Obiad inny niż wszystkie? Kotlet po parysku jest szybki w wykonaniu i niesamowicie aromatyczny [PRZEPIS]

Szukasz pomysłu na szybki obiad? Wypróbuj nasz przepis na kotlet po parysku. To danie przygotujesz w kilka minut, a efekt końcowy naprawdę może cię zaskoczyć. Aromatyczny, soczysty i smaczny.

Lubisz eksperymentować w kuchni? Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Gdy usłyszymy słowo „kotlet", zwykle mamy przed oczami tradycyjnego schabowego, podanego w towarzystwie tłuczonych ziemniaków i ogórków kiszonych. Okazuje się jednak, że kotlet nie jedno ma imię. Przychodzimy do was z przepisem na kotlet po parysku, który nie obejdzie się bez świeżych ziół i dużej ilości czosnku. Jak go przygotować?

Zobacz wideo Kotlety jajeczne z brokułami, tradycja w odsłonie "zero waste"

Obiad na szybko? Kotlet po parysku to nowa wariacja na temat klasyku

Kotlet po parysku. Składniki:

  • 4 kotlety schabowe
  • 2 jajka
  • mąka pszenna
  • sól i pieprz
  • 4 ząbki czosnku
  • świeże zioła:
  • natka pietruszki, oregano, bazylia, tymianek, majeranek, rozmaryn
  • olej i masło do smażenia

Kotlet po parysku. Sposób przygotowania:

Na samym początku posiekaj drobno wszystkie zioła. Pamiętaj, że liczy się ilość, nie jakość. Ważne jest to, by przyprawy były różnorodne i świeże. Kotlety rozbij dokładnie tłuczkiem, a następnie dopraw solą, pieprzem oraz startym na tarce czosnkiem. Następnie przypraw go także posiekanymi wcześniej przyprawami.

Do miski wbij dwa jajka i roztrzep je dokładnie widelcem lub trzepaczką. Do innej miski wsyp mąkę pszenną. Przyprawione kotlety maczaj w jajku, a następnie obtocz w mące. Tak przygotowane mięso smaż na patelni z rozgrzanym olejem oraz roztopionym masłem, na złoty kolor z obu stron.

Kotlety możesz podawać w towarzystwie brokułów ugotowanych na parze, młodymi ziemniakami z masłem i koperkiem, fasolką szparagową w bułce tartej lub gotowaną marchewką z gorszkiem. Kwestia dodatków jest tutaj zupełnie dowolna i różna, w zależności od waszych osobistych upodobań kulinarnych.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.