy dla was przepis na frytki w jesiennej odsłonie. Przygotujcie - a jakże - dynię!

Frytki z dyni - przepis

Składniki:

  • 1 nieduża dynia hokkaido,
  • 4-5 łyżek oliwy,
  • tarty parmezan,
  • łyżeczka soli,
  • ulubione zioła: np. mieszanka ziół prowansalskich
Zobacz wideo Pomarańczowa shakshuka (dyniowa)

Jak zrobić frytki z dyni?

Dynię przekrój na 4 części. Usuń gniazda nasienne i obierz ze skórki (skórkę można też zostawić, ale wówczas należy ją bardzo dobrze umyć), a następnie pokrój dynię w paski. Wrzuć je do dużej miski, dodaj oliwę i dokładnie obtocz. Dodaj także sól oraz ulubione zioła i wymieszaj. Na blasze wyłóż arkusz papieru do pieczenia i wysyp frytki. Wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piecz przez 20-25 minut. Frytki powinny być miękkie i lekko przyrumienione.

Gorące jeszcze frytki posyp parmezanem. Podawaj z ulubionymi sosami lub jako dodatek do burgerów.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.