Lubisz eksperymentować w kuchni? Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Gdy usłyszymy słowo „kotlet", zwykle mamy przed oczami tradycyjnego schabowego, podanego w towarzystwie tłuczonych ziemniaków i ogórków kiszonych. Okazuje się jednak, że kotlet nie jedno ma imię. Przychodzimy do was z przepisem na kotlet po parysku, który nie obejdzie się bez świeżych ziół i dużej ilości czosnku. Jak go przygotować?
Kotlet po parysku. Składniki:
Kotlet po parysku. Sposób przygotowania:
Na samym początku posiekaj drobno wszystkie zioła. Pamiętaj, że liczy się ilość, nie jakość. Ważne jest to, by przyprawy były różnorodne i świeże. Kotlety rozbij dokładnie tłuczkiem, a następnie dopraw solą, pieprzem oraz startym na tarce czosnkiem. Następnie przypraw go także posiekanymi wcześniej przyprawami.
Do miski wbij dwa jajka i roztrzep je dokładnie widelcem lub trzepaczką. Do innej miski wsyp mąkę pszenną. Przyprawione kotlety maczaj w jajku, a następnie obtocz w mące. Tak przygotowane mięso smaż na patelni z rozgrzanym olejem oraz roztopionym masłem, na złoty kolor z obu stron.
Kotlety możesz podawać w towarzystwie brokułów ugotowanych na parze, młodymi ziemniakami z masłem i koperkiem, fasolką szparagową w bułce tartej lub gotowaną marchewką z gorszkiem. Kwestia dodatków jest tutaj zupełnie dowolna i różna, w zależności od waszych osobistych upodobań kulinarnych.